Afacerea „Bicentenarul Tudor Vladimirescu”. Simbolurile revoluției și plasa lui Spiderman

0
1174

Bicentenarul Revoluției de la 1821 este folosit de un ONG promovat de PNL, care se folosește de context, pentru diverse afaceri. Una dintre ele este comercializarea de ceasuri, promovate ca fiind „în ediție limitată” și care au fost puse în vânzare înainte de a se finaliza procesul de fabricare. Prețul unui ceas botezat după conducătorul revoluției de acum 200 de ani este de aproximativ 1.000 de euro, mai exact 4.900 de lei.

Un ONG, condus de consilierul de stat, Iulian Popescu, fost candidat PNL la șefia Consiliului Județean Gorj, a comandat 200 de ceasuri de mână, pe care le-a botezat „Ceasuri Tudor Vladimirescu” și pe care le asociază cu anul în care se împlinesc 200 ani de la Revoluția din 1821. Ideea nu este originală. Ea a fost aplicată și la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, când au fost fabricate 1918 ceasuri, anul unirii.

Ceasurile de mână Tudor Vladimirescu se vând cu 4.900 lei, iar la o privire, oricât de atentă, nu găsești prea multe elemente care să te ducă cu gândul la revoluție sau la Tudor Vladimirescu.  Prezentate ca fiind, „în ediție limitată”, cesurile au fost puse în vânzare, deși un comunicat de presă anunță că ele vor fi gata în luna septembrie. Ceasurile produse pentru centenarul unirii de la Alba Iulia, care s-au vândut cu 2.900 de lei, au acut la bază aceleași mecanisme.

Simbolurile asociate evenimentului istoric din Gorj sunt o plasă, în formă de romb, interpretată de autori ca simbolizând pandurii, dar care, pe neinițiați îi poate duce cu gândul la pânza lui Spiderman și literele chirilice de pe cadran, care sunt imprimate.

Mecanismul folosit la ceasul dedicat lui Tudor Vladimirescu se vinde, pe site-urile pe profil, cu prețuri între 290 și 340 dolari. Ceasurile sunt asamblate în România, componentele fiind livrate de fabrica unui român stabilit în Elveția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here