https://presafarastapani.ro/wp-content/uploads/2016/05/carciumaru-raducan-calinoiu.jpg
Conducerea Clubului de fotbal Pandurii Tg Jiu înfundă echipa, pe banii proprii. Pandurii riscă să piardă jucători, care amenință cu depunerea de memorii, din cauză că nu și-au primit salariile, deși sume importante au intrat în bugetul clubului, din care șefii nu au achitat lefuri restante, ci au plătit prime, de care beneficiază și ei. Este a treia tranșă de bani ajunsă în conturile echipei de primă ligă, de la începutul anului, pe care conducătorii o împart după bunul plac. În timp ce trimite somații, prin intermediul media, către acționari, managerul Narcis Răducan merge ca la el acasă, la biroul șefului Consiliului Județean, Ion Călinoiu, lider PSD care-l susține în funcție.
Șeful Pandurilor, Narcis Răducan, cheltuie banii echipei, după cum are chef, determinând situația în care jucătorii pot depune memorii împotriva clubului, pentru neplata a mai mult de trei salarii. Situația Pandurilor, pe care presa sportivă se face că n-o vede, iar acționarii o acceptă, fie din ignoranță, fie din complicitate, este una controversată. Rămas fără contribuția celui mai important acționar, Complexul Energetic Oltenia, clubul a ajuns într-un moment critic. Și asta nu din cauza retragerii finanțării CEO, ci a incompetenței managerului, Narcis Răducan. Cu atribuții de director sportiv, omul susținut de liderul pesedist Ion Călinoiu își spune, pompos, președinte. Modul în care gestionează, însă, banii echipei, este în detrimentul Pandurilor. Răducan a plătit în acest an doar prime de joc fotbaliştilor, lăsând cu intenţie neachitate salariile, pentru ca jucătorii să poată depune memorii la Liga Profesionistă şi să devină liberi de contract, ceea ce înseamnă că sunt transferați gratuit, adică Pandurii nu primesc niciun leu. Răducan nu ia, însă, decizii, de unul singur. Instalat manager al clubului, de liderii PSD, care sunt și reprezentanți ai asociaților clubului (Ion Călinoiu, șeful CJ Gorj și Florin Cârciumaru, primarul municipiului Tg Jiu), acesta se consultă cu susținătorii săi, pe care îi vizitează frecvent, ceea ce înseamnă că demersul este cunoscut de cei doi pesediști.
Salarii restante pe 2015, antrenorul cere cantonament exclusivist
Pentru necunoscători, regulamentele din prima ligă prevăd că un jucător poate deveni liber de contract, dacă restanțele salariale ajuns la 90 zile de la scadență, adică la trei luni.
La începutul anului în curs, jucătorii pandurilor aveau deja restanţe salariale din 2015, de peste două luni, dar şi restanţe la primele de joc, pentru meciurile din anul trecut. Cum Pandurii nu a pierdut multe partide în 2015, se înţelege că şi primele erau consistente. În timp ce se plângea de lipsa banilor, în conturile Pandurilor a fost virată o parte a contribuției pe anul în curs a societății Artego, unul dintre cei patru asociați. Paradoxal, suma nu a fost folosită pentru achitarea restanțelor, ci pentru acontarea unui cantonament, într-una din cele mai scumpe zone. Antrenorul Edward Iordănescu planifica pregătirea lotului, în Spania, la un resort de cinci stele.
https://presafarastapani.ro/wp-content/uploads/2016/05/la-barossa.jpg
https://presafarastapani.ro/wp-content/uploads/2016/05/staff-pandurii-la-cadiz.jpg
Nota de plată, de cinci ori mai mare decât pentru un cantonament în Turcia, unde și-au efectuat pregătirile de iarnă, celelalte echipe de liga I, relata presa. Salariile restante și dările către stat au fost achitate ulterior, din sumele primite de club, din drepturile de televizare. Pandurii aveau obligația de a avea plățile la zi, la finalul lunii decembrie, pentru a obține licenţierea. De atunci, însă, datoriile către jucători au continuat să crească şi s-au adăugat lună după lună, mai ales după ce directorul CEO a anunţat că va sista finanţarea clubului, până la redresarea companiei.
Cu trei salarii restante, Răducan achită prime
La începutul lunii aprilie, când deja se adunaseră trei luni de restanţe la salariile fotbaliştilor, primarul Florin Cârciumaru anunţa că s-a obținut un împrumut, cu care se va achita o parte din restanțe. În contextul în care conducerea Pandurilor anunța public, pericolul ca jucătorii să depună memorii, deoarece se adunaseră mai mult de trei luni la salarii, banii nu au fost folosiți pentru achitarea măcar a unui salariu, ci pentru primele de joc. Astfel de recompense sunt plătite, de cluburi mari, precum Astra, ajunsă campioană, la finalul sezonului, după cum declara, recent, antrenorul Marius Şumidică. La echipa târgujiană, de unde jucătorii pot oricând să plece liberi de la echipă, premiile bănești au avut întâietate: „Este foarte bine că am reușit săptămâna trecută să achităm la zi datoriile la stat și primele jucătorilor, urmează să acoperim și partea financiară necesară pentru a junge la zi cu salariile, din câte știu eu suntem cu o restanță de trei salarii”, declara Florin Cârciumaru, membru în AGA Pandurii, pentru Agerpres, în 11 aprilie.
De ce s-au achitat prime şi nu salarii?
Nimeni nu s-a întrebat, nici în ianuarie și nici la următoarea tranșă cheltuită irațional, de ce s-a preferat plata primelor de joc, destul de consistente pentru 2015, având în vedere că Pandurii a înregistrat 13 victorii şi opt remize şi a acumulat 47 de puncte. Explicaţia stă în faptul că recompensele erau foarte mari: la Pandurii, punctul se plătește cu 500 euro, un calcul simplu arătând că un jucător care a evoluat în toate meciurile ar fi putut încasa 23.500 de euro. Iar cum antrenorii şi conducerea au parte de bonusuri mai consistente decât jucătorii, logica plăţii primelor şi nu a salariilor este ușor de înțeles: și conducerea și jucătorii primeau sume mai mari decât salariile, iar fotbaliștii pot, în orice moment, cu un simplu memoriu la Ligă, să devină liberi de contract și să plece gratis de la echipa din Tg. Jiu.
Narcis Răducan a ridicat în slăvi caracterul jucătorilor, care nu vor depune memorii, pentru că dau dovadă de înţelegere. La fel şi antrenorul Iordănescu: „Am sprijinul jucătorilor, au caracter. Nu e ușor să-i remontezi, după ce nu și-au primit salariile. Am apelat la onoarea lor, la caracterul lor”.
Managerul a fost contrazis, în urmă cu o săptămână, chiar de căpitanul echipei: „Aşteptăm să vină vara şi să ne depunem memoriile şi să plecăm liberi! 10 jucatori o să se termine contractele în vară”, spunea Dan Nistor, după meciul cu Astra, citat de sport.ro.
Între timp, Iordănescu și-a schimbat și el discursul. Recunoaște că sportivii pot pleca, oricând, liberi de contract: „Jucătorii reprezintă patrimoniul clubului, iar la vară, în condiţiile în care sunt neplătiţi de trei luni de zile, vor pleca liberi de contract”.
La patru luni de restanțe salariale, s-au plătit … tot prime
În urmă cu două săptămâni, clubul a primit o nouă tranșă de bani, în urma unui împrumut. Din suma primită, Narcis Răducan nu a achitat nici măcar un salariu, ci, din nou prime, aferente meciurilor din play-off, decizie care ar lăsa fără cuvinte orice specialist din domeniul fotbalului, dar nu şi pe cei de la Pandurii, care fac cum îi taie capul, dar numai cum ar fi bine pentru club nu. Înaintea sărbătorilor de Paşte jucătorii au refuzat să se mai antreneze şi l-au chemat din nou la ei pe primarul Cârciumaru. Acesta a rezolvat parţial problema cu un împrumut şi s-au plătit din nou alte prime, cele pentru jocurile din acest an, dar niciun salariu. De ce s-a ales această soluţie, numai preşedintele Răducan ştie, dar evită să spună. În același timp, se plânge, ori de câte ori are ocazia, că jucătorii pot pleca liberi de contract. La ultima conferinţă de presă, de joi, 5 mai, acesta a mers la maximum cu ipocrizia, spunând că e greu de suportat ruşinea ca un jucător să plece liber de contract: „Sunt jucători la limită de a-şi depune actele pentru a deveni liberi de contract, dar la limita limitelor şi nu ştiu dacă putem suporta o ruşine ca un jucător din primul 11 să plece liber de contract, în loc să luăm bani pe el”, declara cel care gestionează financiar clubul și care, după conferința de presă, a dat fuga la biroul șefului Consiliului Județean, Ion Călinoiu, cel care îl susține în funcție și cu care se întâlnește frecvent. Ceea ce nu spune Narcis Răducan este că, în loc să fi achitat primele, ce puteau fi plătite la final de sezon şi chiar mai târziu, ar fi putut acorda măcar o parte din salariile restante, pentru a nu mai fi „la limită”. Profitând însă de ignoranţa multor suporteri şi chiar a unor conducători, Răducan direcţionează rapid şi sigur jucătorii de la Pandurii, exact acolo unde spune că nu vrea să se ajungă: să devină liberi de contract şi să plece de la Tg. Jiu, fără ca acest club să ia vreun leu pe ei. Pandurii nu este un caz singular pentru Narcis Răducan, alte două echipe, Oţelul Galaţi și Unirea Urziceni, au ajuns în prăpastie, sub managementul actualului șef de la Tg Jiu.
Vor îndrăzni acționarii clubului să întrebe, la întâlnirea stabilită cu șefii echipei, de ce banii care au ajuns în club, din drepturi tv, finanțare sau împrumuturi, nu s-au folosit pentru achitarea, măcar în parte, a salariilor care erau mult mai urgente și mai importante decât acele prime, ce puteau fi acordate, ca și la alte echipe din țară, mai târziu? Sau acționarii, pe care-i vizitează frecvent Răducan, sunt părtași la planul ce riscă să înfunde Pandurii?
P.S.: Nu cred varianta că asociații ar fi duși de nas, de actualii șefi ai echipei, Iordănescu și Răducan, care ar fi creat această situație, pentru a se folosi de jucători, să forțeze mâna finanțatorilor, la întâlnirea programată pentru duminică, 8 aprilie, la care ar trebui stabilit dacă li se prelungesc contractele. În cazul în care „cărțile” nu le sunt favorabile, cei doi pot să nu mai apeleze la „caracterul” jucătarilor, care să-și depună memorii, pentru a deveni liberi de contract și să plece gratis de la Pandurii.