Planul de restructurare dă „cu virgulă”. Boza: CEO nu poate susține cota de participare

0
1843

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, pune sub semnul întrebării planul de restructurare a companiei. CEO se obligă să suporte o cotă de participare, în planul supus aprobării Comisiei Europene, de 1,4 miliarde euro, adică un sfert din suma totală, în următorii cinci ani. Această cotă nu ar putea fi suportată de Complexul Oltenia, susține Boza, în condițiile în care cheltuielile companiei sunt unele destul de mari.
„1,4 miliarde de euro înseamnă 250 milioane euro pe an. Dacă înmulțim cu 5 lei, ajungem la 1,4 miliarde Ron pe an. Mai adăugăm un miliard lei, care înseamnă fondul de salarii. Mai adăugăm 0,7 miliarde Ron, care înseamnă investiții interne, retehnologizări, plus creditele făcute în cursul anului. Mai punem 0,3 – 0,5 miliarde lei, care înseamnă furnizori, gaze. Mai punem 0,5 miliarde, ce înseamnă impozite, taxe, redevențe. Adunând doar astea cinci elemente, ajungem la o sumă de 3,7 miliarde Ron. Sunt doar cinci elemente, dar bugetul are mult mai multe. Pentru a avea doar pentru aceste cinci elemente 3,7 miliarde, CEO trebuie să producă peste 13 TW. Văd în planul de restructurare, pentru anul ăsta 8,5TW, anul viitor 9 TW. Întrebarea mea este dacă există și un plan de rezervă”, a declarat Sorin Boza, la Tele3.
Complexul Oltenia ar trebui să închidă, în următorii ani, mai multe capacități de producție și cariere și să externalizeze anumite activități, conform planului de restructurare și decarbonare. În planul de investiții sunt prinse opt parcuri fotovoltaice, dar și transformarea unor grupuri, pe gaze. La finalul procesului, numărul salariaților va ajunge la mai puțin de 5.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here