CEO: Salarii și vouchere, achitate din împrumutul luat pentru certificatele CO2

0
1366

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a folosit sume din împrumutul luat din Trezorerie, pentru cumpărarea certificatelor CO2 aferente anului trecut, ca să plătească salarii și vouchere de vacanță.

Managerul Complexului Oltenia, Daniel Burlan, a recunoscut că au fost nevoiți să “intre” în banii luați ca împrumul, pentru achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon. În ultimele luni, conducerea CEO a folosit banii rămași după cumpărarea certificatelor, pentru a achita salarii și vouchere pentru salariați. “În momentul în care s-a luat acest împrumut, acest ajutor de salvare, au fost stabilite și capitolele de cheltuieli pentru care pot fi folosiți acești bani. Singurul capitol de cheltuieli, pentru care nu pot fi folosiți acești bani, este achiziția certificatelor de CO2 pe anul în curs. În rest, absolut orice cheltuială se poate asigura din această sursă. De la salarii, plata furnizorilor care fac lucrări de investiții, certificate verzi, deci toate drepturile salariale, toate obligațiile către personal. Ajutorul de salvare tocmai pentru acest lucru a fost dat, pentru a acoperi deficitul de cash al societății. De la momentul în care a fost demarată această procedură și până în momentul acordării, aveam un volum de certificate de CO2 care trebuia asigurat. Între timp, din sursele proprii am mai cumpărat certificate de CO2, între timp a scăzut prețul, de la 26 de euro, ajunsese la 15 – 16 euro și s-a creat această sursă, fără de care societatea nu putea să reziste”, a afirmat managerul CEO, în emisiunea „A patra putere”, de la TELE3.
„Da, recunosc că aveam o problemă”
Daniel Burlan a declarat că, dacă nu ar fi avut la dispoziție aceste sume, obținute ca ajutor de salvare, situația companiei ar fi fost una critică, deoarece nu mai aveau din ce să plătească salarii sau prestatori. Managerul dă vina pe scăderea cererii de energie, în contextul pandemiei de Coronavirus. “Pentru că aveam o previziune la începutul anului, aveam o anumită cantitate de energie pe care contam că o vom vinde. Din păcate, reducerea consumului de energie la nivelul Europei și la nivelul țării a făcut la CEO, având prețul cel mai mare de pe piață, pentru că astea sunt condițiile și trebuie să recunoaștem, nu știu ce manager să vină, nu are cum să reducă costurile, să fie sub costurile lui Hidro, lui Nuclearelectrica, chiar sub cel al regenerabilelor”, a declarat Daniel Burlan.
Întrebat dacă CEO s-ar fi descurcat, fără banii din împrumut, Burlan a spus că societatea ar fi fost într-o situație problematică: “Aveam o problemă majoră, da, recunosc că aveam o problemă”, a spus managerul.
Complexul Energetic Oltenia a împrumutat din Trezorerie 1,1 miliarde euro, pentru a acoperi certificatele CO2 consumate de companie în cursul anului 2019. Compania a înregistrat pierderi de 860 milioane lei, anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here