Fost comisar european, despre CEO: „Am avertizat de un an-doi, că se va ajunge în această situație, dacă nu se folosesc fondurile europene”

0
319

Fostul comisar european Corina Crețu a spus, azi, la o întâlnire cu minerii protestatari din Complexul Oltenia, că de vină pentru situația critică în care a ajuns compania sunt conducerea și guvernanții, care nu au folosit fondurile europene, ce puteau fi accesate, pentru a diminua impactul social al viitoarei restructurări.

Protestatarii CEO s-au întâlnit cu fostul comisar european, Corina Crețu, prezent, azi, la Târgu Jiu. Minerii și energeticienii care pichetează sediul Prefecturii Gorj de nouă săptămâni i-au prezentat revendicările. Europarlamentarul spune că actuala situație de la Complexul Energetic Oltenia este cauzată de lipsa de implicare a guvernanților români, care nu au avut o strategie în folosirea banilor europeni, care ar fi putut diminua impactul social. „În primul rând, vreau să vă transmit toată solidaritatea, față de munca grea pe care o susțineți și față de suferințele prin care treceți. Am avertizat încă de acum un an-doi, că s-ar putea ajunge la acest moment, în care dumneavoastră să rămâneți fără servici, dacă nu se folosesc fondurile europene, care sunt destinate încă din anii trecuți, reconversiei profesionale și dezvoltării acestei regiuni. Am fost comisar european, am răspuns pentru politica regională, în 2017 m-am zbătut ca Valea Jiului să fie introdusă ca proiect pilot, printre regiunile carbonifere în tranziție, în 2018 am fost la Petroșani și mulți dintre colegii dv, mineri, au fost acolo și eu cred că acest fond pentru tranziție justă trebuie să fie folosit fără întârziere, pentru că aceasta este soluția pentru tranziția energetică. Și dv, care suferiți cel mai mult, trebuie să beneficiați cât mai repede de aceste fonduri europene”, le-a spus Corina Crețu protestatarilor.

„Din fondul pentru tranziție justă nu s-a cheltuit un euro”

Europarlamentarul susține că guvernul este cel care ar fi trebuit să elaboreze o strategie, pentru a proteja domenii cheie, precum producția de energie și angajații afectați. „Eu știu că combinatul a avut parte de ajutor de stat, în ultimii ani, aprobat și de Bruxelles, cred că Guvernul trebuie să elaboreze o strategie pe termen lung și să folosească urgent fondurile care încă sunt la dispoziție, din perioada 2014-2020. Din fondul pentru tranziție justă nu s-a cheltuit un euro și sunt șase județe, printre care și Gorjul și toată Valea Jiului. La ora actuală, din cauza pandemiei, nu mai există condiționalități, privind folosirea fondurilor europene. Guvernul poate stabili unde să ducă banii. În legătură cu pensionarea, aici este 100% părerea Guvernului, nici nu mai trebuie să întrebe Bruxelles-ul, având în vedere munca dv atât de grea”, le-a spus Corina Crețu minerilor și energeticienilor, care pichetează de nouă săptămâni Prefectura Gorj.

Fostul comisar european a acuzat Guvernul României, că nu a elaborat programe alternative, pentru închiderea capacităților de producție pe bază de cărbune, cum se întâmplă în alte țări, pentru ca impactul social să fie atenuat. „În toate țările în care s-au închis mine, s-au creat în avans niște alternative, fie că e agroturism, s-au creat mici făbricuțe, întreprinderi mici și mijlocii, toate aceste lucruri s-au făcut în paralel, fără ca oamenii să sufere efectiv și să rămână fără niciun venit”, a mai spus Corina Crețu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here