Belina de Gorj. Liderul PSD a luat trei lacuri ale Hidroelectrica, să facă zonă de agrement. Construcția barajului Bumbești, blocată

0
25562

Liderul PSD Gorj, Mihai Weber, care este și șeful Comisiei SIE din Parlament, a pus mâna pe trei lacuri de lângă râul Jiu, în comuna Schela, unde trebuia să fie construit un baraj și o centrală. Terenul, ce aparține Hidroelectrica și a fost dat în administrare primăriei, va fi transformat în zonă de agrement. Primarul PSD al localității i-a dat suprafața, cu de la sine putere, șefului de la partid, fără să ceară acordul consiliului local, pe o sumă ridicol de mică. Afacerea este derulată prin firma soției parlamentarului, însă de lucrări se ocupă politicianul, personal.

Societatea la care consoarta lui Mihai Weber, lider al PSD Gorj, este acționar majoritar, a obținut o suprafață de aproape 30 hectare, din care 13 ha sunt luciu de apă, în comuna Schela, la 8 kilometri de municipiul Târgu Jiu, ca să amenajeze o zonă de agrement. Nu ar fi nimic în neregulă, dacă terenul ar fi fost acordat printr-o hotărâre de consiliu local, doar că primarul localității, Aristide Șerbănescu, membru PSD, a decis, de unul singur, să-i închirieze suprafața, luată în administrare de la Hidroelectrica, firmei șefului de partid, SC 2M PulsAuto. Pachetul majoritar de acțiuni, deținut până nu de mult de fiul pesedistului, Bogdan Eduard Weber, care în ultimii ani a țopăit în posturi bine plătite, la Ministerul Turismului și AFIR, a fost transferat soției, respectiv mamei. Nevasta deputatului, Mariana Carmen, deține acum 85% din acțiuni. Societatea are doi administratori, Dumitru Marian și Adrian Șofei, care au 5%, respectiv 10% din pachetul de acțiuni.

Întrebat de ce nu a suspus votului consilierilor locali contractul pentru închirierea lacurilor și a terenului, către firma pesedistului, primarul Aristide Șerbănoiu spune, cu nonșalanță, că a evitat intenționat votul aleșilor locali, cu care este în conflict. „Nu era necesar. Consiliul Local nu a făcut niciun demers în obținerea administrării lacului, habar n-a avut și consiliul local s-a opus la tot ce e util. Am considerat că nu e necesar”, a declarat primarul din Schela, Aristide Șerbănescu. Afacerea liderului PSD se construiește chiar la baza unui baraj, pe care Hidroconstrucția promite de ani de zile să-l facă în zonă și în care s-au investit multe miliarde, de la stat. Cunoscută ca amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe tronsonul Valea Sadului – Curtișoara, investiția presupunea contruirea a două baraje și a două centrale.

Lacurile date de primărie lui Weber au fost create prin excavările pentru baza barajului Bumbești Jiu, iar terenul a fost dat în administrare primăriei, până la finalizarea investiției. Motivul preluării de primărie a fost „gestionarea și protejarea zonei, pentru prevenirea unor evenimente ca poluare, înec, etc”. Primăria a închiriat suprafața luată în administrare, tot până la finalizarea lucrărilor. În privința termenului, politicianul poate sta liniștit, deoarece statul este boicotat chiar de propria societate, Hidroelectrica cerând, în urmă cu patru luni, abandonarea lucrărilor.

Hidroelectrica se faultează singură. AGA cere abandonarea lucrărilor la baraj
Cum investițiile statului sunt dictate tot de politic, Weber știe că noua afacere nu va fi deranjată de realizările în favoarea statului. Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica a votat, în luna martie, abandonarea investițiilor de pe Jiu, deși barajul de la Bumbești Jiu este realizat deja în proporție de 55%.
“Aprobarea abandonării lucrărilor realizate pentru obiectivul de investiții: Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Vădeni, cu toate costurile și implicațiile rezultate din documentația de abandon care se va elabora în acest sens, conform prevederilor legale în vigoare, în vederea închiderii titlului de investiții”, a fost unul dintre punctele de pe ordinea de zi, a ședinței din 12 martie a.c.
Că statul vrea să lase baltă amenajarea barajului în care s-au investit sume colosale este știut chiar și de către primarul din Schela, care a cerut să preia în administrare lacurile și care a hotărât de unul singur să ofere terenul șefului de partid. Aristide Șerbănescu a recunoscut că liderul PSD are asigurată suprafața respectivă pe termen nelimitat. „În contract scrie că până la finalizarea investiției. Care nu se va face niciodată. În martie, în Adunarea Acționarilor Hidroelectrica, punctul 2 pe ordinea de zi a fost abandonarea investițiilor de pe Jiu, în punctele Curtișoara și Bumbești Jiu”, a recunoscut edilul, contactat pentru un punct de vedere.

Chirie de nimic, pentru zeci de hectare
Terenul făcea deja obiectul unui contract de închiriere, cu o altă societate comercială, care amenajase un loc de agrement. Dar primarul Aristide Șerbănescu nu s-a împiedicat de contractul aflat în vigoare, așa că a trimis o înștiințare administratorului, că actul a fost reziliat unilateral, de primărie.
Edilul din Schela, care a stabilit închirierea terenului, nu poate spune că prin actul încheiat, ajută comunitatea cu atragerea de fonduri către bugetul local, deoarece contractul nu aduce nici măcar un salariu minim pe economie. Pentru cele trei lacuri și terenul din jur, subalternul de partid al lui Weber, primarul Aristide Șerbănescu, a stabilit o chirie anuală de 11.000 de lei, ceea ce înseamnă mai puțin de o mie de lei pe lună. „Sunt până în 30 de hectare, ce e aferentă lacului, împrejurimile, vreo 29 de hectare. Suma e mai mare decât la contractul anterior, vreo 11.000 de lei pe an”, spune edilul.

Liderul PSD, jonglerii între afaceri și funcții
Șeful Comisiei SIE din Parlament este specializat în afaceri cu statul, din care statul se alege doar cu firimituri.
Prin aceeași firmă, 2M Puls Aauto SRL, la care acționar majoritar a fost fiul, Weber a mai dat un tun, în municipiul Târgu Jiu, unde a cumpărat o clădire, în zona fostului CET, pe care a dat un salariu.

În 2018, pe ordinea de zi a Consiliului Local Târgu Jiu a fost introdus un proiect, pentru vinderea imobilului, către firma 2M Puls Auto, explicația fiind că tranzacția este benefică, pentru a se atrage fonduri la bugetul local. Iar suma cu care aleșii au înțeles să ajute bugetul a fost de nici 1.000 de euro, mai exact 4.500 de lei.
Parlamentarul PSD concesionase, cu trei ani înainte, terenul de sub clădire. Pentru cei 4.700 mp, plătește o sumă derizorie: 40 de bani, pe metrul pătrat, pe lună. Actualul parlamentar și-a asigurat „vadul”, pe când era consilier local. Weber a făcut lobby insistent, ca în zona în care se află terenul concesionat de firma familiei, să fie mutat sediul RAR, ceea ce s-a și întâmplat.
În 2012, Mihai Weber i-a donat fiului apartamentul pe care îl deținea în București, ca să beneficieze de sumele decontate de Parlament, pentru chiriile aleșilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here