Pacientă moartă, după ce a fost plimbată patru zile, între secții

0
8093

O femeie a murit, după ce medicii au trimis-o acasă, spunându-i că are doar atac de panică. Pacienta, care suferea de trombocitopenie, a fost plimbată, timp de patru zile, între mai multe secții ale Spitalului Județean din Târgu Jiu.

Familia unei femei acuză medicii de la Spitalele Motru și Târgu Jiu, de malpraxis. Pacienta, care avea trombocitopenie, a murit, după ce a fost pasată de la o secție la alta, mai multe zile, în Spitalul Județean, iar medicii au transferat-o la Craiova, abia când femeia a fost în stare critică și nu s-a mai putut face nimic. Ana Maria Răduț a ajuns la Spitalul Motru, în urmă cu o săptămână și jumătate, dar medicul care a consultat-o a trimis-o acasă, pe motiv că nu are nimic grav, ci doar un atac de panică. Femeia a fost adusă a doua zi, din nou la spital, unde medicul de gardă a repetat diagnosticul pus cu o zi înainte și a lăsat-o să plece acasă. În week-end, femeii i s-a făcut rău, iar soțul a hotărât să o ducă la Spitalul Județean din Târgu Jiu, cu mașina personală. La jumătatea drumului, femeia și-a pierdut cunoștința, iar bărbatul a sunat la 112 și a chemat o salvare, care a dus-o la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Aici, unul dintre medici i-a recomandat să ia pastile pentru „liniștire”, ce sunt prescrise persoanelor cu probleme de anxietate. Au urmat trei zile în care pacienta a fost plimbată de la o secție la alta și i s-au făcut analize, însă medicii nu au transferat-o la un spital de specialitate, deși starea ei se înrăutățea.

„I-au spus că are probleme cu capul, să ia un Xanax”

Cazul a fost prezentat în cadrul Sabotorii Tv, de Nicolae Ivăniși, președintele Asociației „Pas cu pas alături de voi”, sesizat de apropiați ai familiei. „Pe 30 august, femeia s-a prezentat la Motru, de gardă era doctorul Ifrim. A trimis-o acasă, că are atac de panică. A doua zi, merge iar la Spitalul Motru și doctorul Catană îi spune că are tot atac de panică. Duminică, i s-a făcut rău acasă, a plecat cu soțul către Spitalul Târgu Jiu, iar pe drum, în localitatea Telești, a leșinat și soțul a chemat Smurd-ul. La UPU, au trimis-o la raze, iar medicii i-au spus că are probleme cu capul, să meargă acasă, să ia un Xanax, că are atac de panică. I-au făcut analizele uzuale, hemoglobina era 6, iar trombocitele 19.000, moment în care trebuia trimisă într-un centru hematologic. Au trimis-o la Spitalul 700, la Gastroenterologie. Familia a insistat să o trimită în altă parte, dar medicul a căutat să vadă care este cauza. Marți a fost dusă la ATI, apoi iar pe secție, au plimbat-o pe la Cardio, pe la RMN”, a povestit Nicolae Ivăniși.

Medicii, depășiți de situație, dar au refuzat transferul

Deși familia a solicitat ca femeia să fie transferată la un alt spital, medicii de la Târgu Jiu au refuzat și i-au făcut analize și tratamente, deși pacienta trebuia tratată într-o secție de hematologie. Abia după patru zile, când au observat că starea femeii este una critică, au hotărât să o trimită la Craiova. Reprezentanții unității gorjene recunosc faptul că spitalul din Târgu Jiu nu are o secție de profil, în care femeia să beneficieze de tratament specializat. Cu toate acestea, au ținut-o de duminică, până miercuri, când s-au recunoscut depășiți de situație și au transferat-o la Craiova. Din păcate, pentru femeie a fost prea târziu. „Pacienta s-a prezentat într-o stare gravă, cu anemie severă și trombocitopenie extrem de severă. A fost internată. A fost inițial în secția de Gastroenterologie, apoi în Secția de Terapie Intensivă, i s-a administrat tratamentul de care putea beneficia aici, i s-au făcut perfuzii de sânge, de derivate de sânge. Nu s-a reușit îmbunătățirea evidentă a stării generale, motiv pentru care s-a luat legătura cu Spitalul Clinic Craiova, Secția Hematologie și a fost transferată în data de 4 septembrie, pentru că nu se cunoștea și nu se putea determina cauza anemiei extrem de severe. Spitalul nostru nu are secție de hematologie. Dumneaei, din informațiile noastre, mai fusese internată cu așa ceva”, a declarat Ion Borhină, purtătorul de cuvânt al spitalului. Scandalurile s-au ținut lanț, în ultimul an, la Spitalul Județean din Târgu Jiu, unde Corpul de Control al ministrului Sănătății a efectuat un control, însă rezultatul este ținut la secret, de conducerea Consiliului Județean Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here