De la afaceri cu fose septice, propus de PNL, în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Beneficiar de locuință ANL

1
4036

Liderii PNL vor să pună două persoane fără experiență, în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Unul dintre viitorii supraveghetori ai companiei strategice a statului român, despre care presa scrie că a avut legături cu MISA, are afaceri cu fose septice, este beneficiar al unei locuințe ANL și este „paravan” al unui controversat afacerist, în zona imobiliară.

Liberalii gorjeni au propus doi membri în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, care au stârnit controverse. Niciunul dintre susținuți nu are vreo minimă experiență în domeniu. Unul dintre cei doi, Iulian Vasile Popescu, are afaceri în domeniul software.

Cel de-al doilea susținut de PNL, absolvent al universității locale din Târgu Jiu, Răzvan Alex Ionescu, și-a trecut pe contul de linkedin, ca referință, că este manager al Siralmi Services SRL, firmă ce se ocupă cu fose septice și care a încheiat anul trecut pe pierdere.

 

Asociat de presă cu practicile MISA, târgujianul de 41 de ani este patron al unei firme de turism, cu un singur angajat. Ionescu este administrator și acționar al SC Twinas Group SRL, firmă care deține agenția de turism 4 Holiday. Patronul nu se poate lăuda cu o afacere prea bună, nici în acest domeniu. Cifrele oficiale, de pe portalul ANAF, arată un profit de doar 36.000 lei, sumă pe care afaceristul ar câștiga-o după doar câteva ședințe ale Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, în cazul în care propunerea liberalilor ar fi acceptată.

Prezentat ca afacerist de succes, de către liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, care îl susține pentru consiliul de supraveghere al companiei de stat, Răzvan Ionescu este unul dintre primii beneficiari de locuințe ANL din Târgu Jiu. A primit apartamentul, într-un bloc din centrul municipiului Târgu Jiu, în perioada în care numeroși tineri, odrasle ale unor persoane influente, au intrat în posesia de locuințe construite de stat, stârnind suspiciuni și valuri de acuze.

Băgat „la înaintare”, în afaceri imobiliare

Controversatul locatar din blocul ANL a fost mereu sub aripa câte unui afacerist potent, precum Ion Răitaru, fost patron al unei firme de construcții, cu lucrări și în domeniul ANL-urilor, sau Ilie Ilinca, afacerist din domeniul distribuției de țigări. Ionescu este considerat un protejat al omului de afaceri Nicolae Sarcină, care și-a întins tentaculele în toate zonele de activitate, de la minerit, la vânzări cu amănuntul, asigurări, școli de șoferi, evenimente și fotbal. Sora lui Ionescu a fost și ea angajată a controversatului afacerist, fiind directoarea televiziunii locale deținute de Sarcină.

Răzvan Alex Ionescu este interfața unei afaceri cu imobiliare, piață exploatată de mai mulți afaceriști, care au ridicat artificial prețurile din oraș, la nivelul celor din București. Încă din 2008, Ionescu a solicitat autorizații de construire și certificate de urbanism, pentru diverse locații din municipiul Târgu Jiu, pe site-ul primăriei figurând cu opt astfel de acte.

Autorizațiile sunt pentru construcții, în zonele Ecaterina Teodoroiu, Frații Buzești și Bicaz, unde s-au dezvoltat cartiere de blocuri noi. Anunțurile de vânzare, postate de utilizatorul Răzvan Alex,  pe un site de vânzări, sunt denumite după o firmă de produse ayurvedice și un ansamblu indian, construit de un dezvoltator, în Bengalul de Vest. Apartamentele dintr-un bloc, finalizat în acest an, au fost vândute în vară, cu 75.500 euro.

L-am contactat pe Răzvan Alex Ionescu, pe pagina publică a unei rețele de socializare și l-am întrebat ce-l recomandă pentru un post de supraveghetor într-o companie energetică. „Competentul” candidat nu a dat niciun răspuns și ne-a blocat, ca să nu-l mai putem contacta. A șters și postarea pe care o făcuse după ce în mass-media au apărut informații despre nominalizarea pentru forul de supraveghere al companiei energetice,

Legea impune competențe specifice sectorului, PNL impune „paraleli” în CS-ul companiei energetice

Explicația liderului PNL Gorj, Dan Vîlceanu, pentru susținerea în CS-ul CEO a celor doi afaceriști fără experiență în domeniu, este aberantă. Politicianul susține că cercul din care au făcut selecția a fost foarte mic, deoarece restul potențialilor candidați ar fi în incompatibilitate, adică sunt fie angajați ai companiei, fie în relații comerciale, ori în concurență cu CEO. Într-o emisiune la un post local de televiziune, liderul liberal a afirmat că trebuie să le fie dată o șansă tinerilor antreprenori.

Întrebat ce calități îi recomandă pe cei doi, Vîlceanu a susținut că sunt patroni și activitatea Complexului Energetic Oltenia trebuie tratată tot ca o afacere. Liderul penelist s-a și contrazis, în încercarea de a găsi atuuri pentru viitorii supraveghetori, fără expertiză în domeniu. După ce a spus că sunt antreprenori, care gestionează afaceri cu numeroși angajați, deputatul PNL a afirmat că și faptul că unul dintre ei are doar un angajat îi dă dreptul să acceadă într-un organism de gestionare a companiei energetice.

Vîlceanu a afirmat, într-o conferință de presă, că printre opțiuni s-a numărat și un tânăr de 24 de ani, care a dezvoltate o afacere cu vin de mure, considerând reușita cu spirtoase o calitate ce l-ar recomanda și pentru compania energetică.

„Sunt oameni care fac parte din comunitatea de antreprenori, adică merg în organismul de supraveghere al unei afaceri, indiferent din ce domeniu ar fi acea afacere, ea trebuie gestionată ca o afacere”, a declarat Dan Vîlceanu.

Legea societăților comerciale, care stabilește competențele membrilor consiliilor de supraveghere, impune ca supraveghetorii să aibă competențe specifice sectorului, competențe strategice și de guvernanță corporativă.

Viitorii supraveghetori vor avea acces la informațiile companiei, care este una de interes național, dar vor putea numi și revoca directoratul societății, la care pot face controale.

Conform Legii 31/1990, consiliul de supraveghere efectuează controale, verificări și investigații, drept stabilit la art 153: „Consiliul de supraveghere poate solicita directoratului orice informaţii pe care le consideră necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale de control şi poate efectua verificări şi investigaţii corespunzătoare”.

Urmăriți mai jos explicațiile date de președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, despre cele două propuneri ale organizației, pentru consiliul de supraveghere al Complexului Oltenia.

1 COMENTARIU

  1. Acum na, daca e plin de jurnalisti care nu stiu limba romana (dovada articolul de mai sus), de ce sa nu fie in toate institutiile oameni care nu se pricep la jobul respectiv… Altfel se cheama ca aveti ”double standards” 😉 Sau poate voi sunteti platiti in functie de cate virgule puneti, atunci macar ar exista o explicatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here