Nereguli grave, găsite la Aeroportul Timișoara. Raportul Autorității Aeronautice

0
222

Numeroase nereguli au fost descoperite la Aeroportul Timișoara, în urma unui audit, care a stabilit că siguranța pasagerilor este în pericol, dacă nu se iau măsuri. După descoperirea problemelor, a fost anunțată demisia directorului Dorel Grădinaru, care a declarat, ulterior, că nu va pleca din funcție și a dat vina pe directorul administrativ, pentru problemele de la aerodromul pe care îl administrează.

De la efectuarea controlului, au trecut trei luni, însă conducerea aeroportului bănățean nu a remediat deficiențele constatate. Autoritatea Aeronautică Civilă din România (AACR) a trimis o a doua notificare și a amenințat cu închiderea temporară a aeroportului.

Concluziile raportului arată o degradare a categoriei de operare ȋn condiţii de vizibilitate redusă pe Aeroportul Internațional Timișoara – Traian Vuia. Inspectorii aeronautici au găsit lămpi de balizaj marginal care au filtrele inversate, astfel încât unghiul convergent al lentilelor este îndreptat spre exteriorul pistei. O altă problemă descoperită în urma unor lucrări pentru înlocuirea unor cabluri de alimentare a fost că pe pistă au rămas șanțuri cu cabluri neacoperite cu rașină și zone contaminate cu reziduri rezultate în urma tăierii șlițurilor. Aceste reziduri au contaminat mai multe lămpi de balizaj.

AACR a cerut, printr-o adresă, ca  Aeroportul Internațional Timișoara – Traian Vuia SA, să suspende temporar operațiunile de aterizare și decolare, în cazul în care apare pericolul acvaplanării, în urma ploilor abundente; să se intervină prompt în cazul exfolierilor apărute și să fie intensificate inspecțiile la balizaj și a lucrărilor de mentenanță.

Conducerea Aeroportului Timișoara a anunțat că, printr-o decizie din 16.11.2021, Consiliul de Administrație al aeroportului a aprobat achiziția unei expertize tehnice și a unei documentații de avizare a lucrărilor de intervenție. Termenele pentru remedierile stabilite în urma auditului au fost depășite, însă Autoritatea Aeronautică nu a primit un plan corectiv, care să cuprindă măsurile luate pentru îndreptarea neconformităților.

Directorul Dorel Grădinaru a încercat să paseze responsabilitatea neregulilor depistate, asupra directorului administrativ, care a și plecat din funcție. Ministrul Transporturilor i-a cerut o autoevaluare lui Grădinaru, fiind anunțată demisia acestuia, însă, ulterior, directorul aeroportului a declarat că nu-și va depune demisia, deoarece ministrul nu l-a anunțat care sunt problemele descoperite, deși acestea au fost aduse la cunoștința conducerii, prin notificările AACR, de punere în aplicare a recomandărilor și remediere a neregulilor constatate în urma auditului efectuat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here