Ajutor de restructurare pentru CEO, de 90 milioane euro

0
446

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre, ce prevede acordarea unui ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia, de la bugetul de stat, cu titlu de împrumut nerambursabil, în valoare de 453 de milioane de lei. Ajutorul de stat este alocat pentru achiziționarea certificatelor de CO2.
În nota de fundamentare a proiectului de act normativ, citată de e-nergia.ro, se precizează că banii reprezintă un ajutor de restructurare.
“Prin proiectul de act normativ se supune aprobării acordarea ajutorului de stat de restructurare sub formă de grant pentru finanțarea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră în anul 2023, potrivit Deciziei Comisiei Europene nr.C (2022) 553 final din 26 ianuarie 2022.
Ajutorul de stat în sumă totală de 453.500 mii lei pentru anul 2023 se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, aprobat prin Legea nr.368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023.
Ajutorul de stat de restructurare pentru anul 2023, care face obiectul prezentului proiect de act normativ, este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, care include acordarea unui ajutor de stat de restructurare în favoarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia” S.A”.

Valoarea certificatelor de carbon a “explodat” în ultimii ani, ajungând în prezent la aproximativ 90 de euro. Potrivit planului de restructurare/decarbonare convenit cu Comisia Europeană, Guvernul României acordă circa un miliard de euro în perioada 2021-2025 pentru a ajuta compania să achiziționeze aceste certificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here