Fost director al Termocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită. Managerului CEO i s-a propus șpagă în rate

0
382

Fostul director al Termocentralei Rovinari, Iosif Chircă, a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, alături de alte trei persoane, pentru fapte de corupție. Chircă se află sub control judiciar și este acuzat că a luat mită, ca să influențeze o licitație. Doi dintre cei trimiși în judecată în dosarul de corupție din energie se află în arest preventiv. Și managerul Complexului Energetic Oltenia, Dan Iulius Plaveti, apare în acest dosar, în calitate de martor.

Un alt fost director cercetat în dosarul de corupție este Adrian Ecobescu, de la ELCEN București, acuzat de luare de mită, acesta făcând un acord de recunoaștere a vinovăției. 

Chircă este acuzat că a primit 5.000 de euro, ca să aranjeze o licitație, ”În contextul inițierii, la data de 07.07.2023, de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă, ar fi realizat în data de 17.08.2023, o înțelegere asupra prețului ofertei cu inculpatul, în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii. Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25.08.2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare.
Societatea comercială cu capital majoritar de stat s-a constituit parte civilă în cauză.
La instigarea unui alt inculpat, în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar intra în îndatoririle sale de serviciu”, se arată într-un comunicat emis de Direcție Națională Anticorupție.

Lui Plaveti i s-a propus șpagă de 420.000 euro, în tranșe
În materialul probator al anchetatorilor se arată că managerului CEO, Dan Iulius Plaveti, care are calitatea de martor în dosar, i s-ar fi propus de către unul dintre afaceriștii trimiși în judecată, un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro, având obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată. Același inculpat i-a propus lui Plaveti un alt procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro, având obiect servicii de arhivare. Potrivit anchetatorilor, contractul ”ar fi urmat să fie atribuit prin achiziție directă, și ar fi dat martorului în legătură cu aceste promisiuni, în 5 tranșe, până la data de 21.01.2024, sumele de 45.000 lei și 12.000 euro”.

Pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat 5 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Unul dintre cei care au recunoscut faptele este fostul director ELCEN București, Adrian Dorin Ecobescu, acuzat de luare de mită. El s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare, i-a fost confiscată suma de 10.000 euro și i s-a interzis să mai  ocupe funcții timp de 4 ani.

Alte patru persoane au primit pedepse cuprinse între 1 an și 2 ani, cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here