Drum județean lăsat să se surpe. „Avem banii în cont, dar lipsește un aviz”

0
565

Un drum județean, care leagă Gorjul de Hunedoara, prin Cheile Sohodolului, afectat de o viitură, la începutul lui 2020, nu poate fi reparat, din cauza unui aviz, ce întârzie. Aproape 200 de miliarde lei vechi, din fondul de urgență, stau în conturi, de mai bine de un an, spune primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu. 

Drumul județean din Cheile Sohodolului trebuia să intre în lucrări urgente de consolidare și modernizare, după ce, în iunie anul trecut, s-au produs surpări, în urma calamităților. Pe o lungime de aproximativ 100 m, malurile au cedat, fiind afectată atât structura drumului, cât și partea carosabilă, motiv pentru care s-a luat decizia cde a fi închisă circulația rutieră și pietonală, la vremea respectivă. Între timp, s-au tot prăbușit bucăți din asfalt. Autoritățile au cerut sprijin și au fost alocate aproape 200 miliarde lei vechi, pentru situații de urgență. Doar că banii nu pot fi folosiți, deoarece lucrările nu pot demara, din cauza unui aviz, drumul fiind într-o arie protejată. „Avem finanțarea, avem banii în cont, dar nu se poate da drumul la lucrări, pentru că lipsește avizul, că e în arie protejată. S-au făcut studiile necesare, au fost depuse, iar acum așteptăm avizul de 6 luni și fără el nu putem da autorizație de construire. Drumul are 24 de kilometri până la limita cu Hunedoara, dar noi nu am putut moderniza decât 17,5 km. Acest sector a fost afectat de calamitate”, a spus primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu.

La rând, pentru un studiu

Autoritățile au organizat și licitația pentru desemnarea constructorului, însă nu pot emite autorizația de construire. ”S-au făcut licitații, s-a adjudecat constructorul, doar că nu se poate da ordinul de începere, fără autorizație de construire. Două dintre cele mai importante avize, fiind vorba despre Agenția de Protecție a Mediului și Natura 2000. După aceste două avize stăm. S-a făcut studiul de evaluare adecvată, s-a depus, iar acum așteptăm să primim avizul. Prin acel studiu a trebuit să dovedim că flora și fauna nu sunt afectate. Ingineri, ca să facă studiu de evaluare adecvată, sunt foarte puțini în țară și a trebuit să stăm la rând”, a mai spus primarul Câmpeanu. Modernizarea drumului județean ce traversează Cheile Sohodolului are ca termen de realizare un an și jumătate, de la data începerii lucrărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here