VIDEO. Ministrul Energiei refuză să spună ce se întâmplă cu angajații CEO, deși reconfirmă renunțarea la cărbune, până în 2032

0
1950

Ministrul Energiei a reconfirmat, sâmbătă, la Târgu Jiu, închiderea termocentralelor pe cărbune, până în 2032, dar evită să spună că angajații vor rămâne fără locuri de muncă. Reducerea numărului de personal de la Complexul energetic Oltenia trebuie înjumătățit, în următorii ani, conform planului de restructurare și reorganizare a companiei, asumat cu Comisia Europeană. Directorul CEO, Daniel Burlan, a declarat, recent, în presa locală, că 5.000 de locuri de muncă vor dispărea, în următorii patru ani. Ministrul Virgil Popescu refuză, însă, să răspundă la această întrebare. Șeful de la Energie se limitează la anul 2023, când, susține el, nu vor avea loc disponibilizări. După anul viitor, Popescu nu mai spune ce prevăd planurile organizatorice, ci se folosește de sintagma introdusă în ordonanța de urgență a decarbonizării, care spune că grupurile energetice vor intra în „rezervă tehnică”. Deși ele vor fi scoase din funcțiune și este posibilă repornirea, în cazuri de extremă urgență, ministrul refuză să folosească termenul ce exprimă situația de fapt și anume că unitățile rămân închise, până se cere redeschiderea temporară, însă printr-o procedură complexă.
V.P.: „Atâta timp cât rezerva tehnică încasează prețul real din piață, asigură costurile, cum se întâmplă acum și se va întâmpla și anul viitor, nu vorbim de ajutor de stat”
Reporter: – Ce se va întâmpla cu angajații?
V.P: – Păi angajații sunt în continuare acolo
Rep: – La grupurile care intră în rezervă tehnică?
V.P: – Rezerva tehnică va funcționa. Deci, noi vorbim de doyuă grupuri acum, 3 și 7, care vor funcționa în continuare
Rep: – Cât timp vor funcționa?
V.P: – Vor funcționa în continuare anul 2023
Rep: – După anul 2023, domnule ministru
V.P: – Mă lăsați un pic să termin? Grupul 5, care este un grup modernizat, va intra la anul în funcțiune, grupul 3 se va opri natural, pentru că nu mai poate funcționa. Nu mai avem salariați pe grupul 5, salariați de la grupul 3 vor deservi grupul 7. Nu pleacă nimeni anul viitor. Pentru grupul 7, dacă va intra în rezervă tehnică și va funcționa în piață, și sunt convins că în 2023 va funcționa, nu pleacă nimeni. Când nu va funcționa în piață, atunci vorbim de un ajutor de stat, iar oamenii vor fi plătiți ca grupul 7 să stea la dispoziția operatorului de sistem și-atunci când e nevoie, să intre.
Rep: – Dar după 2023, adică din 2024? Pentru că în 2026 deja mare parte a capacităților trebuie să fie închise, ăsta e termenul de care nu trebuie să ne ferim.
V.P.: – Rezerva tehnică e până în 2030. Și doi. Vorbim de rezervă tehnică, până în 2032″
Declarația ministrului Virgil Popescu o puteți urmări AICI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here