Cere ședință de urgență, pentru dosarul UNESCO, la Târgu Jiu. „Poarta Sărutului prezintă deficiențe grave la nivelul acoperământului din plumb”

0
764
Viceprimarul Gabriel Coica cere ca reprezentanți ai instituțiilor aflate în relația cu UNESCO să vină la Târgu Jiu, săptămâna viitoare, pentru a analiza problema candidaturii dosarului Brâncuși, la patrimoniul universal. Asta în contextul în care contractul pentru lucrările de modernizare a Căii Eroilor se încheie în șapte zile, iar lucrările nu sunt finalizate, deși termenul a fost depășit cu un an.
Viceprimarul din Târgu Jiu, Gabriel Coica, a cerut organizarea, de urgență, săptămâna viitoare, a unei întâlniri cu factori de decizie, pentru analizarea problemei dosarului de includere a ansamblului Brâncuși, în patrimoniul UNESCO. Marți, a avut loc, la Parlament, o „reuniune de lucru”, la care au participat membri ai Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe. „Întrucât ne așteptăm ca în câteva luni să primim o vizită evaluativă din partea reprezentanților UNESCO, am solicitat să fie organizată o ședință de lucru, în regim de urgență, la Târgu Jiu, chiar în cursul săptămânii viitoare, în ziua de 30 iunie, la care vor participa reprezentanți ai Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, ai Institutului Național al Patrimoniului, experți ai Băncii Mondiale, precum și alți specialiști. Ne dorim ca în cadrul acestei întâlniri să găsim soluții eficiente pentru problemele întâmpinate, astfel încât să respectăm cerințele aferente candidaturii pentru Lista UNESCO”, a transmis viceprimarul Coica, la o zi după întâlnirea de la capitală, la care au fost prezenți și parlamentari de Gorj.
Coloana Infinitului s-a oxidat
Viceprimarul pe probleme de cultură arată cu degetul spre autoritățile centrale, pentru faptul că operele din piatră ale sculptorului Constantin Brâncuși, de la Târgu Jiu, nu au fost restaurate. Gabriel Coica amintește, vag, și de lucrările ce au transformat Calea Eroilor într-un șantier, ce pare că nu se va închide curând, deși termenul, prelungit cu un an, se va încheia într-o săptămână. „Am semnalat, pe de o parte, dificultățile pe care le întâmpinăm cu derularea lucrărilor de modernizare a Căii Eroilor, problema Coloanei fără Sfârșit, unde protecția peliculogenă este compromisă pe alocuri, aspect care a permis alamei să se oxideze, fiind vizibile pete de corodare pe mai multe module, faptul că Poarta Sărutului prezintă deficiențe grave la nivelul acoperământului din plumb, starea precară de conservare a Podului Ferdinand – obiectiv inclus în actualul dosar de candidatură –, iar, pe de altă parte, mi-am manifestat nemulțumirea legată de faptul că includerea Ansamblului Brâncuși în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu este tratată de autoritățile centrale cu atribuții în domeniu ca un veritabil „PROIECT DE ȚARĂ”, întrucât în Programul Național de Restaurare pentru anul 2022 – gestionat de Institutul Național al Patrimoniului –, au fost alocați doar 1.000 lei pentru restaurarea și punerea în valoare a Podului Ferdinand, nefiind deloc bugetată restaurarea operelor brâncușiene, precum și pentru faptul că statul român a alocat, până în acest moment, doar 5% din suma necesară modernizării Axei Brâncuși, față de estimarea aferentă proiectului elaborat de arhitectul Dorin Ștefan”, a transmis viceprimarul Gabriel Coica printr-o postare pe pagina de socializare.
Contractul pentru modernizarea şi reabilitarea Căii Eroilor a fost câștigat, în 2019, de firma italiană Consorzio Stabile EBG. Lucrările au fost subcontractate unei firme din România, care nu s-a încadrat în grafice și a fost înlocuită cu o altă societate, din Giurgiu. Termenul de finalizare, care era 2021, a fost prelungit până la finalul lunii iunie 2022, însă nici de această dată, firma subcontractantă nu a respectat graficele de lucrări, care vor rămâne nefinalizate la termenul limită, stabilit prin act adițional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here