Guvernul a aprobat veniturile de completare pentru mineri. 8.500 de disponibilizați

0
1114
Guvernul a aprobat ordonanța de urgență, privind acordarea de venituri de completare pentru angajații disponibilizați din Complexul Oltenia, Complexul Huhedoara și alte două societăți. Veniturile de completare ce vor fi acordate celor peste 8.500 de disponibilizați însumează 916 milioane de lei și vor fi acordate pentru concedierile ce vor avea loc până în anul 2032, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu. „Astăzi am adoptat în ședința de Guvern Ordonanța de Urgență privind modificarea si completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024. Pentru cei de la CEO, CEH, Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. și Compania Națională a Uraniului S.A. ce vor fi disponibilizați am luat măsuri de protecție socială, dublate de măsuri de sprijinire în vederea recalificării sau reconversiei profesionale.
Astfel, toți cei disponibilizați vor beneficia de plăți compensatorii și venituri în completare stabilite diferenţiat până la 24 luni, respectiv 48 de luni”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Textul ordonanței de urgență prevede:

  • Persoanele disponibilizate primesc venitul lunar de completare, egal cu diferența dintre indemnizația de șomaj și câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se efectuează concedierea.
  • Pot beneficia de venitul lunar de completare numai persoanele cu o vechime de cel puțin 36 de luni la locul respectiv de muncă
  • Venitul de completare se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat până la 24 luni, respectiv 48 de luni (în funcție de vechime, perioada maximă corespunde pentru cel puțin 22 de ani de muncă).
  • Persoanele concediate beneficiază de plăți compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.
  • Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2032 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, în cazul operatorilor economici prevăzuți în Anexe (Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, Complexul Energetic Oltenia și Compania Natională a Uraniului)
Cele 8.354 de disponibilizări se vor face astfel:
4.063 de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH);

264 de la Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU)

3.997 de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO)

30 de la Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here