Deputat: „Ar trebui să existe un plan de rezervă pentru CEO”

0
998

Deputatul PSD, Mihai Weber, critică actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia și Ministerul Energiei, pentru faptul că nu are un plan de rezervă pentru compania producătoare de energie și se bazează exclusiv pe răspunsul Comisiei Europene, care analizează planul de restructurare trimis încă de anul trecut.

Amânarea termenului pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia este criticată de liderul din opoziție, care cataloghează tergiversările, drept neserioase. “Nu cred  că a fost tratat cu maximă seriozitate acest subiect. Să știți că e vorba de promisiuni neonorate, pentru că am avut un plan de restructurare, care trebuia aprobat la jumătatea anului 2020. S-a tot promis că în septembrie, că în octombrie, că în noiembrie, acum s-a duc în ianuarie și mai nou către februarie. Suntem la mâna Comisiei Europene cu acest plan de restructurare, care înseamnă viitorul CEO. Practic, nu știm ce se va întâmpla cu această unitate economică”, spune deputatul de Gorj, Mihai Weber.

Weber susține că CEO nu dispune de resursele financiare, pentru cofinanțarea planului la care s-a înhămat. Temerea că unitatea producătoare de energie nu ar putea acoperi partea ce-i revine, de cofinanțare, a fost exprimată și de fostul manager al companiei, Sorinel Boza. „Tot ceea ce se va realiza în CEO trebuie sprijinit cu resurse proprii. Ori, aici este o mare problemă, pentru că resursele proprii nu există, practic, sunt insuficiente și pentru a achiziționa certificatele de CO2, de la an la an și atunci s-a apelat la tot felul de mujloace, împrumuturi, sprijin”, a mai adăugat Weber.

Liderul social-democrat acuză conducerea Complexului Oltenia că nu are un plan de rezervă, în cazul în care Comisia Europeană nu ar aproba planul de restructurare, depus încă de anul trecut. „Conducerea CEO sau ministerul trebuia să vină cu un plan de rezervă. În cazul în care toate acestea nu se întâmplă, ar trebui să există un plan de rezervă, un plan care să spună: în cazul în care nu se aprobă sau Comisia Europeană are anumite condiții pe care nu le putem onora, ce facem în situația respectivă. Pentru că pe noi, gorjenii, ne interesează, este unitate vitală, dar este o componentă esențială a sistemului energetic național, care asigură cel mai important lucru pentru o țară: independența energetică. Și atunci, statul român trebuie să intervină în toată această ecuație, să sprijine această unitate strategică”, susține Weber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here