Alocațiile cresc cu 29 de lei

0
221

Alocațiile cresc la începutul anului viitor, a anunțat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern, în care au fost reluate discuțiile asupra ordonanței de urgență ce prevede majorarea. După ce s-a amânat cu jumătate de an, mărirea alocațiilor va fi de 29 de lei. Din 2022, acestea cresc de la 214 lei, la 243 lei, pentru cei cu vârste până în 18 ani și la 486 lei, pentru copiii de până în doi ani. Textul proiectului OUG prevede următoarele:

„Art. 3 – (1) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:
a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
(2) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, prin legile bugetare, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.
(3) Titular al dreptului la alocația de stat pentru copii este copilul.
(4) Alocația de stat pentru copii prevăzută la alin (1) lit. a) se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(5) Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin. (2) rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului.
(6) În situația în care în urma indexării prevăzută la alin. (2) rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține cuantumul în plată.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here