Rețeta de afaceri a acoliților senatorului Ion Iordache, pe cadavrul CEO: cer terenuri de la Primăria Turceni, ca să construiască pe ele parcuri fotovoltaice. În cererile depuse, băieții deștepți confirmă ceea ce Presa fără stăpâni scria în urmă cu un an și jumătate: țintesc banii europeni, pe care România îi primește prin programul de Tranziție Justă, acordat în procesul de închidere a mineritului și a termocentralelor pe cărbune.
În rol de bocitoare în fața minerilor, în realitate cu ochii după banii pentru închiderea CEO
Controversatul senator liberal, Ion Iordache, care a înființat primele firme din județ, pentru energie verde, mirosind miliardele de euro, puse în joc de Uniunea Europeană, pentru renunțarea la cărbune, joacă la două capete. La tv-uri și în fața minerilor, joacă rolul bocitoarei, care se „prăpădește” de grija salariaților CEO; pe de altă parte face tot felul de strategii, ca să ajungă la banii alocați de UE, prin programul de Tranziție Justă. În urmă cu câteva zile, când în Parlament se vota legea bugetului și un amendament fără de care CEO nu putea majora salarii și nu putea plăti lefurile celor 1.000 de noi salariați, Iordache chiulea, ca să susțină o conferință de presă, la sediul partidului, din Târgu Jiu, unde declara că a înființat un departament în cadrul partidului, pentru Fondul de Tranziție Justă, deși formațiunile politice nu au atribuții în gestionarea celor aproximativ 2 miliarde de euro, alocate României de UE, din care peste 500 milioane euro revin Gorjului. Amendamentul a fost salvat de deputatul Gheorghe Pecingină, după ce fusese respins. Încercând să-și spele „păcatele” față de mineri și energeticieni, Pecingină a bătut palma cu parlamentarii PSD și USR, care au votat proiectul.
Tocmai aceste sume, acordate pentru a sprijini zonele afectate de închiderea mineritului și a termocentralelor pe cărbune, sunt miza afacerilor, puse la cale de Ion Iordache și câțiva „băieți deștepți”, încă din 2020. Atunci, acesta crea firme cu obiect de activitate „producerea de energie electrică”, alături de generalul Ion Sîrbu (fost director al Spitalului Militar Central, pe care acum l-a băgat în conducerea PNL Gorj), de magnatul Gabriel Comănescu (proprietarul de platforme petroliere și al unei flote navale, în Marea Neagră), de Remus Vulpescu (administratorul special care a cerut insolvența Hidroelectrica), de fiul controversatului PSD-ist Iulian Iancu și de alți afaceriști.
În ultima luna, două firme ale acoliților liderului PNL au depus cereri la Primăria Turceni, prin care solicită ca administrația locală să le pună la dispoziție 60 de hectare de teren, pentru a construi parcuri fotovoltaice. Printre asociați este și fiul senatorului liberal, care a primit acțiunile chiar de la tatăl lui.
Una dintre cereri a fost depusă de Marius Dumitrașcu, vărul prin alianță al lui Ion Iordache, pe care politicianul l-a plimbat după el, la partidele pe la care a trecut. În 2020, când era lider ALDE Gorj, Iordache și-a promovat nepotul, în Consiliul de Supraveghere al Complexului Oltenia, iar la scurt timp i-a făcut rost de un post de secretar de stat în Ministerul Energiei.
Dumitrașcu a înființat o firmă nouă, SC Midsol Invest SRL, în data de 22 noiembrie a.c, cu obiect de activitate „producția de energie electrică”.
La doar două zile de la înființarea noii societăți, pe 24 noiembrie, Dumitrașcu depune o cerere la Primăria Turceni, prin care solicită să i se concesioneze 25 de hectare de teren, pentru a construi un parc fotovoltaic.
Primăria identifică imediat o suprafață de 238.900 mp, pentru solicitantul cu domiciliul în București. Referatul de specialitate este întocmit și el rapid, în doar patru zile, de o nepoată a senatorului, Olimpia Tunaru, fiica verișoarei primare.
Funcționara-nepoată scrie că se impune „inițierea unui proiect de hotărâre pentru întocmirea unui studiu de oportunitate și a unui raport de evaluare, pentru concesionarea prin licitație a terenului în suprafață de 238.900 mp, teren arabil”.
O altă cerere pentru a-i fi acordat teren de la Primăria Turceni a fost depusă de cumnatul lui Ion Iordache.
Ștefan Doru Șandru, administrator al SC Energy Transition SRL, solicită administrației locale un teren de 35 de hectare, motivând cu intenția de a construi un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 35 MW. Primăria găsește și pentru această firmă un teren, de 333.453 mp, și aceeași nepoată-funcționar semnează în 23 noiembrie, raportul de specialitate, care stabilește necesitatea inițierii unui proiect de hotărâre, pentru studiul de oportunitate și raportul de evaluare.
Firma pentru care sunt pregătite cele aproape 35 de hectare, Energy Transition SRL, a fost înființată în august 2020, cu cinci asociați, cele mai multe părți sociale fiind deținute de generalul Ioan Sîrbu (38%).
Aflat printre asociații inițiali, Ion Iordache a cedat acțiunile lui, unuia dintre fii, Dragoș Iordache. Acesta figura, în acte, cu 18%. Același procent revenea lui Gabriel Valentin Comănescu și Mihai-Ionuț Pop, iar administratorului Ștefan Doru Șandru, 10%. Firma, prin care patronii speră să obțină fonduri europene, ca să înființeze parcuri fotovoltaice, nu a avut niciun angajat în 2021 și a fost pe pierdere, 570 lei.
De altfel, aceiași băieți au creat numeroase firme, cu care deruleazpă afaceri în domenii cheie.
Despre afacerile cu energie, pe care gașca le pregătește de doi ani, de când au apărut informații privind finanțările europene, pentru producătorii de energie verde, ce va înlocui energia pe cărbune, produsă acum de CEO, PRESAFARASTAPANI.RO a scris AICI.
Firmele se declară alternative la CEO
Ambele solicitări, atât cea asumată de Dumitrașcu, cât și cea semnată de Șandru, au formulări identice, fiind schimbate doar datele firmelor. La fel și în cazul referatelor întocmite de Olimpia Tunaru, cele două par copiate una din cealaltă. Inclusiv greșelile au fost copiate: în ambele adrese, administratorii susțin că au testat posibilitățile zonei, pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice „prin contractarea unor consultați (corect: consultanți – n.r.) externi”.
În ambele solicitări, firmele sunt prezentate ca alternative la Complexul Energetic Oltenia, aflat în proces de închidere a capacităților pe bază de cărbune. Reprezentanții societăților recunosc faptul că le-au creat tocmai cu scopul de a intra pe piață odată cu sucombarea companiei energetice. „Compania Energy Transition a fost înființată în orașul Turceni cu scopul de a crea bunăstare prin taxele și impozitele ce urmează a fi plătite către bugetul local, cât și pentru a deveni o alternativă la CET Turceni, parte a Complexului Energetic Oltenia, companie în curs de restructurare de personal și capacități energetice„, este motivația folosită de reprezentanții celor două firme, pentru a obține terenuri de la primărie. Argumentația contribuției la bunăstarea orașului Turceni, prin taxele și impozitele datorate bugetului s-a dovedit una mincinoasă, până acum, deoarece firma Energy Transition a înregistrat datorii, neachitând infima sumă de 570, încheind anul 2021 cu datorie.
Programul pentru Tranziție Justă, prin care ar trebui să se creeze locuri de muncă în Gorj și alte 5 județe afectate de închiderea producătorilor pe cărbune, este vizat de numeroși afaceriști oportuniști, care încearcă să „rupă” sume cât mai mari din alocările de 2 miliarde de euro, riscul fiind acela ca fondurile să fie risipite pe afaceri care nu ajută cu nimic comunitățile, cum ar fi organizarea de cursuri de recalificare profesională sau asistență tehnică.
[…] Persoană publică, Ion Iordache a făcut obiectul unor dezvăluiri, precum ACEASTA, ACEASTA, ACEASTA, ACEASTA, ACEASTA, ACEASTA etc. Mare parte a investigațiilor presafarastapani.ro a fost preluată […]