Preț record la certificatele CO2. Peste 100 de euro/tonă

0
408

Preţul certificatelor de dioxid de carbon a explodat, marți, pe piaţa UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), ajungând la recordul de 100 de euro pe tonă, conform Reuters, citată de Agerpres. Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) limitează emisiile de gaze cu efect de seră pentru un număr de aproximativ 12.000 de uzine, fabrici şi companii aeriene, obligându-le să cedeze un certificat de poluare pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie a anului următor. Potrivit sursei citate, contractul de referinţă EU Allowance (EUA) a atins, marţi, un nivel record de 100,70 de euro pe tonă.
Aproximativ 45% din producţia de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene este reglementată de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii, principala politică a blocului comunitar în domeniul combaterii încălzirii globale.
Uniunea Europeană vrea să extindă sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în ideea de a reduce emisiile poluante cu cel puţin 55% până în 2030 şi de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here