Legea pensiilor a trecut, drepturile minerilor – nu. Miruță: ”Au luat, n-au dat”

1
1758

Lege pensiilor a fost votată, în această seară, de Camera Deputaților. Din textul aprobat, lipsesc prevederile Legii 197, referitoare la mineri și energeticieni, pe care parlamentarii de Gorj au promis că o vor include în viitoarea lege. Câțiva lideri de sindicat, printre care Manu Tomescu, Constantin Mitrescu, Nicușor Văduva, au participat la dezbaterile din comisii și chiar au intervenit, însă amendamentele depuse în sprijinul angajaților CEO au fost respinse. Singurul beneficiu a rămas reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, însă pensiile vor fi mai mici, după noua lege. Deputatul USR, Radu Miruță, spune că pierderea este generată de anularea condițiilor speciale, de dinainte de 2001, care nu mai sunt recunoscute de viitoarea lege. ”Au luat, n-au dat. Au luat fantastic de mult. PSD si remorca PNL au tăiat cu barda din banii de pensie pentru minerii si energeticienii din bazinul Oltenia. „Mihaela, dragostea mea”, astăzi in varianta Mihai Weber – PSD. “Reușita” anunțată de liderul PSD Gorj de dimineața s-a transformat 5 ore mai târziu intr-o imensă pierdere pentru mineri si energeticieni. Tot ei ne fortau si acum 2 saptamani să acceptăm că acea creștere a vârstei de pensionare de la 52 la 54 ani era un câștig.
Si PSD si PNL au anulat beneficiile condițiilor speciale din legea 197 pentru TOATĂ perioada dinainte de 2001. Le-au aruncat oamenilor la gunoi zeci de ani de munca grea. Cei care au avut grupa II-a de munca înainte de 2001, adică tot bazinul Oltenia, termocentralele pe cărbune din restul țării, nu mai primesc beneficiile condițiilor speciale pentru toți acești ani munciți”, a anunțat liderul USR Gorj, luni seara, după votul final.
Radu Miruță acuză reprezentanții PNL, că au avut un joc duplicitar, după ce a promis votarea formelor favorabile pentru mineri și energeticieni, dar au votat împotrivă. ”Am fost in comisie, m-am prins de ce vor sa facă, am depus amendament, au supus la vot, dar l-au picat. L-am reluat si susținut la Plen, au votat tot împotriva. Daca macar PNL nu vota cu PSD, trecea propunerea mea.
Pentru a compensa pe alta parte, am cerut acordarea câte unui punct de pensie pentru cei din legea 197. Ca să-i duc tot acolo, dar pe alta parte. Au picat la vot si propunerea asta.
Au fost niște mizerabili: s-au prefăcut ca au lăsat reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, dar au tăiat drastic perioada in care se considera asta…tot ce a fost înainte de 2001 nu mai e perioada specială de când legea asta va intra in vigoare, iar finalul e cu mult mai putin.
Care sunt consecințele zilei de astăzi pentru minerii de suprafață si energeticienii din România?
pensii mai mici pentru viitor; înghețarea creșterii de pensie când celor din restul țării le va creste; revenirea la nedreptate; 2 ani de pauza la pensionari – din 2001 pana in 2023 sunt 22 de ani. Fiindcă nu mai considera ce a fost înainte de 2001, nimeni nu va mai avea 25 de ani”, a mai adăugat deputatul USR, Radu Miruță.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here