VIDEO. Șef în Comisia de Sănătate: Spitalul Tg Jiu este o BOMBĂ BIOLOGICĂ. „Curgea rahatul pe pereți și era urină pe jos”

0
6457

Neregulile găsite de Corpul de Control al ministrului Sănătății, la Spitalul Județean din Târgu Jiu, ascunse opiniei publice, aproape jumătate de an, arată un sistem BOLNAV. Raportul secretizat de ministerul de resort și Consiliul Județean Gorj demonstrează nu doar un management defectuos, ci și transformarea unității de sănătate, în pericol public. Mizerie, infecții neraportate, lipsa sterilizării instrumentarului, produse expirate, unele chiar din 2011, achiziții fragmentate, pentru a „fenta” sistemul public și a acorda contracte prin negociere directă, sunt doar câteva din neregulile constatate în raportul ținut ascuns luni de zile.

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, a prezentat, miercuri, raportul în urma verificărilor Corpului de Control al ministrului Sănătății, la Spitalul Județean Târgu Jiu. Documentul, de peste 140 de pagini, a fost ținut ascuns până acum, atât de ministerul de resort, cât și de conducerea Consiliului Județean Gorj. Deputatul de Cluj, care a stârnit numeroase scandaluri în domeniul sanitar, inclusiv celebrul caz al medicului șpăgar Lucan, a venit la Târgu Jiu, ca să prezinte în fața spitalului, neregulile din raportul ținut ascuns. „52 de persoane au primit sporuri, în mod nejustificat, practic managerul spitalului a împărțit banii, cum a vrut el. S-au încadrat persoane, transferate de la clinici private, la stat, încălcându-se legea, în mod flagrant. În ceea ce privește achizițiile publice, s-au dat bani, prin negociere directă, fără niciun fel de criterii. Sunt situații, în care au fost declarați câștigători și ofertanții de pe locul I și de pe locul II. Ceva ce eu nu am vazut în viața mea! Haosul, dezordinea și corupția sunt de nedescris”, a spus Emanuel Ungureanu, răsfoind raportul corpului de control. Documentul a fost solicitat de consilieri locali, parlamentari și jurnaliști, unele solicitări fiind adresate chiar instanței, după ce Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Gorj au refuzat să-l prezinte, invocând date cu caracter personal, deși aleșii județeni au acces, inclusiv la acestea. În plus, datele considerate nepublice puteau fi protejate sau chiar școase din copiile la raport, solicitate.

„Acolo nu ar trebui să existe spital”

„În încăperea unde este bronhoscopul, nu există sursă de apă sterilă, necesară clătirii finale a bronhoscopului, nu există sistem de sterilizare. Au fost identificate la obstetrică-ginecologie, în dulap, produse cu termen depășit, flacoane de alcool etilic, cu care se face dezinfecția, expirate din ianuarie 2015, flacoane de antiseptic, expirate din 5 mai 2018, sunt instrumente pe zona de Urologie, niște sonde, expirate din 2011, deci de opt ani. Pe zona de Chirurgie, zona de sterilizare zero are instrumentarul băgat într-o cutie, în care este pus un pic de spirt și asta înseamnă dezinfecția. Secția de Chirurgie Generală este o catastrofă”, a continuat Ungureanu, lista neregulilor din raportul corpului de control. Deputatul a mers personal, noaptea trecută, la unități din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu și s-a arătat uimit de ceea ce a găsit. „Azi noapte, la ora 1.00, am fost la baia de la Unitatea de Primiri Urgențe. Tavanul era spart, dintr-o conductă se scurgea rahatul pe perete, faianța era plină de rahat, pe jos era urină, nici vorbă de  dezinfectant, de hârtie igienică sau săpun” și-a povestit deputatul, periplul din spitalele de la Târgu Jiu. „Am mers în 60 de spitale, în ultimii ani, eu nu am vazut o dezordine și o mizerie atât de mare, nicăieri în țară. Nu ca o acuză, ci ca un strigăt de disperare, pentru o comunitate. La intrarea la UPU, să lași să curgă rahatul pe pereți… Eu, dacă aș locui aici, n-aș putea să dorm noaptea. Aici este vorba de o nesimțire colosală. Acest raport, care are peste 140 de pagini, este un rechizitoriu impecabil al unui sistem prăbușit complet, care nu poate fi reconstruit, decât schimbând oamenii”, a spus deputatul, care a dat vina și pe medicii care au acceptat mizeria și neregulile din spital. Ungureanu s-a arătat șocat de spitalul de la Pasarelă, unde este Secția Oncologie „Acolo nu ar trebui să existe spital”, a conchis parlamentarul.

Plângere penală la parchet, împotriva managerului, a ministrului și a șefului CJ 

Emanuel Ungureanu a acuzat-o pe fosta ministră de la Sănătate, Sorina Pintea, de iresponsabilitate și a învinovățit-o că a ascuns raportul corpului de control, pe care spune că îl va depune luni, împreună cu o plângere, la Parchet. Parlamentarul care a iontrat în posesia documentului îl acuză, în egală măsură, și pe președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, care are în administrare spitalul județean, dar și pe managerul demis de formă, azi, Gigel Capotă. „Criminali sunt cei care au ascuns acest raport, care trebuia să ajungă la parchet în secunda unu. În momentul în care ai descoperit că viața pacienților este pusă în pericol, în mod absolut clar și demonstrat la fir de păr, doamna ministru Pintea este iresponsabilă și este responsabilă de toți oamenii care au fost infectați, de la momentul la care a apărut raportul și până azi. Răspunderea este directă, este personală. Doamna ministru mi-a scris că a fost la Tg Jiu și este DEZASTRU”, a declarat Ungureanu. 

Prezentarea integrală a neregulilor prinse în raportul controlului făcut la Spitalul Tg Jiu și ținut ascuns jumătate de an o puteți urmări mai jos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here