CEO: Banii promiși minerilor, să oprească greva, nu există

0
1877

Sumele necesare pentru acordarea sporurilor promise angajaților Complexului Energetic Oltenia nu există. Fondul de salarii ar trebui suplimentat cu 143 milioane lei, însă acești bani au fost promiși de ministrul Energiei, care a participat la discuțiile de la Târgu Jiu, din taxa de 2% pe cifra de afaceri, de care compania să fie scutită. Cum? Prin intervenții la ministrul Finanțelor, care a impus-o.

Majorările salariale, care l-au adus pe ministrul Energiei la Târgu Jiu, pentru a stopa greva minerilor, sunt doar o promisiune, deoarece sursa pentru sumele respective nu se află la dispoziția Complexului Energetic Oltenia. Anton Anton, care săptămâna trecută, la finalul negocierilor dintre administrația CEO și liderii de sindicat, spunea că garantează aplicarea deciziilor luate la întâlnirea de aproape trei ore, care a dus la oprirea protestelor ce durau de o săptămână, a omis să specifice, în declarațiile publice, de unde vor fi luați banii pentru majorări. Fondul de salarii ar trebui suplimentat cu 143 milioane de lei. Liderii de sindicat au „uitat” și ei să spună care este sursa pentru măriri promise. După aproape o săptămână, unul dintre sindicaliști recunoaște că banii pentru mineri trebuie luați de la un alt capitol, care, deocamdată, nu a fost schimbat, în bugetul companiei și anume taxa de 2% pe cifra de afaceri. Cum s-ar putea folosi acești bani, pentru salariile angajaților? Doar dacă taxa „pe lăcomie” ar fi anulată, cel puțin pentru Complexul Energetic Oltenia. Deocamdată, această taxă, impusă de la 1 ianuarie, este în vigoare și se aplică inclusic CEO. Ministrul Energiei declara, săptămâna trecută, la Târgu Jiu, că vor încerca să elimine respectiva taxă. „Taxa de 2% ne vom strădui să o eliminăm pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. Deja sunt împovărate de certificate, nu mai poți să le împovărezi și cu altceva”.

Taxa a fost impusă prin ordonanță de Guvern, iar eliminarea ei ar trebui făcută în același fel. Până acum, despre această posibilitate au fost doar declarații politice, pe care liderii PNL și ALDE se ceartă, de două zile, liberalii revendicându-și paternitatea ideii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here