Dovada că licitația la centura Târgu Jiului a fost anulată de PSD

0
890

Licitația anulată pentru continuarea lucrărilor la centura ocolitoare a municipiului Târgu Jiu a devenit motiv de ceartă politică. Primarul Marcel Romanescu a anunțat, în urmă cu două zile, că licitația, demarată în luna mai, a fost anulată în urmă cu o lună și a acuzat liderii PSD că au cunoscut acest lucru, dar l-au ținut ascuns, ca să nu piardă voturi, la ultimele alegeri. Reprezentanții PSD au reacționat și ei și au acuzat faptul că licitația a fost anulată pe noua guvernare. La data comunicării rezultatului, compania care a organizat licitația era condusă de aceiași oameni ai PSD, acuzați că au trucat un concurs, ca să păstreze controlul instituției, în următorii patru ani.

Varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, anunțată cu mare fast, în 2012, când liderii de atunci ai PSD, în frunte cu Victor Ponta, se împăunau și tăiau panglica de inaugurare a lucrărilor nu este gata nici după șapte ani. Deși ar fi trebuit finalizată în 2016, lucrarea nu este realizată nici pe jumătate. La 45% din proiect, lucrările au fost oprite, iar la un an distanță, firma constructor, Collini Lavori, a reziliat contractul. De trei ani, centura a fost abandonată și abia în 2019, când au avut loc două tururi de alegeri, liderii PSD, care se aflau la guvernare, au anunțat că lucrarea s-a scos din nou la licitație, suma fiind majorată. Din luna mai și până la începutul lui noiembrie, organizatorii licitației, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu au putut stabili un rezultat final, deși s-a înscris o singură firmă.

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunțat luni, după ce a aflat întâmplător, că licitația fusese anulată și a acuzat reprezentanții PSD că au cunoscut acest aspect, pe care l-au ascuns, ca să nu fie afectați în campaniile electorale, în care l-au plimbat pe centură chiar pe fostul ministru, Răzvan Cuc, cel care dădea asigurări că lucrările vor începe în acest an. „Ne amintim cu toții promisiunile și declarațiile liderilor politici ai PSD despre licitația referitoare la șoseaua ocolitoare, la cum dădeau drept sigură finalizarea lucrărilor în acest an. Ei bine, licitația despre care tot vorbeau pesediștii a fost ANULATĂ! Și ne amintim cu toții declarațiile aberante și fără susținere prin care încercau să mintă populația. Acum înțeleg și nevoia lor de a ține departe de aceste informații atât populația, cât și primarul municipiului”, a scris în postarea de pe pagina de facebook, edilul din Târgu Jiu, după ce a ieșit de la minister. Motivul anulării licitației cu un singur participant a fost că firma a primit un certificat de neconformitate, care a scos-o din joc.

Cum a făcut cărțile PSD-ul, ca să conducă CNAIR încă 4 ani

Deși comisia putea verifica eligibilitatea societății care a depus singura ofertă, într-un timp rezonabil, a ținut licitația „în derulare” timp de jumătate de an, până după al doilea tur al alegerilor prezidențiale și abia pe 6 noiembrie a comunicat firmei că a fost respinsă. Anularea procedurii a fost făcută la două zile de la numirea guvernului PNL, când „la butoane” se aflau încă oamenii puși de PSD. La data respectivă, Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere era condusă de Sorin Scarlat, numit de Guvernul Dăncilă, în iulie 2019. Cu doar două zile înainte de a comunica rezultatul procedurii, pe 4 noiembrie, PSD-iștii își puseseră doi membri în Consiliul de Supraveghere. Totul a fot aranjat în ultima zi în funcție a ex-ministrului PSD, Răzvan Cuc. Nou veniții erau, de fapt, reprezentanți ai Adunării Generale a Acționarilor (AGA), care au impus condițiile, ei fiind și cei care au luat decizia și cei care au candidat și au fost aleși. Ulterior, noul ministru PNL al Transporturilor, Lucian Bode, acuza trucarea și cerea anularea procedurii de selecție a celor doi.

Centura, gata în acte din 2016, abandonată la jumătate

Lucrările pentru executarea centurii ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, începute în 2012, evaluate la peste 96,6 milioane de lei s-au blocat la nici jumătate.

În august 2016, când trebuia făcută recepția, investiția s-a oprit. Fostul primar PSD, Florin Cârciumaru, declara public faptul că proiectul a fost greșit: „Adevăratul motiv a fost că proiectul nu a fost în regulă. Că pânza freatică din zona traseului s-a ridicat cu un metru și că au fost nevoiți să facă un nou studiu de fezabilitate, proiectul și constructorul s-a retras, pentru că cei care au licitat au licitat sub adevăratul preț al lucrărilor”, declara Cârciumaru, în aprilie 2019. Compania Rutieră a dat vina pe Primăria Târgu Jiu, pentru inexistența planurilor parcelare, pe traseul centurii, planuri care, până în 2016, când investiția trebuia predată, nu s-au efectuat. Acestea au fost scoase la licitație abia după ce Florin Cârciumaru nu mai era primar, iar fotoliul fusese preluat de liberalul Marcel Romanescu. În ultimii trei ani, în care lucrările au stagnat, liderii PSD fie au dat vina pe primărie, fie s-au făcut că uită. Abia în acest an, în apropierea campaniilor electorale, pesediștii cu trecere la capitală și-au amintit de lucrările abandonate și au devenit brusc îngrijorați, aducând o delegație, în frunte cu ministrul de la acea vreme. După o plimbare pe o bucată din centură și după o sesiune foto, pentru campania electuorală, ministrul Cuc garanta, în luna martie, că se va face licitație și vor demara și lucrările în acest an. Timp de șase luni, licitația a fost „în derulare”, iar promisiunile au continuat să curgă și liderii PSD să-și aroge meritele. Singurul ofertant a fost anunțat pe 6 noiembrie, că oferta i-a fost respinsă, din cauza neîndeplinirii condițiilor de bonitate și asta imediat după căderea Guvernului Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here