VIDEO/ Termocentrala Mintia și-a dat duhul, în aplauze. Lumânări, aprinse la poarta închisă

0
619

Termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Honedoara (CEH) a fost închisă, aseară, odată cu ieșirea din tură a ultimului schimb. Luni seara, angajați și localnici s-au adunat la poarta unității și au aprins lumânări. Închiderea termocentralei, după 52 de ani de funcționare, lasă municipiul Deva fără sursă de încălzire, pentru iarna viitoare. Aproximativ 1500 de angajați ai CEH, dintre care 662 de la Mintia, au fost disponibilizați în acest an, ei urmând să primească salarii compensatorii, în următorii doi ani. Unul dintre salariații care au primit avizele de disponibilizare s-a sinucis, în urmă cu o săptămână.

Entitatea și-a închis definitiv porțile, luni seara, iar ultimii angajați și localnicii adunați în fața termocentralei au aplaudat munca de jumătate de secol.

Autoritățile din Hunedoara au anunțat că centrala va intra în conservare, proces de care se ocupă 70 de persoane, angajate printr-o firmă privată. „Potrivit rapoartelor prezentate, la termocentrala Mintia sunt luate, conform prevederilor legale, toate măsurile pentru protejarea bunurilor şi asigurarea în continuare a mentenanţei instalaţiilor care se vor afla în operare. Au intrat deja în activitate atât angajaţii firmei de pază cât şi muncitorii care vor supraveghea funcţionarea, întreţinerea şi reparaţiile instalaţiilor, acolo unde acest lucru se impune”, este anunțul postat de Prefectura Huhedoara.

Devenită funcțională în 1969, „Steaua de pe Mureş” are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă, conform informațiilor de pe pagina de internet a termocentralei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here