Cazul Sorina. Procurorul general al României, obligat să dea bani familiei din SUA

0
785

Procurorul general al României, care în urmă cu două luni cerea ordonanță președințială, pentru interzicerea scoaterii din țară a micuței Sorina, fetița de 8 ani, dată spre adopție forțat, unei familii din SUA, a fost obligat de judecătorii din Slatina (Olt), să plătească 2.500 de lei, onorariul avocatului, pentru soții Săcărin. Asta într-un dosar rămas fără obiect și care ar fi trebuit judecat de urgență. 

Cazul fetiței din Baia de Aramă, dată cu forța spre adopție, unei familii stabilite în SUA, a mai bifat o anomalie. Tribunalul Olt a respins apelul declarat de procurorul general, la sentința în cazul solicitării de emitere a unei ordonanțe președințiale, depusă în luna iulie, pentru interzicerea părăsirii României, de către minoră. În sentința instanței din județul Olt, procurorul general, Bogdan Licu, care a atacat cu apel prima hotărâre, este obligat să achite cheltuielile de judecată ale familiei Săcărin, care a și plecat din țară, de două luni, cu tot cu fetița adoptată în condiții dubioase.

„Respinge apelul declarat de apelantul Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei civile nr. 3290 din 18 iulie 2019 a Judecătoriei Slatina în contradictoriu cu intimaţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, Şărămăt Mariana, Săcărin Gabriel, Săcărin Ramona Elena,Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Gene- Greb Bejan. Obligă apelantul să achite intimaţilor Săcărin Gabriel şi Săcărin Ramona Elena suma de 2.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocaţial redus” este sentința publicată pe portalul Tribunalului Olt.

Cazul micuței Sorina a ajuns în atenția mass-media, după ce familia care o creștea de la vârsta de un an și două luni a acuzat reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Mehedinți că au făcut mai multe falsuri, ca să dea spre adopție copila, despre care îi spuseseră că nu este adoptabilă. Soții Țărămăt, din Baia de Fier, au mers în instanță, pentru a încerca să păstreze fetița, care îi considera părinții ei și pe care o creșteau, la rândul lor, ca pe propriul copil. Instanța de fond le-a dat dreptate, dar la Craiova, unde soții Săcărin, stabiliți în SUA, aveau mai multe cunoștințe, instanța le-a încredințat-o pe Sorina, deși s-a demonstrat că au fost încălcate proceduri și drepturi ale copilului. Cum micuța nu putea fi luată din familia care o creștea, procurorul Maria Pițurcă, găsită vinovată, între timp, a târât-o pe jos, până la mașina familiei adoptatoare, folosindu-se de pretextul unei percheziții, într-un alt dosar, în care avea voie să ridice doar obiecte și înscrisuri. Odată încredințată soților cu cetățenie americană, copila a fost scoasă din țară, înainte de a se da o hotărâre definitivă la cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, formulate de procurorul general al României, pronunțare ce s-a dat abia azi, la aproape două luni de când Sorina a ajuns în SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here