Cui aparține mașina de pompieri, din accidentul de la Cariera Roșia. Firma are contracte de zeci de milioane de euro

0
1180

Autospeciala implicată în accidentul de la Cariera Roșia, de vineri dimineață, în care patru persoane au fost rănite, aparține unei firme din Bălești, abonată la bani publici. Societatea a obținut, în ultimii ani, contracte de aproximativ 70 milioane euro, prin SICAP.

Mașina de pompieri din import, transformată în mijloc de transport pentru minerii de la Complexul Energetic Oltenia, este deținută de firma Romferex Import Export, cu sediul în comuna Bălești (Gorj). Societatea ce aparține omului de afaceri Ovidiu Ion Lungan este unul dintre ”clienții” fideli la contractele cu CEO și cu primării din județul Gorj.
Contractul pentru subunitatea CEO, în care a avut loc accidentul din 19 ianuarie, a fost atribuit pe 4 noiembrie 2023. Compania a scos la licitație serviciul de ”Închiriere vehicule transport mixt, persoane și materiale, cu șofer, pentru UMC Roșia-Peșteana, UPRUM Rovinari”, contra sumei de 1.698.856 lei (339.771,20 euro).
Mașina adaptată pentru a transporta minerii are încă inscripționate datele serviciului de pompieri din Germania, din landul Kulsheim, de unde a provenit. Pe autoutilitară este chiar și stema regiunii nemțești și conturile de pe rețelele de socializare (Facebook și Instagram) ale serviciului de pompieri pe care l-a ”servit”, înainte de a ajunge la firma din satul Găvănești al comunei Bălești.

Vineri, autoutilitara, în care se aflau șapte persoane, a intrat într-o bandă ce transportă cărbune. Șoferul a rămas încarcerat și a fost scos de un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. Bărbatul de 52 de ani a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale, pentru fractura deschisă la gambă, pe care o suferise. Alte trei persoane aflate în autovehicul au fost transportate la Spitalul Rovinari, pentru investigații. Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au emis un comunicat, în care au dat vina pe ceață, pentru accidentul produs în carieră. ”In data de 19.01.2024, in jurul orei 06:30, mijlocul de transport GJ-62-EWX-masina omologata pentru transport 8+1 persoane efectua transportul salariatilor Sectorului Rosia la abzeterul A04.
Deplasarea s-a efectuat prin Localitatea Farcasesti pe un drum asfaltat. La terminarea drumului asfaltat si intrarea pe drumul tehnologic balastat si compactat, din interiorul Carierei Rosia, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile (ceata densa), la efectuarea manevrei de schimbare a directiei de mers, la dreapta, autoutilitara a acrosat cu cabina, transportorul T202. In urma coliziunii a rezultat ranirea conducatorului auto, angajat al firmei care executa serviciul de transport iar trei salariati ai Complexului Energetic Oltenia S.A. au fost transportati la spital pentru investigatii de specialitate. In urma investigatiilor nu a fost necesara spitalizarea acestora, salariatii reluandu-si activitatea”, au transmis reprezentanții CEO, în după-amiaza producerii accidentului.
Cu două zile înainte de accidentul de la Cariera Roșia, unde autoutilitara transporta mineri, la un punct de lucru, în schimbul I, firma din Bălești a mai obținut un contract de la CEO, în valoare de 424.332 lei (peste 84.000 euro), pentru ”Închiriere autovehicule transport mixt, persoane și materiale, cu șofer, pentru UMC Motru”.
Pe platforma de achiziții publice SICAP, Romferex figurează cu contracte obținute în sumă de peste 68 milioane euro.
Doar în ultimele luni ale anului trecut, firma din Bălești a obținut trei contracte de la CEO, în valoare de 211.047.180 lei, adică 42,2 milioane euro.

Societatea are contracte, pentru diverse lucrări publice, și cu primării. De la începutul acestui an, firma administrată de Ovidiu Lungan a obținut un contract de 5.047.347,65 lei, cu Primăria Bengești Ciocadia, pentru proiectare si executie de lucrari la obiectivul de investitii „Reabilitare și modernizare drumuri de interes local”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here