Muncitori ţinuţi în condiţii mizere. Firma de casă a ex-şefului SRI câştigă miliarde

0
2601

Firma asociată fostului șef SRI Gorj este acuzată că a luat o lucrare plătită din fonduri europene, ca să o subcontracteze, neavând posibilitatea de a o realiza. Echipa de muncitori, care efectuează lucrările, amenință că dărâmă scheletul acoperișului, abia montat, deoarece nu și-au primit banii. Angajații sunt ținuți în condiții mizere, dorm pe jos, într-o sală a imobilului pe care îl renovează și cumpără mâncare „pe caiet”. 

Muncitorii aduși dintr-o comună prahoveană, să efectueze lucrările de renovare a căminului culturat din comuna gorjeană Bumbești Pițic, amenință că dezmembrează acoperișul, pentru că nu și-au primit banii. Firma care a câștigat licitația, SC Grup Primacons Slatina, a subcontractat lucrarea, societății unui localnic. Acesta din urmă a vândut între timp firma, iar noul patron a adus muncitori din județul Prahova, să modernizeze clădirea culturală, situată peste drum de primărie. Societatea care s-a înscris la licitație și a obținut contractul de aproximativ 15 miliarde de lei vechi, bani de la Uniunea Europeană, aparține partenerilor de afaceri ai fiului fostului șef SRI Gorj, Marius Voinea, „abonată”, în ultimii ani, la lucrări publice, în județ. Muncitorii aduși din Prahova nu mai lucrează de o săptămână, deoarece firma care i-a adus la lucrarea de la Bumbești Pițic nu mai are bani pentru a achiziționa materialele de construcție, obligație asumată de firma titulară a contractului, SC Grup Primacons, din Slatina. Oamenii, care s-au săturat să fie amânați, au amenințat că demontează structura din lemn a acoperișului, abia finalizată, în cazul în care nu-și primesc banii. Muncitorii stau în condiții greu de imaginat. Dorm într-o sală a căminului cultural, pe care îl renovează, pe saltele întinse direct pe podea. Nu au apă curentă, iar pentru a nu muri de foame, au luat alimente „pe caiet”, de la magazinul din apropiere. Oamenii, care sunt din aceeași localitate prahoveană, spun că nu pot nici măcar să plece acasă, deoarece nu au bani de drum și au făcut datorii.

Primarul Michy minte pentru firma prietenilor SRI

Deși problemele trenează de câteva săptămâni, primarul comunei Bumbești Pițic, sub nasul căruia se fac lucrările, a încercat să mintă că nu este nicio nemulțumire. „Vă spun că nu este nimic adevărat. Sunt numai minciuni”, a declarat Michy Nioață, contactat telefonic. Când i s-a spus că reporterii au fost la fața locului și au vorbit cu muncitorii revoltați, edilul se contrazice. Recunoaște că sunt probleme între firmele care și-au tranzacționat lucrările și susține că lucrurile se vor rezolva în această săptămână.

Firma prietenilor șefului SRI, abonată la lucrări în Gorj

Firma care a câștigat licitația și ulterior a subcontractat lucrarea a primit numeroase contracte publice, în județul Gorj, de când Marius Voinea a ajuns la șefia SRI. Aceeași societate, Grup Primacons din Slatina, a efectuat și lucrările la Sala Polivalentă din Târgu Jiu, în care a început să plouă, la nici două luni de la finalizarea lucrărilor. Primacons a fost, ani buni, partener al unei alte societăți din județul Olt, SC Kolistar 77 SRL, având ca acționari pe fiul șefului SRI, Radu Voinea și pe fiica administratorului Primacons, Adriana Bălțoi. Pentru lucrările la Sala Sporturilor, recepționate în această vară și în care a început să plouă, firma a încasat două milioane de euro, care se adaugă altor zeci de milioane, din contracte în întreg județul. Societatea de casă a fostului șef SRI a fost băgată pe piața din Gorj, de ex-șeful Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, lider PSD. În 2008, cel care dirija banii și contractele din județ anunța o mare investiție, în stațiunea Rânca. Amenajarea unei noi pârtii, cu telescaun și sistem de canalizare. Împărțite în două loturi, lucrările au costat 8 milioane de euro. Pârtia și telescaunul nu sunt funcționale întregul sezon de iarnă și sunt mai mult oprite, deoarece sunt prost poziționate, pe un versant, pe care zăpada nu stă foarte mult, din cauza soarelui. Sistemul de canalizare este și el nefuncțional. În această vară, Ministerul Dezvoltării Regionale a fost sesizat de Departamentul de Luptă Antifraudă, privind modul de folosire a fondurilor europene. Una din firmele verificate este Grup Primacons, care a câștigat lucrarea în asociere cu SC Inspet SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here