Municipiul Motru riscă să rămână fără căldură. Primarul se comportă dictatorial

0
1604

Uzina de Termoficare din Motru riscă să intre în faliment, din cauza unor interese politice. Societatea va fi eliminată din piața de energie, dacă nu achită facturile restante către OPCOM, în două zile. Cu banii în conturi, plățile nu pot fi efectuate, deoarece primarul PSD, Cosmin Morega, refuză să desemneze un consilier, pentru completarea Adunării Generale a Acționarilor (AGA), din propriul partid, deși a cerut în instanță acest lucru.

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru, abia ieșită din insolvență, riscă să ajungă în colaps financiar, din cauza consilierilor, care o pasează politic. Primarul Cosmin Morega refuză să desemneze un reprezentant din partea PSD, partidul cu cei mai mulți membri în Consiliul Municipal, pentru Adunarea Generală a Acționarilor, deși în urmă cu un an s-a adresat prefectului și instanței, cerând să se constate că partidul său trebuie să aibă reprezentanți la unitățile publice, în baza algoritmului politic. Din această cauză, deși societate are bani în conturi, nu pot fi achitate salariile angajaților și nu pot fi plătite facturi. Două dintre ele sunt scadente în două zile și neachitarea atrage după sine, din ianuarie, scoaterea UATAA de pe piața de energie, ceea ce înseamnă că uzina nu mai poate vinde energia produsă, cu care sunt acoperite o parte din cheltuieli. Dorel Drăghici, fostul administrator special al UATAA, spune că uzina încasează, zilnic, peste jumătate de miliard de lei vechi, din vânzarea de energie. “La momentul acesta, avem două facturi neplătite către OPCOM, este vorba de contribuția către ANRE, care se plătește la final de an, pentru anul următor. Ar fi trebuit plătite până pe 24.  În condițiile în care nu vor fi plătite până pe 31 decembriene vor scoate de pe piața de energie. Asta înseamnă că nu vom putea vinde energie electrică și nu ne vor veni bani. Din 5 MW, 1,7 MW îi consumăm noi, cu instalația noastră. 3,2  – 3,3 MW îi băgăm în sistem. La prețul care este acum pe PZU, înseamnă 600- 700 de milioane, bani pe care îi încasăm noi, zilnic, de la ANRE.  Avem șase facturi la păcură neplătite, undeva la șase miliarde. S-a ieșit din insolvență și trebuia să se constituie AGA. Fiind un singur reprezentant, mai  trebuia unul. Noi ni l-am asumat pe domnul Petrescu și trebuia să pună și PSD unul, că tocmai dumnealui s-a dus în instanță și a spus că nu se respectă paritatea, că nu era și de la PSD “, a spus Dorel Drăghici

Primarul pune cu forța membri în AGA și manipulează în live-uri pe Facebook

Primarul Cosmin Morega a făcut un live, din biroul propriu, în această dimineață, pe care l-a numit conferință de presă, la care jurnaliștii nu au avut acces, pentru a pune întrebări și a prezentat problema UATAA, recunoscând că a convocat de două ori consiliul local și a desemnat membri PNL, pentru reprezentarea în AGA, fără acceptul acestora. Asta deși legea spune că un consilier propus trebuie să-și dea acceptul și nu poate fi votat, dacă refuză. “Am convocat ședință de îndată, l-am numit pe domnul Sanda (PNL – n.r.), având în vedere că Iovan de la PNL și-a dat demisia. Domnul Ion Sanda a semnat o hârtie, dumnealui considera că este demisia, dar este mai mult o adresă, prin care mă sperie și mă amenință că mă va da pe mâna parchetului, dacă nu știu ce fac și ce nu fac. […] Am convocat altă ședință de îndată, în care l-am numit pe domnul domnul doctror Bălan (PNL- n.r.). Domnul Bălan n-a vanit să semneze mandatul și, mai mult, a scris că refuză”, a spus primarul Cosmin Morega, în live-ul transmis pe Facebok.

Dublă măsură: Morega vrea posturi. Doar unde nu sunt probleme

Primarul Cosmin Morega chiar s-a adresat Prefecturii Gorj și intanței de judecată, pentru a cere respectarea regulii algoritmului politic, în numirile făcute la societățile și regiile primăriei, vrând să-și impună consilierii PSD în funcții călduțe. Deși PSD și PNL sunt acum în coaliție și împart posturile de conducere, edilul încearcă să scape de răspundere în cazul UATAA, unde nu vrea să desemneze un pesedist, dar vrea să pună mâna pe Direcția Publică, aceasta stând mult mai bine la capitolul financiar.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here