Un șef din minerit își face pensiune cu materiale din carieră. „Sunt furate”. Poliția doarme în izmene

0
2929

Afacerea unui șef de la Cariera Roșiuța se înalță cu materiale din unitățile miniere, într-o zonă montană turistică. Viitorul popas este construit pe drumul spre Rânca, unde, surse spun că angajați ai subunității miniere au fost aduși la muncă.

Structura unei viitoare afaceri, de la intrarea pe Transalpina, este făcută cu țevi de la rolele pentru benzile ransportoare de cărbune. Surse spun că afaceristul din minerit a început construcția, în primăvară. Deținătorul, în acte, este inginerul Stelian Vintilă, care s-a „învârtit” până a obținut un post de șef în Cariera Roșiuța, condusă de fostul PSD-ist, Constantin David. Acesta din urmă este cunoscut pentru compromisurile făcute, ca să-și păstreze funcția. David a trecut de la PSD, la PMP, iar după alegerile câștigate de liberali, a reușit să-și recapete scaunul de director, contra voturilor din Consiliul Local Motru, care au ajutat la deciderea majorității.

Afacerea pe care inginerul de la Cariera Roșiuța o edifică la ieșirea din Novaci are întregul schelet de rezistență format din role metalice, din care a fost scos axul.

La capetele țevilor, care se folosesc în circuitele de benzi transportoare de cărbune, se văd inelele de oprire. Barele metalice au fost sudate între ele, pe șantierul amenajat pe terenul administrat de Stelian Vintilă. Rolele de pe circuite sunt înlocuite, în momentul în care rulmenții cedează, deoarece nu există un atelier de reparații. Compania nu scoate la vânzare astfel de țevi, către persoane interesate să le cumpere, ci sunt date la fier vechi, iar surse din sistem spun că ele sunt luate în mod ilegal. Pe suprafața concesionată de la Primăria Novaci, sunt depozitate și alte materiale specifice carierelor din Complexul Oltenia. Bolțarii uzați, folosiți în fostele galerii miniere, cu o structură diferită de cea a bolțarilor găsiți în comerț, așteaptă să fie zidiți.

Și la ei se vede gradul de uzură. Mormanele de bolovani, cu formă trapezoidală, zac lângă scheletul metalic, pe care, surse spun că l-au edificat angajați de la Cariera Roșiuța. „Sunt furate. Și sunt la mulți șefi, care au construit în ultimii ani. Ele nu se vând. Se mai dădeau la cazurile sociale. Dacă ar fi vrut cineva să verifice, ar fi găsit multe, dar în zona Roșiuța e o mafie”, spune unul dintre angajați. Surse spun că, pe terenul viitorului popas de pe Transalpina, lucrările au început în primăvară, iar în zonă au fost văzuți salariați ai carierei la care lucrează și inginerul Vintilă, recunoscut de șef. În structura metalică înălțată sunt folosite și corniere, de tipul celor folosite la stațiile de acționare, de la sursele de preluare, din cariere. Același inginer Vintilă a mai fost acuzat că a folosit muncitori de la unitatea minieră, ca să-i efectueze lucrări, la un local, pe care îl deține în municipiul Motru.

Poliția, dar și alte instituții cu atribuții trec frecvent pe lângă locația în care se înalță afacerea șefului de la Cariera Roșiuța, însă nimeni nu s-a deranjat să verifice acuzele care circulă în ultima vreme. Probabail au fost orbiți de peisajul natural al zonei de munte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here