UE trebuie să pună lupa pe”loopholes” la nivel local în România: finanțarea monitărizărilor pe justiție la nivel local

0
889

de Cerasel-Ovidiu CUTEANU

S-a tot vorbit de ”stat de drept”, de MCV, de ”anticorupție”… Idealuri frumoase, ”Vestice”, ”europene”, dar selectiv diseminate în România…

În mod deliberat…!

Și, totuși, deși toate regiunile din România sunt îndreptățite să și le propună, acestea au rămas iluzorii în multe județe ale țării. M–am uitat pe Carta drepturilor fundamentale europene, dar și pe discursurile despre valori fundamentale europene: niciunde nu am găsit să scrie, vorba kitsch-ului, ”cu subiect și predicat”, că acestea nu sunt ”de nasul” Gorjenilor…

Sau al Vâlcenilor, Mehedințenilor, ba chiar al Teleormănenilor…

Tot a izbucnit ”maneaua Valiza TelDrum”… Concomitent cu ideea promovată tocmai de la ”Centru” că, ”domne, știți, gata: Dragnea nu mai are protecție!”.

Ei, tocmai în acest moment, când se vorbește de pierderea protecției de către un baron sinistru, banal, cu manifestări șmecherești de interlop manelist, trebuie să ne întrebăm dacă suntem stat de drept, dacă avem justiție, sau doar discursuri de PR, cum au fost alea Koveșiene, ”bilanțarde”, sforăitoare, axate pe povești cu suta de corupți la hectar…

Am propus un proiect de curând – unul dintre punctele principale se învârtea în jurul unor astfel de aspecte.

Am zis că știu despre ce vorbesc, dat fiind că am cunoscut ”first hand”, cum se zice, ca jurnalist de investigații și activist de societate civilă, scăpările grave ale sistemului mult – lăudat pe la București.

Cu aceste ”loopholes” îmi propuneam în proiect să luptăm de la Bruxelles sau, mai bine-zis, să căutăm soluții pentru cei care au energie să lupte ”în teren”, nu ascunși prin birouri la Parlamentul European sau la București.

Pentru că aceste ”loopholes” sunt evidente tocmai în plan local, unde găsești județe blocate în corupție fără corupți, de exemplu Gorjul. Fără să fiu naiv a crede că Gorjul e singular sau exemplar. Merg în ipoteză pe ce știu fără milimetru de eroare, fiind convins că aberațiile gorjenești sunt posibile, de zeci de ani și în Teleorman și în Vâlcea și în Satu Mare…

Cu toții cunoaștem jafurile de la UATAA sau ApaRegio, în Gorj. Sau faptul că, în madatul renumitului ”Doctor Moarte”, la Spitalul Rovinari, oamenii vin ca să moară… Uneori chiar la poartă, pentru că medicul de gardă descoperă că nu are atribuții lângă poarta spitalului…

Cu toate astea, anticorupția s-a gripat aici. Dar s-a gripat zgomotos-hilar.

De exemplu, în cazul UATAA Motru, aflată ani de zile în insolvență, am analizat aici (http://www.justitiecurata.ro/ironicul-faliment-al-apei-calde-la-gorj-directorul-incompetent-al-uzinei-termice-pus-administrator-special-de-consiliul-local/) comedia ”falimentului apei calde”, constatând că DNA central nu a vrut să soluționeze o plângere, ce i-a parvenit de la cineva din interior, care cunoște foarte bine situația. Ca atare, dosarul a fost clasat de două ori, de același procuror … din Motru, ca urmare a unor declinări de competență SECRETIZATE. Bonus: Tribunalul Gorj a ascuns informații de interes public, în cadrul anchetei subsemnatului, pentru că așa funcționează justiția la nivel local. Iar la nivel mai înalt, nu prea contează Gorjul…Această încrengătură mafiotă Justiție – politruci, cu efect devastator asupra devalizării banului public, a funcționat mereu în județe, ca și Gorjul. Pe scurt, pentru noi, Gorjenii, degeaba a existat DNA, degeaba avem procurori în Gorj!

Încă un exemplu – detalii, aici (http://www.justitiecurata.ro/o-scrisoare-de-zeci-de-milioane-de-euro-pierduta-intre-londra-si-targu-jiu/ ). Și ApaRegio s-ar pregăti de insolvență…

După ancheta subsemnatului, nu s-a autosesizat nimeni.

Deși dovezile ar fi trebuit să invite spre așa ceva. Suma nu o fi mare – e vorba doar de niște scrisori de garanție de zeci de milioane de euro, emise de o firmă londoneză de apartament, cu capital de 70 lei, a unor români din Alba Iulia.

Nu știm dacă posibila insolvență a ApaRegio ar avea legătură și cu aceste aspecte, pentru că procurorii gorjeni nu s-au obosit să se intereseze, cât despre DNA central… a fost cam ”la secret” în timpul d-nei Koveși.

Tot ”la secret” a fost și dosarul ce avea legătură cu managementul spitalului din Rovinari, a propos de fonduri europene și folosirea acestora de ”Doctorul Moarte”; în acest dosar, procuror a fost ”flamboaiantul” protejat al Codruței Koveși, procurorul lui Ponta, Jean Uncheșelu. Dl. Uncheșelu a trimis la mușamalizat în Gorj dosarul, după ce se lansase în descinderi imaginare, doar…Și mușamalizat a fost!

Pe scurt, cu o Justiție care nu fucționează în Gorj, județul a fost devalizat și împins spre depopulare. În Timișoara, de exemplu, vezi numere de înmatriculare de Gorj, la fel de frecvent, ca în județul nostru…

În mod cert, cu DNA central sau alte parchete – nici nu are rost să glumim legat de cele din Craiova – e clar că nu s-a rezolvat nimic în Gorj. Numai proștii au fost anchetați de DNA, în rest, toată lumea a scăpat. Ba mai mult, în unele cazuri, suspecții primeau ponturi, când urma să-i lovească flagrantul.

Ce e de făcut?

Până acum, experiența ne arată că nu e de ajuns că 1-2 jurnaliști scriu despre aceste aspecte: iată că nu s-a rezolvat nimic – lucrurile avansează imperturbabil spre insolvențe, ba chiar spre moarte, în cazul pacienților spitalului de la Rovinari.

Cât despre instituții anticorupție funcționale, cred că nu e  vreun dubiu că, în trecutul recent, DNA central s-a chinuit cât a putut, să nu vadă ce fac corupții din Gorj. Am susținut public acest lucru, de peste un an – singura reacție pe care am primit-o a fost din alte județe, unde mi s-a replicat că DNA a fost la fel de chior: Galați, Vrancea, etc.

Soluția, din punctul meu de vedere, este o reacție la nivel de societate civilă, dar în plan local. O colaborare presă de investigație – ONG-uri specializate pe monitorizare a justiției la nivel local ar putea da rezultate.

Pentru asta, e nevoie de finanțare, iar această finanțare nu poate veni din plan local și nu e suficientă la nivelul ONG-urilor centrale, pentru a acoperi toate regiunile și cu atât mai puțin, toate județele.

Doar de la Bruxelles poate să vină această finanțare: eurparlamentarii români trebuie să susțină ideea dezvoltării unor linii de finanțare pe ”rule of law”, care să meargă spre ONG-uri, preocupate să monitorizeze justiția la nivel județean în România și alte state – member, care au probleme de acest tip.

S-a creat impresia ignorantă referitor la neputința europarlamentarilor de a face lucruri concrete pentru Gorj – nimic mai fals!

În Gorj, există oameni de bună-credință, performanți, curajoși, cărora nu le lipsește decât finanțarea pentru a da drumul unor proiecte, ce pot schimba fața județului.

Îi rog public pe politicienii din Gorj să nu mai abereze că europarlamentarii nu pot face ceva care să fie de folos Gorjului, în mod direct.

Evident, nu poate nimeni să zică –”dăm Gorjului 1 milion de euro să lupte cu corupția de la nivelul justiției”. În schimb, se poate crea o linie de finanțare pentru proiecte – din Gorj, Dolj, Satu Mare, Vaslui, regiuni din Bulgaria, Ungaria, ș.a.m.d. – care-și propun o monitorizare pe ”rule of law” la nivel local.

Nu s-ar face decât să se reitereze un vechi principiu europenist leibnizian – cel al împletirii dintre monadă și Univers: filosoful german susținea, în proiectul său unionist, o Europă unită, care să arate la fel la nivelul particularului (monada) și al universalului (compusul universal).

Astfel, nu mai avem situații hilare, precum cele recente: pretindem că avem luptă anticorupție la nivel de centru și deloc la nivel local, unde corupții păstoresc banii oamenilor cinstiți.

Justiția trebuie să funcționeze la fel și la București și la Tg-Jiu.

Acest lucru e posibil, prin investiții transparente ale UE în societatea civilă de la nivel local. Iar europarlamentarii români, mai ales cei susținuți dinspre regiunea noastră, ar trebui să-și propună un astfel de demers, la nivelul Parlamentului European…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here