Cum a dus Morega spre faliment Direcția Publică, pentru a scăpa de director

0
1596

Direcția Publică, din subordinea Primăriei Motru, căreia primarul Cosmin Morega îi plânge de milă, a fost dusă în pragul colapsului chiar de edil. Primarul nu a achitat facturi de 12 miliarde, unele vechi și de un an, pentru serviciile prestate de salariații unității, în beneficiul municipalității. Mai mult de atât, tarifele cu care DP Motru funcționează sunt neaprobate de cel puțin trei ani; de exemplu, unitatea este obligată să achiziționeze motorina cu 4 lei, deși prețul este dublu. 

Primarul municipiului Motru, specializat în strategii politice, pe banii publici, a dus în pragul falimentului o direcție a primăriei, ca să scape de director. Cei doi sunt rivali politici, unul de la PSD, celălalt de la PNL. Deși cele două partide sunt într-o coaliție la guvernare, primarul Cosmin Morega (PSD) a vrut mereu să controleze Direcția Publică, al cărei director a fost, până pe 16 martie, de Dan Matei (PNL). Ca să poată striga că penelistul nu poate gestiona direcția, primarul a „faultat” unitatea din subordinea primăriei.

Cosmin Morega a refuzat să achite facturi de 12 miliarde lei vechi (unele și de un an) pentru serviciile prestate de Direcția Publică, pentru primărie și s-a opus reactualizării tarifelor unității. Așa s-a ajuns ca DP să funcționeze cu tarife de 4lei/litru, la motorină, deși prețul combustibilului este dublu. Pentru salubrizarea la sate, tarifele percepute sunt la nivelul anului 2011. Gunoiul preluat de Direcția Publică, din satele aparținătoare, este ridicat cu 75 lei/an, tarif pe care firmele private de salubritate, care operează în comunele din județ, îl percep pentru o lună. Și asta în condițiile în care, pentru depunerea gunoiului la groapă, costurile aproape s-au triplat, în ultimii trei ani. Dacă în 2019 s-au achitat 3,6 miliarde lei, operatorului care administrează groapa de gunoi, în 2021 suma plătită a fost de 9,6 miliarde lei.

Direcția Publică se ocupă, pe lângă salubrizarea la sate și de spațiile verzi, de măturarea străzilor, de gunoiul de la asociațiile din oraș, de gestionarea cimitirului, de ecarisaj și are și o echipă de construcții, care se ocupă de reparațiile stradale din oraș.

Padocul de câini, administrat de aceeași unitate, ajunsese la mila angajaților, care aduceau mâncare pentru patrupedele adunate de pe străzi, deoarece primarul nu a mai achitat facturile pentru serviciul de „Administrare și gestionare adopost câini fără stăpâni”.

Pe 19 ianuarie, conducerea Direcției Publice notifica primăria condusă de Cosmin Morega, că a „uitat” să achite aproape trei miliarde de lei vechi, adică pentru trei sferturi din anul trecut. Directorul la acea vreme, Dan Matei, îl acuza pe edil de răzbunare. „Ca răzbunare (arma prostului), nu a mai plătit echipa de ecarisaj, precum și cheltuielile cu adăpostul canin. Nu a mai plătit nici un leu, de 8 luni. Datorează, doar pentru acest serviciu, vreo 3 miliarde lei vechi. Bietele animale sunt hrănite din munca salariaților direcției, oameni plătiți în marea majoritate cu minimul pe economie, sau din ceea ce obținem cerșind ajutor din altă parte, pentru că primarului nu-i pasă. Direcția Publică a notificat și Primăria și Consiliul Local încă de pe data de 19.01.2022 că nu mai are cum să hrănească acești câini și că nu mai efectuează capturări”, anunța Matei. Deși capacitatea adăpostului este de 65 de locuri, în padoc erau 88 de câini.

Fostul director al Direcției Publice, Dan Matei, l-a acuzat constant pe primarul Cosmin Morega, că refuză să efectueze plățile, pentru a externaliza serviciile prestate de unitatea de stat. „Sunt bani, dar primarul Morega vrea să falimenteze societatea că să dea serviciile publice unor firme de familie, cu interes bineînțeles”, spunea Matei, cu o lună înainte de a-i expira mandatul.

Primarul PSD a convocat o ședință extraordinară, după plecarea directorului PNL, sperând că își va impune un apropiat, însă liberalii au numit în AGA un fost director al Carierei Lupoaia, Sorin Iovan. Urgența pentru deblocarea situației de la Direcția Publică s-a pierdut brusc, iar primarul a „uitat” să semneze contractul de mandat al lui Iovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here