Finanțist: „CEO riscă să dea banii înapoi”

0
1209

Schema de sprijin, pe care conducerea Complexul Energetic Oltenia o așteaptă, poate crea probleme, în plan european. Compania ar putea ajunge chiar în situația de a restitui banii, susține finanțistul Vasile Popeangă.

CEO riscă să dea banii înapoi, dacă schema de sprijin promisă de guvernanți nu este acceptată de Comisia Europeană, susține finanțistul Vasile Popeangă. Fostul deputat spune că sprijinul, de care se vorbește încă de anul trecut, poate fi asociat unui ajutor de stat, interzis de Uniunea Europeană, pentru statele membre. Popeangă susține că „găselnița” politicienilor, pentru a sprijini compania, trebuie să fie susținută de argumente solide, iar pentru asta e nevoie de specialiști, care să meargă în fața Comisiei Europene. „Nu pot să-i păcălească pe cei de la nivelul Uniunii Europene. S-au luat de multe ori plase, din punctul ăsta de vedere. Această schemă trebuie discutată la nivelul Uniunii Europene. Eu nu știu să se fi purtat o discuție, vis-a-vis despre această schemă de sprijin. Acolo trebuie să se ia acceptul. Dacă nu este considerată ajutor de stat, sigur că poate fi sprijinit Complexul. Dacă nu, nu. Chiar dacă ei legiferează, prin lege, prin hotărâre de guvern, prin ordonanță de urgență, eu spun că va veni Uniunea Europeană și-i va obliga să dea banii înapoi. E clară treaba, din punctul ăsta de vedere”, a afirmat Vasile Popeangă.

„Trebuie să-i convingi pe cei de la EU, că nu e ajutor de stat”

Fostul deputat a declarat, la TELE3, că experții europeni nu pot fi păcăliți, dacă strategia este, de fapt, un ajutor de stat. „E foarte complicată treaba acolo, să trimiți niște băieți, care habar nu au despre mecanismele astea. Pentru că aici sunt mecanisme, pe care trebuie să le creezi. Și trebuie să-i convingi pe cei de la EU, că nu e ajutor de stat. Acolo, la Comisie, sunt experți foarte bine pregătiți, care cunosc foarte bine problemele energetice la nivel de UE. Inclusiv la nivel de România. Le cunosc mai bine decât ai noștri”, a mai afirmat Popeangă. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat, în ultimul an, că a fost constituită o comisie mixtă, care lucrează la o schemă de sprijin pentru companie, „cocoșată” de costul certificatelor de CO2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here