Firma unui fost deputat, dosar penal pentru furt. Primarul se autodenunță

0
1504

Firma unui fost deputat, care trebuie să realizeze alimentarea cu apă a comunei gorjene Bumbești Pițic, este implicată într-un dosar de furt. Societatea din Târgoviște, abonată la bani publici, este acuzată că a extras balast, ilegal, din Râul Galbenu. Primarul Michy Nioață, care a încercat să acopere lucrările de mântuială, executate de societatea dâmbovițeană, se autodenunță și recunoaște că e complice.

Firma unui fost parlamentar de Dâmbovița, care efectuează lucrări de mântuială în Bumbești Pițic, este implicată într-un dosar de furt, după ce utilajele au fost surprinse în timp ce luau balast, ilegal, dintr-un râu. Utilajele SC Euro Audit din Târgoviște au fost surprinse de polițiști, în timp ce luau balast din râul Galbenu. Firma, înființată de fostul deputat Vasile Horga și cedată apoi fiicei, a încasat 5 milioane de lei, pentru a executa o lucrare de alimentare cu apă, în Bumbești Pițic. Alimentarea trebuia finalizată încă de acum trei ani. Începută în 2014, sub denumirea de „Înființare a rețelei de alimentare cu apă în comuna Bumbești Pițic”, lucrarea, în valoare de 4.716.508 lei, fără TVA, trebuia pusă în funcțiune în 2016. Investiția nu doar că nu a fost realizată în termenul legal, dar a devenit un pericol public. Din puțurile forate, după ce au fost introduse conductele, au ieși gaze și apă cu amoniu. Ca să repare gafa și să nu i se impute banii pentru alimentarea nefuncțională, primarul Michi Nioață a mai făcut un proiect, de data aceasta pentru „extindere alimentare cu apă”, care a însemnat încă 1,5 milioane de lei, de la bugetul statului, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL).

Primarul Michy uită ce minte

Firma care a obținut lucrările, SC Euro Audit, a devenit un abonat la banii publici, beneficiind de lucrări în mai multe județe din țară. După ce a ajuns parlamentar, Vasile Horga a lăsat firma, în acte, fiicei. Odrasla de ajuns în atenția presei, după ce a fost angajată la peste 20 de instituții publice și a câștigat milioane de euro, din contracte cu statul. Primarul din Bumbești Pițic, Michi Nioață, a devenit protectorul societății dâmbovițene. După ce utilajele firmei au fost prinse cu balast luat ilegal, edilul a încercat să facă pe avocatul, mergând la poliție, să-i scape pe muncitorii puși să dea declarații. Întrebat de situația respectivă, primarul a făcut un autodenunț, fără să-și dea seama, recunoscând jurnaliștilor că nu este nici el străin de faptele ilegale. Nioață a încercat să-și facă o apărare, dar s-a înfundat singur, spunând că el i-a pus pe reprezentanții firmei să ia material, pentru a face un drum paralel cu cel actual, care va intra în reabilitare. În realitate, firma care a primit cadou 5 miliarde de lei vechi, prin încredințare directă și aparține unui afacerist din Gorj, ar fi trebuit să aibă obligația de a asigura accesul localnicilor, pe perioada execuției lucrărilor. „Da’ n-au luat balast. Aia a fost o rugăminte a mea, pentru că podul acela pe care îl face… deci să schimb drumul. Și trebuie să bag patru tuburi de un metru și am apelat, că ei tot lucrează la apă cu mașina, să mă ajute. Au basculat două cupe înapoi, n-a fost nimic! Asta e! Deci n-au luat dânșii, eu i-am pus. Că pentru podul acela care este în zonă s-au luat fonduri europene și am semnat contractul de lucrări și în 2-3 zile noi începem lucrările acolo și nu se mai poate circula și noi trebuie să deviem drumul pe alături și trebuie să băgăm niște tuburi d-astea din beton și să amenajăm drumul acolo și asta a fost toată problema”, a spus, inițial, primarul. După nici două minute, edilul a uitat explicația și a recunoscut că este vorba de fonduri din bugetul statului și minte că nu știe cine a câștigat licitația inventată. „E proiect, a fost licitație, a fost tot…cu fonduri de la Guvern. Firma respectivă, în deviz, are decât să aducă, să amenajeze în albia râului și să aducă tuburile, dar mai departe, unde e drum de țară, nu. Nu știu ce firmă e, că ieri s-a semnat contractul”, spune primarul, care a oferit lucrarea, prin încredințare directă.

Poliția a întocmit dosar penal, pentru „extragerea de agregate minerale, fără autorizație de exploatare”. Scandalurile s-au ținut lanț, în ultimii ani, în Bumbești Pițic. În urmă cu câteva luni, angajații unei firme care executa lucrări de reabilitare a căminului cultural au amenințat că dau foc imobilului, după ce nu și-au mai primit banii, de la societarea ce le subcontractase lucrarea, firma de casă a fostului șef SRI Gorj. Primarul Michy Nioață (foto) a fost acuzat și de fapte de corupție și a fost trimis în judecată, într-un dosar DNA, pentru fraudă cu fonduri europene, împreună cu fiica și doi funcționari OJFIR. Nioață a fost acuzat că a a fraudat bugetul european cu 40.000 euro, sumă accesată pentru o fermă, însă, animalele erau doar în hârtii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here