CEO. Guvernul PNL-PSD NU mai dă ordonanță pentru pensiile minerilor. „Am fost mințiți”

1
1744

Parlamentarii PNL și PNL nu mai susțin ordonanța de urgență a guvernului, care să ajute la punerea în aplicare a legii de reducere a vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor. Reprezentanții PSD spun că au introdus un nou proiect legislativ, ce se află în circuitul de adoptare, fapt ce împiedică emiterea unei ordonanțe de urgență. O parte a liderilor de sindicat acuză politicienii puterii, de jocuri murdare, în defavoarea muncitorilor de la Complexul Energetic Oltenia.

Sindicaliștii care au participat la întâlnirea cu parlamentarii, pentru discuții pe tema reducerii vârstei de pensionare, au fost informați că guvernul nu va mai da ordonanța de urgență promisă, pentru deblocarea Legii 197, pe care angajații din minerit și energie o așteaptă de aproape jumătate de an. Deși, în urmă cu doar câteva săptămâni, parlamentari ai PSD și chiar ai PNL dădeau asigurări că noul guvern mixt va emite o ordonanță imediat după învestire, astfel încât legea să fie aplicată și salariații care au împlinit 52 de ani și au minim 25 ani vechime în unitățile de producție să poată ieși la pensie, azi, mesajul parlamentarilor s-a schimbat la 180 de grade.

Liderul PSD, deputatul Mihai Weber, a susținut că în Parlament a fost introdus un nou proiect de lege, semnat și de el, și bazat pe mult disputatul amendament al lui Solomon (respins la dezbaterile pentru Legea 197), care se află în circuitul legislativ, primind caracter de urgență, motiv pentru care nu Guvernul nu mai poate emite o ordonanță de urgență, cu același obiect. Parlamentarii puterii au propus liderilor sindicali prezenți la întâlnirea la care nu au avut acces și protestatarii din Piața Prefecturii, să semneze o minută, în care se specifică faptul că noua inițiativă, care blochează ordonanța de urgență, va fi finalizată, până la finalul lunii februarie.

Mesajele contradictorii le politicienilor i-au iritat pe unii sindicaliști, care au atras atenția că ceea ce se întâmplă este un joc politic, prin care se încearcă tragerea de timp.

„Până mai ieri, reprezentanții PSD spuneau că legea e foarte clară”

„Dumnealor au spus că până la sfârșitul lunii februarie cel mult, va trece această procedură legislativă, care a fost inițiată de PSD. În speță, a primit aviz pe caracter de urgență și în momentul de față, spun dumnealor, dacă există o procedură care deja a trecut de Senat și este cu caracter de urgență, nu se mai poate emite o ordonanță de urgență cu același subiect. Eu i-am întrebat, și aici nu au putut să răspundă, că până mai ieri, reprezentanții PSD, inclusiv Claudiu Manta, spuneau că legea e foarte clară și minerii și energeticienii vor fi pensionați de către instanțele de judecată. Inclusiv dl Budăi a spus la B1, atunci când nu erau colegi de guvernare, că Legea 197, prin abuz, nu vor s-o respecte casele de pensii. Și i-am întrebat dacă și-au schimbat optica, pentru că acum sunt colegi cu PNL. Acum zic că până în februarie o dau pe asta. Exact ce spunea Dan Vâlceanu, acum o lună și ceva: băi, băieți, lăsați să treacă iarna, că dăm noi o ordonanță”, a afirmat liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, după întâlnirea de la Prefectura Gorj.

„Sunt niște mincinoși ordinari. Au descoperit acum 48 de ore, că nu se poate emite o ordonanță de urgență”

Liderul sindicatului Renașterea de la Cariera Jilț Sud, Ion Popescu, acuză faptul că întâlnirea organizată vineri la prânz, la Prefectura Gorj, între sindicatele CEO și parlamentari a fost o mascaradă. Sindicalistul spune că politicienii și-au schimbat declarațiile peste noapte și va refuza să mai participe la discuții cu reprezentanți din arcul guvernamental. „Sunt sătul până în gât de minciunile parlamentarilor noștri, le-am spus și domnilor Manta și Weber. Dânșii au descoperit acum 48 de ore că nu se poate da o ordonanță de urgență, că în paralel pe inițiativa legislativă pe care au depus-o dânșii și Curtea Constituțională nu permite așa ceva. Acum au descoperit, până acum nu spus absolut nimic. Le-am reproșat domnilor parlamentari că ne amăgesc și își bat joc de noi de atâta timp. Ni s-a spus că inițiativa domnului Weber e în Senat, apoi dacă e acord politic, dacă e înțelegere, la 1 februarie va ajunge în Camera Deputaților și dacă e înțelegere, pe 15 februarie va trece. Domnule, ce e acord politic? Eu declar și îmi asum: Sunt niște mincinoși ordinari acești parlamentari. În timpul ședinței, am fost informați că s-a aprobat planul de restructurare, care prevede ca până în 2026 să nu mai rămânem decât 4000 de angajați. Și atunci întreb și eu: de ce se opun aplicării legii? Vor să ne dea afară, pe planul de restructurare, să rămânem șomeri. Am fost mințiți și suntem mințiți în continuare. Eu nu o să mai particip la nicio întâlnire cu politicieni. Aceste întâlniri sunt niște mascarade”, a spus Ion Popescu, liderul Sindicatului Jilț Sud.

„Se lipesc de noi. Bagă pe ușa din spate alte categorii profesionale”

Mai mulți reprezentanți ai protestatarilor din Piața Prefecturii nu au fost lăsați să participe la discuțiile dintre sindicate și parlamentari și au fost nevoiți să stea în fața instituției. După terminarea întâlnirii și aflarea concluziilor, aceștia și-au arătat dezamăgirea. Manu Tomescu susține că, prin noua inițiativă, se încearcă introducerea și altor categorii în lege. Sindicalistul, care a participat la dezbaterile din parlament și la discuțiile ulterioare aprobării legii spune că inițiativa PSD a mai fost respinsă o dată, iar cea mai simplă variantă este emiterea unei ordonanțe de urgență, indicată chiar de șefii Casei Naționale de Pensii. „Noi suntem foarte dezamăgiți. Uitați-vă, se contrazic în declarații, iar asta nu poate să ne arate decât că nu este seriozitate. Dacă până acum, cel puțin din partea parlamentarilor PSD au venit declarații că legea este bună și că vor da ordonanță de urgență când va fi guvernul instalat, declara asta domnul deputat Manta, acum să vină să spună că de fapt nu se va da o ordonanță. Acum spun că nor trecea acel nou proiect, al domnului Solomon, ceea ce noi nu credem. Noi știm câte piedici s-au pus inclusiv la proiectul domnului Solomon, pentru că s-a invocat impactul financiar, pentru că proiectul nu se referă numai la mineri și energeticieni, se referă la toți salariații care au lucrat în grupa a II-a la nivel național. Deci se lipesc de noi, bagă pe ușa din spate alte categorii profesionale, care nu știu dacă muncesc în condițiile noastre. Dar să condiționeze recunoașterea condițiilor în care noi muncim, de alte categorii profesionale din țară, mi se pare absurd.
Parlamentarii PSD uită că au un amendament chiar în această lege. Legea 197 e formată din cele două amendamente, ale USR și PSD. Și acum să uite și dintr-odată să spună că: venim noi cu o nouă inițiativă, venim cu un proiect, care, de fapt, a fost respins în Parlament și să vină cu o ciorbă reîncălzită. Ei trec foarte ușor peste ceea ce ni s-a spus la Ministerul Muncii, în sensul că legea nu are nimicn doar că ar mai trebui o ordonanță de guvern, care să pună o frază, activitatea noastră s-a desfășurat și în trecut în aceste condiții”, a declarat Manu Tomescu.

 

1 COMENTARIU

  1. Nu vor să mai dea , dare-ar cu capul sub ei.
    Ăștia știu să dea cu un deget și să ne ia cu toată mâna. Numai pentru ei sunt bani , fără număr. Văd ei pe dracu la următoarele alegeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here