EXCLUSIV. Polaris a adus gunoaie din 8 localități din județul Alba, pe ascuns

0
2225

Firma de salubritate Polaris M Holding a adus gunoaie, în ultimii ani, din opt localități din județul Alba, pe ascuns. Societatea a încercat să obțină o hotărâre a Consiliului Local Târgu Jiu, pentru depozitarea gunoiului din municipiul Alba Iulia, însă a ridicat și a transportat în Gorj, gunoiul din alte opt localități din județul Alba.

Așa se explică și de ce a doua celulă a depozitului din Târgu Jiu, cu o capacitate mai mare, administrat de firma Polaris Mediu, la care Polaris Holding este acționar, s-a umplut mai repede decât prima, cu o capacitate mai mică. Contractele de ridicare și depozitare a gunoiului din cele opt localități nu au fost anunțate nici autorităților din Gorj, unde era adus gunoiul, dar nici pe site-ul oficial al firmei, care a trecut, în lista localităților în care operează, doar municipiul Alba Iulia. Contractele ținute „la secret” de Polaris au ieșit la iveală abia acum, când depozitul de gunoi al societății din aceeași „famiglie” a fost închis temporar și colectorul nu a mai avut unde depozita. Firma care ridică și transportă gunoiul, Polaris M Holding, a încercat să pună presiune pe autoritățile din Gorj și pe instanță, după ce inspectorii de mediu au suspendat autorizația gropii de gunoi de la Târgu Jiu, invocând că are unde să depoziteze, deși instituțiile locale și județene au obținut acordul autorităților din Mehedinți, pentru a duce gunoiul, temporar, la groapa de la Severin. Marea supărare a firmei Polaris M Holding era, de fapt, că nu va mai putea să depoziteze și cantitățile uriașe, colectate din județul Alba. Contractele ascunse de societatea de salubrizare în ultimii ani au ieșit la iveală după ce primăriile ce aveau relații contractuale cu Polarisul au aflat că se sistează ridicarea gunoaielor.

„Așa cum am fost informați cu toții din mass-media locală, în urma notificării nr. 6229/16.03.2021, primită de la societatea Polaris M. Holding SRL, care asigură colectarea și transportul deșeurilor menajere din municipiul Alba Iulia și alte 8 localități din județ, printre care și orașul Teiuș, sistează prestarea serviciului public de salubrizare! Motivele sunt strict legate de faptul că, rampei de gunoi de la Targu Jiu, care prelua până acum prin operatorul Polaris, gunoiul menajer din Teiuș, i-a fost suspendată autorizația de mediu”, se arată în anunțul public, postat pe pagina Primăriei Teiuș.
Polaris putea aduce gunoi din toată țara. Nimeni nu l-a verificat
În 2017, Polaris cerea Primăriei Târgu Jiu, să avizeze, printr-o hotărâre de consiliu local, aducerea, pentru o perioadă limitată, a gunoiului din municipiul Alba Iulia. „Este adevărat că nici de departe nu este nimic toxic, nimic nociv pentru Târgu-Jiu, este vorba de câteva luni de zile de sprijin pe care îl acordăm celor de la Alba Iulia care au ceva probleme cu groapa de gunoi pe care o au, este un sprijin pe care societatea îl acordă celor de la Alba Iulia”, declara, la 7 martie 2017, primarul de atunci, Aurel Popescu. Au trecut patru ani și problema depozitului din Alba nu s-a rezolvat, motiv pentru care Polaris M Holding a transportat în continuare gunoaiele din municipiul Alba Iulia, la Târgu Jiu. Văzând că nimeni nu verifică ce cantități „importă” și de unde le aduce, firma a încheiat, în ultimii ani, contracte cu alte opt primării. Edilul din Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, a confirmat că instituția are contract cu firma Polaris, de doi ani, pentru colectarea și transportul gunoiului, iar de trei zile, firma l-a lăsat cu gunoaiele pe cap, deoarece nu le-a mai colectat. “Operatorul care prestează servicii în județul Alba, mai précis în municipiul Alba Iulia, orașul Teiuș și alte șapte localități practice nu mai transport gunoiul la Tg Jiu. Contractul este ridicarea deșeului menajer și este strict între Primăria orașului și societatea prestatoare, Polaris. Pentru serviciul acesta, contractul este undeva cam de doi ani și de luni nu se mai ridică gunoiul”, a spus primarul din Teiuș.
Garda Națională de Mediu dă peste bot Polaris: Abateri față de autorizaţia de mediu
Garda Națională de Mediu a emis un comunicat de presă, după ce firma Polaris a amenințat că nu mai ridică gunoiul din mai multe localități din Gorj, confirmând că blocajul a fost creat de firma care administrează groapa de gunoi de la Târgu Jiu, la care s-au găsit numeroase nereguli. Instituția de mediu confirmă ceea ce presafarastapani.ro a scris aici, despre instalațiile pe care trebuia să le aibă și care sunt prinse în autorizația integrată de mediu, din 2019. „Deși, în ultimii doi ani, Garda Națională de Mediu a efectuat 28 de controale la acest operator, în timpul cărora a aplicat sancțiuni în valoare de 495.000 lei și a trasat mai multe măsuri de conformare, acestea nu au fost realizate în integralitatea lor. Lucrările efectuate de operator, până în prezent, nu au condus la diminuarea disconfortului olfactiv. În noiembrie 2020, Comisariatul General al GNM, împreună cu Comisariatul Județean Gorj, au efectuat un control comun la Depozitul de deşeuri Tg. Jiu, în urma căruia s-a stabilit un alt set de măsuri, respectiv obligarea operatorului economic POLARIS MEDIU SRL la captarea gazelor de depozit şi arderea lor centralizată, aşa cum prevede Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 4 din 14.10.2019. Deoarece aspectele constatate de către echipa de control au constituit abateri față de autorizaţia de mediu, a fost transmisă o notificare către APM Gorj cu privire la nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu. Ulterior, APM Gorj a transmis operatorului POLARIS MEDIU SRL o notificare prealabilă cu termen de rezolvare a neconformităţilor în 60 de zile. Întrucât, în timpul verificărilor, comisarii de la GNM – Comisariatul Județean Gorj au constatat că nici de această dată nu au fost duse la îndeplinire măsurile stabilite, APM Gorj a decis suspendarea autorizației de mediu deținută de operator, pentru o perioadă de maxim 6 luni”, se arată într-un comunicat al instituției de la nivel central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here