Iresponsabilii care ne propun… responsabilitatea

0
1221

                                                                                          de Cerasel-Ovidiu CUTEANU

Zilele trecute, după o întâlnire – categorisită de presa gorjeană ca fiind ”de taină”, iar de participanți, drept aleatorie – între primarul din Tg-jiu, Marcel Romanescu, președintele ALDE Gorj, Ion Iordache și fostul președinte al PDL, Ionel Manțog, a fost anunțată public o coaliție ”pentru Gorj”. Este vorba de un proiect, prin care președintele ALDE Gorj propăvăduiește ”responsabilitatea”.

Este lăudabil a gândi astfel, este necesar a acționa astfel. Singurele mele ezitări se leagă de câteva lucruri, nu tocmai neglijabile, în condițiile în care e vorba de bani publici pentru a pune în practică aceste proiecte grandioase.

Mai întâi, este destul de dificil să-mi câștige încrederea un personaj, ca dl. Iordache. Este probat științific că există o legătură directă între creier și limbaj; mai concret: dacă ai ceva în tărtăcuță, e imposibil să nu te poți exprima inteligent, măcar pe cotă de avarie. Sper că suntem toți de acord că o astfel de coaliție ”a binelui”, care-și propune proiecte grandioase, necesită foarte multă inteligență.

Nu aș concluziona decât cu o întrebare: l-ați audiat vreodată pe președintele ALDE Gorj? Dacă da, credeți că îi poate mintea ”coace” genul de proiecte de care vorbește? Întrebare suplimentară: nu ați fost bulversați, după audierea lui Iordache, în sensul că o gândire mai confuză (permiteți-mi să fiu elegant…) nu ați mai întâlnit…?!

Evident, îmi veți răspunde că omul are intenții bune și că e doar marioneta ex-pedelistului Manțog…

De acord, este o ipoteză. Această ipoteză ne aruncă în alt hău, însă: Manțog a făcut pușcărie, tocmai pentru că s-a ”strămutat luxos”, tocmai cu bani publici.

De banii publici, nici Iordache nu e străin, de altfel – firma acestuia, Ydail, este campioană la contracte din bani publici în Gorj… Aceeași firmă este, însă, cap de afiș într-un dosar de corupție – este cunoscut celebrul ”lot Ydail”, un lot de primari (unii dintre ei, dornici să se înscrie în ALDE și să ”salveze” Gorjul), acuzați că au luat șpagă, iar Iordache i-ar fi notat pe o agendă picată în mâna procurorilor.

Să concluzionăm intermediar – ce avem până aici?

Doi lideri de coaliție ”pentru Gorj”, îmbogățiți din bani publici și implicați în scandaluri de corupție. Unul dintre ei, Manțog, a făcut și pușcărie…

Al treilea ”pilon” greu al coaliției, deși unul tăcut, este Marcel Romanescu; orașul pe care-l conduce, ca edil, ar trebui să fie beneficiarul principal al demersurilor ”oamenilor de bine”, Manțog și Iordache…

Public, conform unor naivi – posibil ”interesați”, care se exhibiționează ca ”fani ai primarului” – Romanescu este animat de aceleași intenții bune, responsabile (doar tocmai a plătit nu-știu-ce-datorii ale primăriei) ca Manțog și Iordache.

Alăturarea celor trei, la nivel caracterial, nu este întâmplătoare – și dl. Romanescu s-a dedicat beneficiilor din banul public, încă de tânăr. Nu știu să fi avut vreo firmă abonată la banul public, însă nu am, de asemenea, vreo îndoială că a fost implicat într-un dosar de corupție.

Așa se comporta (conform stenogramei din dosar – a se vedea mai jos) deputatul Marcel Romanescu, în încercarea de a folosi o demnitate publică și pe mentorul său, Morega, pentru a-și impune, ”responsabil”, fratele pe o funcție la nivelul ITM Gorj.

Să recapitulăm:

  • Iordache – patron Ydail, îmbogățit din bani publici, gurile rele susținând că ar fi creatorul celebrei agende de șpăgi, care a fost pretextul pentru dosarul cu ”lotul de primari șpăgari”;
  • Manțog – fost director la Complexul Energetic Turceni, condamnat cu executare în dosarul ”strămutații de lux”;
  • Romanescu – fost deputat, actual primar la Tg-jiu, a picat pe interceptări, într-un dosar instrumentat de DNA, când presta ceva similar traficului de influență, în interesul fratelui său. Chestiunea nu a avut repercusiuni penale asupra domniei-sale.

Am insistat pe cei mai importanți actanți ai ”coaliției”. Gruparea e mai mare, cuprinzând tot felul de fripturiști de prin presă, primari modești cu probleme penale și alți politicieni de teapa lui Romanescu și Iordache.

Toți au în comun un lucru indubitabil: de-a lungul devenirii domniilor-lor, au dovedit o profundă IRESPONSABILITATE. Fie, din punctul de vedere al legii, fie din punctul de vedere al devenirii profesionale, sau al caracterului.

Cu toate acestea, un astfel de grup – pe care eu îl suspectez că are mari șanse să devină unul infracțional organizat – ne propune să acceptăm să ne conducă ”responsabil”.

Permiteți-mi să am certe și – mai sus – justificate DUBII.

Este realist a considera că, dacă de atâți ani, acești oameni au avut certe apucături iresponsabile, atunci și această ”coaliție” nu poate să aducă altceva.

Fiind vorba de mulți bani publici și știind patima de neostoit a acestora pentru banul public, cred că e nevoie să-i protejăm de sine înșiși, mai degrabă decât să luăm în serios ”apelul la responsabilitate” al acestora…

Ar fi de-a dreptul sinucigaș să apucăm pe o cale așa-zis ”responsabilă”, creionată tocmai de niște personaje, care, de-a lungul vieții lor, au probat, fără vreun dubiu, că sunt, în special, IRESPONSABILI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here