Președinții marilor federații s-au cocoțat în fruntea protestelor pentru reducerea vârstei de pensionare, lege împiedicată doar de interpretarea unei fraze. Au uitat că i-au luat în derâdere pe minerii și energeticienii care au strigat jumătate de an, zi de zi, în piața publică și pe liderii lor, care au inițiat protestele. Le-au dat peste avânt protestatarii ieșiți ieri în Piața Prefecturii de la Târgu Jiu, care au scandat numele sindicaliștilor ce au determinat aprobarea și promulgarea legii.
Liderii de sindicat, care au contestat protestele de stradă pentru reducerea vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor, au acaparat, marți, scena publică. Președinții federațiilor din Complexul Energetic Oltenia, care au stat cu capul în nisip până acum, au ieșit în fața celor aproximativ 1.000 de salariați din Gorj, Dolj și Hunedoara, adunați în Piața Prefecturii de la Târgu Jiu. Protestele au arătat că „interesul poartă fesul”. Inițiatorii pichetărilor pentru deblocarea legii pensionării anticipate, care au ieșit în stradă jumătate de an, înainte de promulgare, au stat ieri în mulțime și au scandat odată cu ea. Liderii federațiilor, care până acum s-au opus ieșirii în stradă și au contestat pichetările din prima jumătate a anului, ce au dus la aprobarea legii, au ieșit în frunte. Au urcat pe scena improvizată pe esplanada prefecturii și au vorbit de solidaritate și importanța aplicării reducerii de vârstă pentru pensionare.
În timpul discursurilor președinților de federații, protestatarii au scandat numele liderilor care au inițiat protestele și au mers la București, să pună presiune pe parlamentari, pentru a vota proiectul ce zăcea de mai bine de un an în Camera Deputaților, unde rămăsese blocat. S-a strigat numele lui Manu Tomescu, pierdut printre sutele de mineri și energeticieni din trei județe. Unii dintre protestatarii care au fost luați în râs le-au bătut obrazul liderilor care își arogă acum meritele unei lupte la care au venit abia final. După ce președinții și-au „făcut numărul” la scenă deschidă, vorbind de unitate, mulțimea a cerut să vorbească liderii organizatori. „Sunt oameni aici, în piață, colegi care au luptat alături de noi, pentru această lege și ar fi corect să vorbească și ei: Nicu Bunoaica, Vasile Tivig, Constantin Crețan. Sunt oameni care au dreptul să fie pe această scenă. Haideți să fim, măcar de data asta, uniți! Oameni buni, indiferent cum ne-ar chema, indiferent ce funcții avem în sindicate, avem același interes. Astăzi putem să demonstrăm că suntem uniți și nu ne mai poate dezbina nimeni, că altă cale nu avem!”, a fost apelul la unitate, al sindicalistului Manu Tomescu.
„De ce ne-ați lăsat singuri, să-și bată joc niște limbrici de parlamentari de noi?”
Liderul Sindicatului Solidaritatea, Nicu Bunoaica, invitat să vorbească minerilor și energeticienilor, le-a amintit celor pe care îi numește „boșii din sindicate”, că nu i-au susținut, când legea era blocată în Parlament și le-a transmis, voalat, că își arogă merite, pe care nu le au. „Puteam implementa legea mai din timp, dacă erați atâția. De ce ne-ați lăsat singuri, șase luni de zile, 30 de oameni, să-și bată joc niște limbrici de parlamentari de noi? Legea se va implementa. Acum e doar o spălare de imagine”, a spus Nicu Bunoaica, în fața protestatarilor, cărora le-a vorbit de jos, refuzând să urce alături de ceilalți președinți.
Minerii și energeticienii din Gorj, Dolj, Vâlcea, Hunedoara și Iași au anunțat proteste, în următoarea perioadă, principala revendicare fiind aplicarea noii legi, ce prevede reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, a angajaților din unitățile de producere a energiei, pe bază de cărbune, care au o vechime de cel puțin 25 de ani, în respectivele unități. Casele de pensii interpretează textul și cer o ordonanță de urgență, care să prevadă că angajații au lucrat în condiții de muncă speciale și înainte de apariția legii. Ordonanța de urgență este acum la mâna guvernului PNL.