VIDEO/ Muzeul Național Constantin Brâncuși, lăsat în paragină, a fost inaugurat. Demersuri pentru aducerea „Cumințeniei Pământului”

0
1838

Muzeul Național Constantin Brâncuși, aflat în centrul unor scandaluri, după ce a funcționat câțiva ani doar pe hârtie, iar fostul director, impus de PSD, a fost ținut „ascuns” de cei care l-au pus în funcție, în mare secret, a fost, în sfârșit, inaugurat. Instituția funcționează în „Casa Gănescu”, imobil în care Constantin Brâncuși a locuit, în perioada în care a lucrat la Ansamblul Calea Eroilor.

Muzeul Național Constantin Brâncuși a fost înființat în urmă cu patru ani, dar nu a funcționat nici măcar o zi. În timpul guvernării PSD, liderul organizației Gorj, Mihai Weber, și-a pus șeful de cabinet, director al instituției. Valentin Chepeneag și-a încasat salariul, însă a continuat să-și desfășoare activitatea la cabinetul parlamentarului Weber, până când presa a aflat de directorul ținut „la secret”. După schimbarea guvernării, director interimar a fost numită fosta jurnalistă Denisa Șuță, care, la preluarea mandatului, a invitat presa să vadă ce este în clădirea, folosită zeci de ani, ca și casă de protocol, de către liderii PSD, care au condus județul. Imaginile au făcut înconjurul țării și au stârnit numeroase discuții. Pereții de la demisol erau mucegăiți și se decojeau, în camera centralei, găurile dădeau în curte, iar în locul prozelor și al întrerupătoarelor erau găuri. Demisolul a fost închis, până la obținerea fondurilor, pentru recondiționare. Într-o lună, etajul clădirii a fost transformat în spațiu de muzeu, iar miercuri, la împlinirea a 144 de ani de la nașterea sculptorului, ușile au fost deschise vizitatorilor. Două colecții pot fi văzute acum, în noul muzeu. Una dintre ele cuprinde fotografii din arhiva personală a fiicei unuia dintre inginerii cu care Brâncuși a lucrat la construirea Coloanei Infinitului, iar cea de-a doua este o colecție cu fotografii donate de Centrul Pompidou, din Paris, Muzeului de Artă.

Autoritățile au declarat, la inaugurarea instituției, că se fac demersuri, pentru a aduce la Tg Jiu, “Cumințenia Pământului”, opera pe care statul vrea să o cumpere, prima încercare fiind un eșec. Sculptura, aflată acum în proprietate privată, este evaluată la 11 milioane de lei. Primarul Marcel Romanescu și deputatul Dan Vâlceanu au confirmat că au avut discuții cu ministrul Culturii, pentru achiziționarea operei și aducerea ei la Târgu Jiu.

În video-ul de mai jos puteți vedea interiorul muzeului și colecția de fotografii, expusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here