Cosmin Popescu, acuzat că împarte preferențial bugetul. Cât a dat fiecărui primar

0
2001

Bugetul județului s-a împărțit cu certuri între consilieri, după ce proiectul a fost trimis acestora, cu jumătate de oră înainte de ședința în care trebuia să voteze. Reprezentanții PNL au acuzat conducerea PSD a Consiliului Județean, că a distribuit preferențial sumele către primării. Un caz uimitor este al fostului edil din Motru, care a votat împotriva propriului municipiu, condus acum de PNL.

Ședința Consiliului Județean Gorj, în care s-au împărțit sumele din cote defalcate, localităților din județ, s-a desfășurat cu scandal. Consilierii PNL au acuzat conducerea județului că a distribuit în mod subiectiv banii, primarii din opoziție fiind defavorizați. Municipiul Motru, al doilea din județ, a primit mai puțini bani decât unele comune conduse de membri PSD. Împotriva acordării de sume mai mari a votat chiar fostul edil, Dorin Hanu, ajuns acum consilier județean.

„Aveți un necaz pe târgujieni, că au votat împotriva PSD”

Municipiul reședință de județ a primir 1,2 milioane lei, cu 400.000 de lei mai mult decât comuna Turburea. Consilierul PNL, Ovidiu Păsărin, l-a acuzat pe șeful Consiliului Județean că se răzbună, în acest fel, pe faptul că PSD a pierdut alegerile, pentru Primăria Târgu Jiu. „Dacă ar trebui să mă raportez la „per capita”, locuitorii din fiecare localitate, atunci Târgu Jiul ar reprezenta jumătate din județ. De departe, finanțarea pe care dumneavoastră o dați aici și nu acoperă absolut nimic. Vă aduc aminte că colegii dv din consiliul local au pregătit un proiect, prin care cer să majoreze salariile în Primăria Târgu Jiu. Nu știu, poate aștia (banii alocați – n.r.) sunt pentru majorările acelea. Altceva nu văd. Nu este în regulă ce faceți. Văd că aveți așa un necaz pe Târgu Jiu și pe târgujieni, pentru că au votat într-un anumit fel, împotriva PSD, vă deranjează și probabil că asta e o răzbunare”, a afirmat liberalul.

Fostul edil din Motru, moment de sinceritate: Am preluat și am lăsat primăria cu probleme și datorii

Cel de-al doilea municipiu din județ, Motru, a primit 700.000 lei, la același nivel sau mai puțin decât alte comune. Comuna Slivilești, de exemplu, a primit mai mult cu 100.000 de lei, decât municipiul Motru, adică 800.000 lei. Aceleași sume ca și municipiul au fost acordate primăriilor Turburea, Bustuchin și Schela. Deși au fost cerute sume mai mari, chiar fostul primar din Motru, Dorin Hanu, a votat pentru suma mai mică. Vicepreședintele PNL, Denisa Șuță, i-a amintit acestuia că a lăsat primăria cu datorii. Replica fostului edil a fost una demnă de un film cu proști. Dorin Hanu a recunoscut că lăsat datorii și probleme la unitatea administrativ-teritorială, pe care a condus-o: „Am lăsat-o exact cu cât am preluat primăria. Primăria Motru este o primărie foarte dificilă, cu foarte multe datorii. Să știți că nici eu nu am preluat primăria cu visteria plină! Tot cu probleme și cu datorii”, a răbufnit Hanu, deranjat că i s-a amintit de datoriile istorice.

Cumnata liderului ALDE, avantajată la împărțela PSD

Sume peste alte localități au primit primăriile conduse de membri sau rude ale liderilor ALDE. Una dintre primăriile care au obținut sume consistente, raportat la suprafață sau număr de locuitori este Rovinari, în conturile căreia vor intra 800.000 de lei. Mai mult decât alte orașe, pecum Novaci, Tismana și Bumbești Jiu a primit localitatea condusă de cumnata liderului ALDE Gorj, Ion Iordache. Primăria Turceni a beneficiat de aceeași sumă ca și municipiul Motru, respectiv 700.000 de lei.

Vezi, mai jos, tabelul cu sumele acordate de Consiliul Județean, fiecărei primării din județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here