Primarul aruncă 170.000 euro, pe un sistem de sonorizare. Măsurile de austeritate, doar de formă

0
679

Un primar din Gorj vrea să cumpere sistem de sonorizare și schelă de lumini, de aproape 170.000 de euro. Ca să asigure buna dispoziție a locuitorilor. Și asta după ce guvernul, cu doar câteva luni în urmă, anunța măsuri de austeritate și interzicea achizițiile de aproape orice fel.

Deși, la finalul anului trecut, Guvernul PSD-PNL a dat celebra lege a austerității, care impunea reducerea achizițiilor și interzicea ca din bani publici să fie organizate evenimente comunitare, cum ar fi festivaluri, competiții locale, festivități și alte asemenea, primarii au început să facă din nou cheltuieli, care nu au niciun caracter de urgență, în doar câteva luni. Edilul din Rovinari, Robert Filip, a găsit necesar să achiziționeze un sistem de sunet și o schelă de lumini, pentru ”evenimentele cultural-artistice”, din orășelul cât o comună.

Iar pentru achiziția anunțată pe platforma SEAP, s-au alocat 875.460 lei.
Caietul de sarcini, pregătit de reprezentanții primăriei, pentru achiziție, limitează participarea furnizorilor cu elemente superioare calitativ, multe impunând limita maximă a unor caracteristici.

Specificațiile trecute în lista de condiții impuse pentru participarea la licitație direcționează spre anumite firme.
De exemplu, pentru un stativ de lumini, primăria cere ca materialul să fie din aluminiu, deși există pe piață produse mai sigure, cu oțel. În cerințele din caietul de sarcini nu sunt prevăzute elemente de siguranță, ca protecțiile împotriva prăbușirii, ceea ce conduce la ideea că respectivul caiet de sarcini a fost făcut pentru ”marfa” anumitei sau anumitor societăți.
Bătuți de limba engheză
Pentru unele elemente trecute pe lista de ”necesar”, funcționarii Primăriei Rovinari, care au elaborat caietul de sarcici, au preluat descrierile, așa cum le-au fost indicate. Anumite specificații au fost copiate cu termenii în engleză, deși, pentru licitații din sistemul public se folosește limba română.

La ”case pentru mixer pasiv” (cutie), se cere să fie izolat ”cu foam”, adică spumă.
Detaliile care se cer ridică multe semne de întrebare. Pentru respectiva cutie, organzatorii impun ca materialul să fie ”placaj de eucalypt, de 9 mm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here