Protest cu hârtie igienică, în scandalul reactivilor ținuți în condiții improprii la spital

0
986

Scandalul substanțelor și materialelor sanitare, descoperite într-o magazie cu condiții improprii, în curtea Spitalului Județean din Târgu Jiu, a ajuns în stradă. Câțiva jurnaliști și sindicaliști s-au postat în fața Prefecturii Gorj, după ce instituțiile abilitate să ia măsuri au încercat să șteargă urmele neregulilor depistate și au sancționat un magazioner. Persoanele care ar fi trebuit trase la răspundere au făcut parte dintr-o comisie de disciplină, în care l-au convocat, pentru a-l muștrului, tot pe magazioner, pentru lipsa lor de responsabilitate.

Sindicaliști, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au protestat, marți, în Piața Prefecturii, din Târgu Jiu, după ce autoritățile au încercat să „bage sub preș” neregulile descoperite în magazia Spitalului Județean Gorj. Imagini care arată cum reactivi, teste medicale și substanțe sunt ținute în condiții improprii au fost publicate în presă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a efectuat un simulacru de control, la solicitarea prefectului, iar țap ispășitor a fost găsit magazionerul. Bărbatul a fost sancționat cu 2.000 de lei și a fost băgat în comisia de disciplină, pentru lipsa condițiilor de depozitare a respectivelor substanțe și a lipsei graficelor de temperatură, asta deși în spațiul respectiv nu există nicio sursă de încălzire, pentru iarnă sau de aer condiționat, pentru vară. Una dintre membrele comisiei DSP este și membru în Comisia de Disciplină, din care fac parte tocmai persoanele care ar trebui să răspuncă pentru neregulile constatate.

„Există pericolul să fie afectată sănătatea publică, prin deprecierea acelor substanțe, a acelor reactivi, care își pierd acuratețea. A fost constituită o comisie, tocmai din persoanele care ar fi trebuit trase la răspundere pentru neregulile de la magazie, respectiv Călinoiu Mădălin, farmacist șef, directorul economic al spitalului, care semnează pe comenzi și e de acord cu depozitarea lor acolo, directorul tehnic, fostul centralist și alte persoane, printre care și cei care au semnat ca martori. Nu se poate ca o persoană, care aduce în atenția opiniei publice, fapte atât de grave, tocmai ea să fie sancționate și instituțiile statului și prefectul să nu facă nimic, pentru repunerea situației în firescul ei”, a spus Claudiu Matei, jurnalistul care a publicat informații legate de condițiile din depozitul impropriu, în care sunt ținute substanțele folosite la analize. „Iată că aflăm că reactivii sunt ținuți în condiții improprii, acest fapt denaturează rezultatul analizelor medicale, este motiv de revocare a managerului penal al spitalului de stat și nimeni nu ia nicio măsură”, a afirmat jurnalistul Narcis Daju.

„A pus-o pe magazioneră să tragă formol cu gura pe furtun”
Sindicaliștii din domeniu cer demisia managerului spitalului, pe care îl acuză de starea defectuoasă a calității serviciilor. Liderul Sindicatului Ambu San, Cristi Aldescu, susține că neregulile sunt acceptate, de ani de zile, de conducerea spitalului. „S-a autosesizat Poliția, au venit doi ofițeri de la Arme, muniții și droguri și s-a autosesizat ITM-ul. Acolo sunt niște produse, niște substanțe, niște dispozitive medicale, care nu trebuie să stea în acel șopron. Să tragi la răspundere magazionerul mi se pare o nesimțire crasă, pentru că acolo nu există o sursă de încălzire. Și conducerea știe asta. E aceeași situație de 6-7 ani. Fostul șef de la Aprovizionare, Tunaru, a pus-o pe doamna care lucrează acolo, pe magazioneră, să tragă formol cu gura pe furtun. Nu e posibil! Adică oamenii ăia sunt sclavi? Nu e posibil ca în acel șopron să fie ținute testele de glicemie și trusele pentru alcoolemie și antidrog”, a declarat liderul sindical Cristian Aldescu.

Reprezentantul unui ONG a adus la protest mai multe pachete de hârtie igienică, pentru a atrage atenția și asupra achizițiilor făcute de spitalul județean, în presă fiind publicate informații despre o licitație de un milion de euro, pentru hârtie igienică, date din SEAP.

„Poate nu le-a ajuns hârtia pe care au achiziționat-o în spital și am adus și noi, să contribuim cu ceva. Am depus-o în holul spitalului”, a spus Nicolae Ivăniși. Protestatarii au anunțat repetarea acțiunii, în fiecare zi, începând cu ora 10.00. Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a stat de vorbă cu inițiatorii protestului și a hotărât să meargă să vadă personal, care este situația la magazia în care sunt ținute substanțe folosite în actul medical. Rujan a anunțat că va trimite și Corpul de Control al Prefectului, să analizeze situația, declarându-se nemulțumit de raportul „livrat” de DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here