Lotul “Filip&familia” tergiversează judecata în dosarul prejudiciului de 3 milioane euro. Interceptările care arată cum a fentat primarul, procedurile UE

0
2104

Lotul de inculpați, din care fac parte primarul Robert Filip, din Rovinari și membri ai familiei lui, încearcă tergiversarea dosarului judecat de Tribunalul București. Acuzați de un prejudiciu de 3.000.000 de euro, din fonduri europene, edilul, socrul lui, un afacerist din Ilfov și mai multe persoane, folosite în afacerea tip suveică, au fost anchetați de procurorii Parchetului European, care au înaintat dosarul în justiție, cu capii rețelei puși sub control judiciar pe cauțiune și cu sechestre de milioane de euro pe averi.

Dosarul în care primarul din Rovinari și apropiații lui sunt judecați pentru o fraudă de 3.000.000 de euro din bani europeni a început cu amânări, inculpații încercând să tragă de timp. După ce, la termenul anterior, s-a acordat o amânare, pentru că două dintre firmele prin care s-au făcut afacerile ilegale nu au avut apărător, la ultimul termen, ce a avut loc în urmă cu câteva zile, s-a amânat din nou judecarea, pentru depunerea de înscrisuri.
Pe 24 mai 2022, procurorii europeni au percheziționat 15 adrese din Gorj, București, Giurgiu și Delta Dunării, la sedii de firme și adrese de domiciliu ale celor implicați. Anchetatorii au confiscat, atunci, 500 de mii de euro și au pus sechestru pe mai multe utilaje și imobile în valoare de cinci milioane de euro. Filip, socrul și prietenul afacerist au fost puși sub control judiciar, pe o cauțiune de 1,7 milioane de euro. Cinci persoane fizice și cinci firme au fost trimise în judecată și au calitatea de inculpați.
Primarul din Rovinari, Robert Filip, socrul lui, afaceristul Florin Gabriel Lupu, din București și un apropiat al acestuia, din Ilfov, Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși, sunt acuzați că au falsificat documente, ca să obțină finanțări europene, în cadrul unui program european, ce viza dezvoltarea zonei Delta Dunării. Cu banii aprobați în baza documentației false, incomplete sau inexacte au cumpărat utilaje, de la firmele prietenului, la prețuri supraevaluate, prin proceduri trucate. Utilajele, care trebuia folosite în zona Delta Dunării, unde tandemul ginere-socru a creat puncte de lucru, au fost închiriate în alte zone din țară și erau duse la sediile din proiect doar când urma să vină reprezentanții autorității de management, pentru verificări.
În afacerea cu fonduri europene, edilul Filip a folosit firma Madofil Star SRL, al cărei administrator și asociat unic, în acte, era bunica de 80 de ani, care pe care procurorii au descoperit că o controla primarul. Din interceptările aflate la dosar, reiese că octogenara era folosită doar ca paravan.
“Faptul ca Filip Robert Dorin era cel care controla societatea MADOFIL STAR SRL rezulta si dintr-o convorbire telefonica din data de 09.12.2021 la ora 14:51:42, in care Filip Robert Dorin ia legatura cu Stanescu Ana Maria si ii solicita un numar de inregistrare pentru societatea MADOFIL STAR SRL pentru a putea face o hotarare generala a asociatilor (adica o hotarare in numele bunicii Filip Leonora)”.
(…)
“Asadar, Filip Robert Dorin era cel care detinea puterea de decizie in societate si intocmea in fapt documente in numele acestei societati:

Stanescu Ana Maria: Alo! Alo!
Filip Robert Dorin: Alo! Ciao! Ce faci?
Stanescu Ana Maria: Uite, pe aici. Coborai pana jos la 2 Pasi
Filip Robert Dorin: Aha! Da si mie repede un numar la Madofil, ca fac o hotarare AGA
Stanescu Ana Maria: Intr-o secunda. Hai! Intr-o secunda, gata. Bine, pa! Pa!”

Bunica octogenară participa fizic, doar atunci când Robert Filip nu putea să semneze în numele ei.

“Doamna: De ce ma sunasi?
Filip Robert Dorin: Uite, eram cu mamaia, ca o luai ca … trebuie sa semnez contractul pentru Profi, pentru Albeni, stii?
Doamna: Aha!
Filip Robert Dorin: Nu vrea bulangii aia imputiti decat sa … sa semneze ea personal, (cuvant obscen)-n gura, sa-i (cuvant obscen) de nesimtiti”

De altfel doi bolizi folosiți de edil erau, în acte, pe firma bunicii și a tatălui unui șofer, ambii proprietari din acte având peste 80 de ani. Un BMW 750LD, în valoare de 50,000 de euro, apare în actele Madofil. O altă mașină pe care tot Robert Filip o conducea, un Mercedes-Benz G 63 AMG, era pe numele tatălui șoferului, în vârstă e 83 de ani și care avea permisul expirat din 2007.
Socrul primarului, Florin Gabriel Lupu, a folosit și el trei firme pentru proiectul european, Romimpianti SRL, LGM Concept SRL și Covabum Prodcom SRL, aceasta din urmă printr-un interpus din Gorj, Marian Buică. Anchetatorii au interceptat discuții între cei doi, din care rezultă că cel care avea controlul asupra societății nu era patronul din acte, ci Lupu, care deținea chiar documente ale firmei și dicta fiecare pas, pe care administratorul “de carton” trebuia să-l facă.
“Lupu Florin Gabriel: Vezi, cand semnezi intotdeauna sa te uiti ce semnezi acolo, sa nu semnezi altceva de modificare a statutului sau ceva … da?
Buica Marian Constantin: Da, da.
Lupu Florin Gabriel: Sa te uiti intotdeauna ce semnezi

Buica Marian Constantin: Da da da. Binenteles
Lupu Florin Gabriel: Pai nu “da, da, da, binenteles. Sa citesti, sa vezi sa nu cumva sa te trezesti ca vinzi actiunile la altcineva (…) Ti se pare ceva suspect, imi faci poze si imi trimiti
Buica Marian Constantin: Am inteles
Lupu Florin Gabriel: Si procura? Are nevoie ea acum de procura? Asa ti-am zis?
Lupu Florin Gabriel: Si nu sunt doua exemplare? La notar nu ti-a dat doua exemplare?
Buica Marian Constantin: La notar … de la notar am luat doua exemplare. Un exemplar il am la mine si unul a ramas la acte, la COVABUM
Lupu Florin Gabriel: Da, ma, dar nu mai lasa originalele frate pă (neinteligibil). Deci nu mai lasa originalele ca iau eu toate actele originale de la COVABUM, de aici. Da … Nu … iti iei originalul … le tii la tine si dupa aia o sa mi le dai mie cand terminam cu modificarile. Deci nu mai lasa
Buica Marian Constantin: Da, da”.

Investitorii cu care “dezvolta” orașul, folosiți în fentarea legii
Afaceriștii prieteni, primarul, socrul și amicul, care sunt inculpați, sunt acuzați că au folosit un mecanism fraudulos, pentru a obține ilegal banii europeni. Anchetatorii au descoperit că toți au împrumutat bani de la alte societăți, ca să facă dovada că au în conturi sumele pentru cofinanțările din proiecte, de aproape două milioane de lei pentru fiecare firmă. Metoda aplicată de fiecare în parte a fost de a cere apropiaților să le transfere sumele necesare, iar după ce obțineau extrasele de cont, înapoiau banii, uneori chiar în aceeași zi, la câteva ore distanță, astfel că în conturi mai rămâneau doar câteva zeci de lei. Robert Filip, de exemplu, a folosit un investitor, cu care se lăuda în media locale și pe rețelele de socializare, că dezvoltă orașul Rovinari, prin crearea de locuri de muncă.

“In cazul societatii MADOFIL STAR SRL, societatea a depus la Autoritatea de Management extrasul de cont din data de 05.12.2018 din care rezulta dovada disponibilului de 1.949.998,6 lei la ora 09:46. Din extrasul de cont rezulta ca aceasta suma a intrat in contul societatii MADOFIL STAR SRL in ziua anterioara (04.12.2018) sub forma unor imprumuturi acordate de societatile ENOVA AUTOMATION AND SERVICES SRL si LGM CONCEPT SRL. Insa, in aceiasi zi de 05.12.2018 la cateva ore dupa ce a fost obtinut extrasul de cont, sumele de bani au fost restituite celor doua societati, astfel ca la sfarsitul zilei soldul era 36,6 lei”, se arată în materialul anchetatorilor.
Cea de a doua societate care a împrumutat firma controlată de Filip folosește aceeași metodă, pentru a obține extrasul de cont necesar în documentația din proiect. Amicul afacerist, Constantin Mincu-Patrascu-Brancusi, transferă suma de la cabinetul de avocat al soției.
“In cazul societatii LGM CONCEPT SRL, societatea a depus la Autoritatea de Management extrasul de cont din data de 21.02.2020 din care rezulta dovada disponibilului de 1.963.707,18 lei. Din extrasul de cont rezulta ca aceasta suma a intrat in contul societatii LGM CONCEPT SRL chiar in aceiasi zi sub forma unei incasari de 1.901.620 lei de la C. Av. Mincu-Patrascu-Brancusi Maria, cu explicatia cval fact. 003, COSTA UTILAJE. Insa, a doua zi dupa ce a fost obtinut extrasul de cont, suma de bani a fost restituita catre C. Av. Mincu-Patrascu-Brancusi Maria cu explicatia restituire avans, astfel ca la sfarsitul zilei soldul era de 61.504 lei”.

4,4 milioane, obținute din vânzarea fictivă a utilajelor
Procurorii europeni au depistat metoda folosită de capii rețelei, prin care au deturnat sumele obținute din fonduri europene, cu scopul de a dezvolta zona Deltei Dunării. Anchetatorii au descoperit cum au fost trucate licitațiile, Constantin Mincu-Brâncuși stabilind cu diverși cunoscuți să-i trimită oferte de preț, cu sume care să-l avantajeze, în procedurile prin care firmele primarului și socrului trebuia să îi achiziționeze utilajele. Afaceristul din capitală importa utilaje din China, apoi le vindea propriei firme înmatriculate în Bulgaria, pe care o controla prin interpuși, prețul crescând odată cu exportul. De la societatea din țara vecină, utilajele erau cumpărate de firmele lui Filip și Lupu, la prețuri și mai mari. La o singură tranzacție, suspecții ar fi obținut un profit de peste o sută de mii de euro, spun anchetatorii. Profiturile erau gestionate de Mincu-Brâncuși.
“Diferentele de pret obtinute de societatea GABRO si transferate in conturile societatii EAST GATE SRL au totalizat suma de 4.438.743 lei, suma care ulterior a fost transferata in cea mai mare parte in contul personal al lui Mincu-Patrascu-Brancusi Constantin care a operat o multitudine de retrageri in numerar, banii ramanand astfel la dispozitia grupului. In consecinta acesta a avut si rolul de „pusculita” colectoare a grupului”.
Controalele, negociate ca la piață
Verificările pe care autoritatea de management trebuia să le facă, la firmele beneficiare, erau și ele negociate. În interceptările de la dosar, Gabriel Lupu este surprins în timp ce stabilea vizita la punctul de lucru din Isaccea, într-una din zilele în care poate transporta toate utilajele, pentru o “ședință foto”.
“Lupu Florin Gabriel: Vreau sa va intreb ceva
Doamna: Ziceti!
Lupu Florin Gabriel: Daca ne-am organiza pentru vineri, pentru controlul ala la COVA
Doamna: Asa …
Lupu Florin Gabriel: Credeti ca ar fi ok sa vorbim cu ei, sa vedem daca poate sa vina vineri sa faca inspectia aia?
Doamna: Pentru toate utilajele?
Lupu Florin Gabriel: Pai as duce toate mai putin ala care a fost. Ce a fost? Incarcatorul frontal

Doamna: Nu, nu stiu daca o sa poata sa vina. Aveti drum acolo? Aveti aranjat ceva? Sau ce?
Lupu Florin Gabriel: Inca n-am nimic aranjat, dar dupa aia se va face timpul mai urat, cu polei, cu toate alea si o sa fie mai dificil sa mergem cu ele. Asa daca …”

Prejudiciul de care sunt acuzați inculpații din dosarul aflat pe rolul Tribunalului București este de 14.437.101,58 lei, adică aproape trei milioane de euro. Societății Madofil Star din Rovinari i se impută un prejudiciu de 4.599.863,04 lei, din care 3.909.833,60 lei din fonduri europene și 689.979,44 lei din fonduri naționale. Firmele socrului Gabriel Lupu sunt acuzate că au creat prejudicii după cum urmează: Romimipianti SRL 3.965.927,64 lei, din care 3.371.038,50 lei fonduri europene și 683.135,73 lei fonduri naționale; LGM Concept SRL, 4.554.328,35 lei, din care 3.871.192,62 lei fonduri europene și 683.135,73 lei fonduri naționale și Covabum Prodcom SRL, 1.316.982,55 lei, din care 1.119.435,17 lei fonduri europene și 197.547,38 lei fonduri naționale.
Procurorii europeni au descoperit că procedurile prin care utilajele au fost achiziționate de societățile lui Filip și Lupu au fost trucate, iar strategia a fost pusă la cale cu aproape jumătate de an înainte. “Cu ocazia perchezitiei informatice efectuate asupra documentelor predate pe un USB de societatea COSTA UTILAJE, a fost identificata o corespondenta purtata intre Mincu-Patrascu-Brancusi Constantin si reprezentantul bancii Patria Bank, Ionut Cosman, in data de 10 februarie 2020, cu aproape jumatate de an inainte de desfasurarea procedurilor de achizitie. In acest mail Mincu-Patrascu-Brancusi Constantin il informeaza pe reprezentantul bancii ca urmeaza sa fie furnizorul societatilor COVABUM PROD COM SRL si LGM CONCEPT SRL, mailul fiind trimis in copie si catre adresa de email a societatii LGM CONCEPT. In consecinta Mincu-Patrascu-Brancusi Constantin si Lupu Florin, se intelesasera deja ca primul va fi furnizorul utilajelor, desi procedurile de achizitie urmau a se desfasura abia dupa cateva luni, in august-septembrie 2020”, se arată în materialul anchetatorilor.
Despre afacerile celor trei afaceriști, Presa fără stăpâni a mai scris aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here