Tg Jiu. Lucrări blocate la centură. Constructorul are de încasat 30.000.000 lei. CNAIR: „Vor fi reluate plățile”

0
420

Lucrările la varianta de ocolire a Târgu Jiului s-au blocat din nou. Constructorul invocă lipsa banilor și spune că are de încasat 30 milioane de lei, de la CNAIR. Contractul nu a mai fost prelungit, așa cum s-a declarat, în urmă cu câteva luni și este expirat de aproape o lună. Reprezentanții CNAIR dau vina pe lipsa garanției de bună execuție, a cărei constituire a întârziat plățile, dar susțin că acestea cor fi reluate.

Lucrările la centura municipiului Târgu Jiu bat din nou pasul pe loc. Constructorul se plânge că nu-și mai poate plăti muncitorii și furnizorii și spune că blocajul este cauzat de neachitarea facturilor emise către Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR). Prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, spune că încearcă să medieze discuții între firmă și companie, pentru a nu ajunge în situația de acum cinci ani, a abandonării lucrărilor. „Lucrările se desfășoară într-un ritm foarte lent, sunt zile în care probabil nu se lucrează deloc. Acest lucru se datorează faptului că firma care lucrează nu a primit nicio sumă din ceea ce datorează CNAIR, pe deconturile pentru lucrările făcute până acum. Este vorba de o sumă destul de mare, de 30 milioane de lei și firma a ajuns în situația de a nu-și plăti salariile, chiar managerul de proiect îmi spunea că nu și-a primit salariul de trei luni, au blocaje, nu pot să-și cumpere carburanți și tot ce mai au nevoie, pentru derularea în continuare a lucrărilor. Din ceea ce mia spus constructorul, nu sunt semnate acte adiționale și nu s-a prelungit contractul. A rămas același termen, aceleași tarife nemajorate, deși ordonanța de urgență prevedea majorarea tarifelor, aveau o problemă cu garanțiile de bună execuție”, a declarat prefectul Marcel Iacobescu.
CNAIR: Progresul lucrărilor este de 43%
Reprezentanții CNAIR dau vina pe firma constructor, pentru blocajul în care au ajuns lucrările de la centura Târgu Jiului. Într-un punct de vedere remis de companie, către presafarastapani.ro, instituția centrală invocă lipsa garanției, pe care societatea Secol nu a mai depus-o, în luna iulie și care, conform înțelegerilor dintre cele două părți, a fost constituită din rețineri din facturi. „La data prezentei, progresul fizic al lucrarilor Variantei de Ocolire Targu Jiu este de aproximativ 43%, iar ritmul executiei lucrarilor este unul redus, mobilizarea Antreprenorului fiind de asemenea redusa, fata de cele asumate la oferta. Antreprenorul se afla in aceasta situatie, intrucat incepand cu data de 11.07.2022, acesta nu a mai detinut o Scrisoare de Garantie de Buna Executie valabila, astfel ca plata a fost suspendata de catre CNAIR, in conformitate cu prevederile contractuale. Antreprenorul a fost invitat de catre CNAIR sa semneze un Act Aditional pentru constituirea unei noi Garantii de Buna Executie, insa acesta a refuzat semnarea, astfel ca, CNAIR nu poate fi considerata responsabila de blocajul financiar in care se afla Antreprenorul, acest aspect fiind imputabil in exclusivitate Antreprenorului”, arată documentul emis de CNAIR.
Reprezentanții Companiei susțin că plățile către firma care execută lucrările de la Târgu Jiu vor fi reluate și confirmă că în luna august a expirat contractul inițial, care nu a fost încă prelungit. „Prin urmare, la data prezentei, în cadrul contractului s-a reglementat situația existenței si valabilității garantiei de buna executie, astfel ca vor fi reluate platile catre antreprenor. In ceea ce priveste durata de executie, precizam ca aceasta s-a finalizat in data de 16.08.2022, conform prevederilor contractuale. Pentru acordarea unei prelungiri a duratei de executie, pana in luna Noiembrie 2023, astfel cum solicita Antreprenorul, a avut loc o sedinta de consultare a partilor, insa pana la data prezentei, partile nu au ajuns la un consens. CNAIR considera ca la data prezentei, Antreprenorul are toate premisele pentru a se mobiliza in mod corespunzator in vederea finalizarii lucrarilor Varianei de Ocolire”, mai arată reprezentanții CNAIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here