Reducerea vârstei de pensionare a minerilor, boicotată de PSD. Au chiulit de la propriul proiect

0
803

Parlamentarii PSD s-au boicotat singuri, neparticipând la ședința Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, pe a cărei ordine de zi s-a aflat proiectul de lege, care vizează ieșirea la pensie mai devreme, pentru mineri. Inițiativa asumată de senatorii Florin Cârciumaru, Scarlat Iriza și deputatul Mihai Weber a ajuns să fie votată de parlamentarul din opoziție, Dan Vâlceanu, singurul prezent în sală.

Niciuna din cele două inițiative depuse în parlament, pentru reducerea vârstei de pensionare a minerilor, nu a ajuns lege. Proiectul deputatului PNL, Dan Vâlceanu, a fost respins, miercuri, în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. La fel s-a întâmplat și cu proiectul depus de PSD, care a primit aviz nefavorabil, în aceeași ședință. Informația a fost făcută publică de liberal, imediat după ce a ieșit din ședința comisiei al cărei membru este. Președintele PSD, Mihai Weber, a negat, joi, că și proiectul formațiunii pe care o reprezintă a avut aceeași soartă, susținând că inițiativa nu a fost supusă la vot. „Sunt mai multe proiecte la Camera Deputaților. Am văzut o manipulare grosolană, făcută de un coleg de-al nostru, în sensul că spunea că în comisia de muncă au fost respinse acele proiecte care vizau. Total eronat! Într-adevăr, au fost respinse proiectele domnului Vâlceanu, bineînțeles, discutând și am înțeles că acolo la comisie s-a discutat și a acceptat unele lucruri, în sensul că unele din propunerile respective se vor regăsi în viitoarea lege 263 a pensiilor, dar în ceea ce privește pensionarea minerilor, proiectul depus în Senat de parlamentarii PSD, a trecut de Senat, a ajuns la comisia de muncă, dar nu s-au votat ieri. Deci foarte clar! În ceea ce privește proiectul depus de noi, este la Comisia de Muncă, urmează a fi dezbătut, discutat, avizat și trimis în votul final”, a declarat Mihai Weber. Liderul PSD susține că a discutat și cu șeful comisiei respective, care l-ar fi asigurat că proiectul nu a intrat în dezbatere.

„Eu, Dan Vâlceanu, am fost singurul care a votat PENTRU”

Liderul PNL, Dan Vîlceanu, a postat pe pagina de socializare, dovada că proiectul PSD a fost pe ordinea de zi. Deputatul liberal mai spune că el l-a și votat, asta deși inițiatorii, parlamentarii PSD de Gorj, nu au fost prezenți, pentru a-și susține inițiativa. „Ieri (miercuri – n.r.) în Comisia de Muncă au fost dezbătute cele două proiecte și ambele au primit raport negativ, sau de respingere, de la comisia de muncă din Camera Deputaților, care este for decizional în această speță. Domnul Weber a mințit și în legătură cu acest proiect de lege, care nu a fost susținut de inițiatori, adică nici domnul Cârciumaru, nici domnul Weber nu au catadicsit să vină în Comisia de Muncă și să lupte pentru proiectul lor. Și asta s-a întâmplat pentru că, din start, proiectul a fost un proiect prin care au încercat să păcălească minerii și energeticienii, înainte de alegerile europarlamentare și după ce i-au păcălit, nu au mai avut nevoie de proiect, nu i-a mai interesat, astfel încât, în Comisia de Muncă, pentru proiectul celor de la PSD Gorj, adică pentru proiectul domnului Cârciumaru și al domnului Weber, eu, Dan Vâlceanu, am fost singurul care a votat pentru. Ceilalți, toți pesediștii din comisie, votând împotrivă”, a spus deputatul PNL. Vâlceanu spune că raportul de respingere a proiectului va fi public la începutul săptămânii viitoare și îl va publica, pentru a demonstra că liderul PSD Gorj a mințit: „O să-l public și pe acela, pentru ca toate lucrurile astea să fie clarificate odată și să-l demascăm pe domnul Weber, ca mincinosul de serviciu al PSD”, a mai spus Vâlceanu. Salariații CEO au solicitat reducerea vârstei de pensionare, de la 57, la 55 de ani și reducerea stagiului de cotizare. Minerii au protestat pentru această revendicare și au întrerupt munca, timp de o săptămână, la începutul anului, când conflictul a fost dezamorsat abia după ce ministrul Energiei a venit la Târgu Jiu și a promis majorări salariale și elaborarea unei legi, pentru ca oamenii care lucrează în condiții vitrege, în carierele companiei, să iasă la pensie mai devreme.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here