Oamenii senatorului Iordache, acuzați că au falsificarat documentele cu care au câștigat o licitație de 157 milioane lei

0
796

Afaceriștii care au câștigat licitația de 157 milioane de lei, organizată de Consiliul Județean, pentru drumurile județene din Gorj, au fost reținuți, fiind acuzați că au falsificat documentația cu care au obținut contractul pe patru ani. Doi dintre aceștia, reținuți ieri, sunt oamenii de încredere ai actualului senator liberal, Ion Iordache, care administrează afacerea fondată de actualul parlamentar, la Turceni, iar al treilea, care a fost reținut azi, este un om de afaceri din Târgu Jiu, asociat cu cei doi. Doru Șandru și Mircea Vărzaru, administratori ai firmelor, Romstrade SA și Ydail Construct SRL, despre care presa locală a scris că sunt „interfața” lui Ion Iordache, au participat la licitația organizată de CJ Gorj în 2015, în asociere cu Mihai Puiu, administratorul Metalcolect Prod SRL. Anchetatorii susțin că cele trei firme asociate nu dețineau, în realitate, utilajele cerute de caietul de sarcini și că au încasat sume mai mari decât cele cuvenite, fiind băgate la plată mașini pe care nu le aveau. Mai mult, procurorii își susțin acuzațiile pe documente false, privind lipsa datoriilor către stat, aceasta fiind una din condițiile esențiale, pentru a putea participa la o licitație.

„La data de 31.03.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de trei inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de obținere ilegală de fonduri, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanțiilor necesare acordării finanțărilor obținute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri. S-a reținut de procuror că cei trei inculpați, în calitate de administratori, prin depunerea ofertei pentru a participa la licitația privind procedura de atribuire a Acordului Cadru având ca obiect lucrări și servicii de reparare și întreținere a drumurilor aflate în administrația județului Gorj, în perioada 2015 – 2019, conținând documente și acte false cu privire la deținerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor județene, precum și date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat, au obținut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Județean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA și au încasat necuvenit 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condițiile pentru câștigarea licitației.

Mai precis, s-a reținut că cele trei societăți comerciale grupate în asociere nu dețineau utilajele necesare, prezentate în ofertă. De asemenea, s-a reținut că, deși sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitații, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de așteptare, pentru utilaje pe care nu le deținea efectiv, suma de 359.132 lei”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Doru Șandru este cumnatul senatorului Ion Iordache, iar Mircea Vărzaru este un apropiat al politicianului, care le-a cedat firma Ydail, după ce a ajuns primar în Turceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here