Primarul Michy, condamnat că a fraudat bugetul UE, cu vaci împrumutate. Obligat la muncă în folosul comunității

0
897

Primarul comunei gorjene Bumbești-Pițic și fiica acestuia au fost condamnați, azi, pentru fraude din bani europeni. Michy Nioață și Alina Adnana Mariana Doboș au fost acuzați că au luat 40.000 euro, pentru o afacere cu vaci, însă nu au cheltuit fondurile pentru a înființa o fermă, așa cum se obligau, iar atunci când comisiile de control au venit să vadă turma, le-au arătat vaci împrumutate de la rude sau consăteni. Alături de cei doi, au mai fost judecați și doi funcționari de la AFIR, însă aceștia au fost achitați.
Edilul a primit o pedeapsă de doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare și a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității, fie la primărie, fie la școala din localitate. Fiica lui a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei doi au fost dați de gol de proprietarii vacilor, pe care le-au împrumutat, ca să fie trase în poză, de echipele de verificare de la AFIR.

Și-a băgat nepoata la înaintare
Edilul din Bumbești-Pițic a încasat 177.000 lei, pentru o fermă ce trebuia să ajungă la 21 de vaci, proiectul fiind făcut pe numele fiicei, care între timp a plecat în Anglia. Procurorii DNA au stabilit că familia Nioață nu a avut nici animalele și nici grajdurile, ce figurau doar pe hârtie. Și vacile și grajdul, la care „experții” au făcut fotografii, erau ale altor persoane. Primarul și-a schimbat de mai multe ori declarațiile, ca și fiica lui, titulară a proiectului pe fonduri europene, dedicat sprijinirii tinerilor fermieri. Michy Nioață și-a băgat și nepoata la înaintare. Tânăra, care purta același nume de familie, a fost trimisă să se întâlnească cu membrii comisiei de verificare și să semneze în numele fiicei edilului. În fața anchetatorilor, nepoata a recunoscut fapta și a scăpat cu o condamnare cu suspendare.
Primarul Nioață și fiica sunt obligați de instanță să înapoieze banii europeni, adică 177.780 lei, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţilori Rurale şi să plătească 8.000 lei cheltuieli de judecată. Hotărârea pronunțată la Tribunalul Gorj poate fi atacată cu apel, în 10 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here