Cazare la cămin vs chirie. De la 170 lei cu masa inclusă la internat, la 600 euro chirie la privați

0
729

Proprietarii de apartamente și garsoniere din Târgu Jiu profită de începutul anului școlar, ca să crească prețurile chiriilor, care sunt deja la nivelul Bucureștiului. Alternativa pentru elevi și studenți o reprezintă căminele, care au tarife și de zece ori mai mici decât piața imobiliară privată. 

Chiriile în Târgu Jiu au ajuns la nivelul capitalei sau al marilor orașe. Proprietarii de apartamente profită de începutul anului școlar și universitar și cer sume imense, raportat la nivelul economic al orașului sau al județului, unde nu există nicio mare companie angajatoare și unde, cele mai mari salarii sunt la stat. Pe site-urile de imobiliare, ofertele la închiriere, pentru un apartament cu două camere sunt, în medie de 300 de euro și ajung și la 600 de euro, adică un salariu și jumătate minim pe economie. La care se adună costurile cu utilitățile și mâncare. La un calcul simplu, cheltuielile lunare ajung la 800 de euro.

Pentru studenți și elevi, există, însă, varianta mult mai ieftină, a cazării în cămin. În internatele liceelor din municipiu, sunt 800 de locuri, iar tarifele includ și masa. În municipiul Târgu Jiu există nouă internate școlare, aparținând următoarelor unități de învățământ: colegiilor Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Spiru Haret, liceelor: Teologic, Energetic, Tehnologic Nr2, Ion Mincu, Henri Coandă, Auto Traian Vuia. ”Discutăm despre aproximativ 800 de locuri, pentru elevii din învățământul liceal”, spune Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Gorj.

La internatul Colegiului ”Tudor Vladimirescu”, de exemplu, un elev plătește 170 de lei pe lună, preț în care este inclusă cazarea, trei mese pe zi și utilitățile. ”Anul acesta, tarifele aprobate la CNTV, prin Consiliul de Administrație, sunt de 90 lei, cazarea în cameră cu baie proprie, pentru cele trei mese, tariful este de 30 lei pe zi și pentru regie, 50 de lei. Deci un total de 170 de lei, pe lună, cu toate cheltuielile incluse. Zilele de vacanță nu se plătesc, ele sunt scăzute din cheltuieli”, spune Cristina Goanță, directorul CNTV Târgu Jiu.

Tariful practicat pentru camerele din căminele Universității Constantin Brâncuși este de 320 de lei, pentru studenții de ”la taxă”, iar cei de la buget sunt scutiți de plata cazării. ”Avem campusul din Debarcader și căminul de la Liceul nr 4. Taxa de cazare este de de 320 lei pe lună. Pentru studenții bugetați se asigură integral, pentru ceilalți se plătește doar diferența dintre costuri și ce se asigură la subvenție, deci undeva la 230 de lei, pentru studenții cu taxă, pe lună”, a declarat rectorul UCB, Luminița Popescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here