Sporuri de periculozitate și de complexitate, la teatru. Beneficiari, apropiații directorului

0
1044

O parte a angajaților teatrului din Târgu Jiu beneficiază de sporuri, acordate după criterii stabilite de conducere. Veniturile a 22 de salariați sunt ajustate prin suplimente financiare, pentru condiții periculoase sau pentru complexitate. Cei care primesc bani în plus sunt apropiați ai directorului și el inclus pe lista celor remunerați pentru pericolele de la locul de muncă. Suma aferentă sporurilor, doar în primele opt luni ale anului, a fost de aproape un miliard de lei vechi.

22 dintre angajații Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu sunt încadrați în condiții periculoase, iar pentru ei, conducerea a impus sporuri, care variază, de la o persoană la alta, fiind calculate în funcție de salariu. Deși instituția are aproximativ 60 de salariați, de compensații beneficiază doar apropiații directorului. Pentru cei 22 de „fericiți”, s-au cheltuit 99.719 de lei, în perioada ianuarie – august, suma reprezentând doar sporurile încasate în primele opt luni ale anului în curs. 20 dintre beneficiari primesc sporuri de periculozitate, iar doi dintre ei, respectiv contabila șefă și o inspectoare, primesc și spor de complexitate. Luminița Greculescu, contabil șef al teatrului, a primit cele mai mari sporuri, chiar mai mari decât ale directorului. Pe lângă salariu, ea a încasat, lunar, spor de pericol, ce a variat între 793 lei și 1.013 lei, la care s-a adăugat și un spor de complexitate, cuprins între 527 lei și 673 lei. De două tipuri de sporuri s-a bucurat și Indira Bejancu, angajată ca inspector. Și ea a primit atât spor pentru pericolele la care este expusă în teatru, cât și spor de complexitate, pentru activitatea pe care o desfășoară, acesta doar pentru două luni, respectiv februarie și martie.

Cele mai mari sume le primește directorul Cosmin Brehuță, care a încasat sporuri lunare, de periculozitate, cuprinse între 1008 lei și 1260 lei.

Și fostul director al instituției, actorul Marian Negrescu se află printre beneficiarii de sume pentru condițiile periculoase, el primind între 499 lei și 1097 lei. Ion Alexandrescu, șeful actorilor, care a transferat rapid fidelitatea pentru fostul șef, către actualul, a primit sume cuprinse între 619 lei și 825 lei. Actorul, care nu a putut lua din prima încercare examenul de stat, a fost remunerat pentru aceleași condiții periculoase.

Juristul – popă, vătămat de hârtii

Chiar și juristul teatrului lucrează în condiții ce-i pun viața în pericol (după aprecierile conducerii). Theodor Anițescu, care este și preot, a fost despăgubit cu sume lunare, cuprinse între 359 lei și 503 lei. De sporuri de periculozitate beneficiază și Aurelian Gârbaciu, încadrat pe postul de consultant al teatrului, bonusurile primite variind între 305 lei și 436 lei.

Tot în condiții periculoase mai sunt încadrați 4 inspectoare, o angajată a compartimentului administrativ, un referent, angajata de la producție, magazionera, două îngrijitoare, doi sunetiști, un luminist și un angajat al compartimentului tehnic.

Conform legii, sporurile pot fi acordate în baza unor expertizări, care să stabilească nivelul factorilor vătămători pentru angajați. Modalitatea în care se calculează și cuantumul sunt prevăzute în HG nr. 360/2018, ce aprobă Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestora pentru familia ocupaţională. Conform art. 7 al respectivei hotărâri, sporul „se acordă pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, eliberate în condiţiile legii. Acesta se acordă până la data eliminării factorilor vătămători sau periculoşi, de către angajator, conform prevederilor legale”. Expertizele impuse de lege nu au fost efectuate, însă sporurile au fost aprobate.

Teatrul, o încrengătură de rubedenii

La Teatrul Dramatic din Târgu Jiu, angajații se simt, la propriu, ca acasă. Unii dintre ei au mai mulți membri ai familiei încadrați, pe unde s-a putut. Directorul Cosmin Brehuță lucrează cu soția, actrița Mădălina Ciobănuc, cu nașa de cununie, Monica Sfetcu, dar și cu nașul copilului, actorul Radu Botar, a cărui fiică este și ea remunerată de instituție, fiind cea care face machetele pentru afișe.

Contabilul șef, Luminița Greculescu, îl are printre colegii de serviciu pe fiul Cristian, angajat sunetist și pe cumnata Mirela Toma, inspector.

Șeful actorilor, Ion Alexandrescu, este nașul de botez al lui Radu Gabriel Popescu (mașinist) și al sufleoarei Filofteia Popescu. Chiar și copilul acestora este colaborator ocazional al teatrului. Mașinistul Ovidiu Ionescu și frații Traian Ionescu (tehnic) și Ionel Adrian Ionescu (paznic) sunt toți colegi.

Contabila Indira Bejancu este cumnata impresarei Cornelia Bejancu, iar o altă contabilă, Teodora Bălan, este fiica referentului Magdalena Bălan. Șirul rubedeniilor din Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, de la Târgu Jiu, poate continua, dovadă că unii s-au născut cu înclinație spre cultură.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here