Ministerul Muncii, criticat pentru avizul negativ la reducerea vârstei de pensionare. Miruță: Nu există argumente

0
1944

Ministerul Muncii a dat aviz negativ pentru proiectul de reducere a vârstei de pensionare a angajaților din Complexul Energetic Oltenia. Anunțul a fost făcut de deputatul Radu Miruță (USR), care critică decizia oficialilor, pe care îi acuză de lipsa unei justificări coerente, pentru respingerea proiectului. ”Raspunsul negativ a ajuns cu cateva minute in urma la Comisia de Munca a Camerei Deputatilor si a infundat sansele ca acest proiect sa treaca. Oricat ar incerca sa justifice, nu exista argumente:

– C.E. Oltenia a anuntat public ca nu i-ar fi afectata activitatea de aceste plecari, care oricum se vor intampla prin disponibilizare, deci acest argument a fost invalidat;
– banii pentru diferenta de contributii ar fi putut fi achitati din Fondul de Tranzitie Justa, prin asa zisele pension bridge pentru early retirement option, material publicat de Comisia Europeana;
Acesti oameni raman practic fara nicio optiune, in fata unui val de disponibilizari, ceea ce nu este nici pe departe un lucru responsabil”, a fost mesajul postat de parlamentarul USR, pe pagina de socializare.
Vor fi dați afară înainte de a îndeplini vârsta de pensionare

Radu Miruță acuză faptul că proiectul este tratat cu superficialitate, iar reprezentanții Ministerului Muncii nu au înșeles implicațiile problemei angajaților de la CEO, care sunt vizați de disponibilizările asumate de conducerea companiei, prin planul de restructurare trimis Comisiei Europene. “Acesti oameni care au lucrat 25-30 de ani in conditii dure, care isi vad colegi bolnavi sau murind, dupa ce vor fi dati afara inainte de a indeplini varsta de pensionare, neavand alternativa, vor fi angajati pe nimic de firmele politicienilor care vor contracta lucrari de taiere si dezmembrare a actualelor capacitati de productie a energiei…poate ca acela este si interesul celor care nu sustin acest proiect, fara a avea insa argumente valide. O zi trista pentru judetul Gorj tocmai prin nedreptatea respingerii din partea acestui minister care pare ca nu intelege situatia generala a problemei”, a mai adăugat Miruță.

Șapte salariați ai CEO, care au făcut greva foamei, de luni, în fața Guvernului, pentru a grăbi emiterea avizului solicitat de procedurile din parlament, au încetat protestul, după ce executivul s-a pronunțat, ieri. Protestele vor continua, de luni, la Târgu Jiu, unde va începe a 11-a săptămână de pichetare a Prefecturii Gorj. Angajații Complexului Oltenia speră ca proiectul să fie votat de deputați, în pofida avizelor negative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here