Anchetă la obște. Poliția, pe urmele hoților de lemne

0
1756

Anchetă la obstea Peștișani! Mai mulți polițiști, dar și specialiști silvici din mai multe județe au participat la o amplă acțiune de control, anchetă desfășurată timp de 4 zile, pe raza județului Gorj. Unul din obiectivele vizate a fost obștea din Peștișani, care acum un an a fost in atenția opiniei publice, după ce doi pădurari era cât pe ce să fie demiși, după ce au sesizat furturile de lemne din zonă.  Ancheta a vizat tăierea ilegală de arbori din fondul forestier.

„Polițiști din cadrul Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier si Piscicol au desfășurat, timp de 4 zile, o acțiune, pe raza județului Gorj, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier național.
De asemenea, polițiștii au verificat și respectarea dispozițiilor legale de către agenții economici pe linia achiziției, depozitării, prelucrării si comercializării materialelor lemnoase.
Acțiunea, ce a avut loc în perioada 26 – 29 noiembrie 2019, a vizat verificarea unui ocol silvic și a activităților desfășurate de către 4 agenți economici.
La acțiune au participat 4 polițiști din carul Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sprijiniți de 12 polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Alba, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul a 16 specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Gărzile Forestiere Brașov, Cluj, Ploiești, Timișoara.
Obiectivele acțiunii:
– verificarea activităților de punere în valoare de arbori, a modului de inventariere și evidențiere în documentele specifice a masei lemnoase pusă în valoare, de predare/primire/reprimire a parchetelor de exploatare forestieră, precum și a modului de exercitare a controlului respectării regulilor silvice de către personalul silvic din cadrul ocolului silvic;
– verificarea stocurilor de material lemnos existente în platformele primare și la drum auto, precum și a cantităților expediate din partidele de masă lemnoasă reprimite/aflate în curs de exploatare;
– verificări în vederea identificării eventualelor tăieri fără drept de arbori și a sustragerilor de material lemnos din fondul forestier aflat în paza ocoalelor silvice menționate;
– verificări pe linia primirii, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos la punctele de lucru ale societăților comerciale urmărindu-se, în principal, existența și modul de completare al registrului de evidență al intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase, proveniența legală a materialului lemnos, corespondența stocurilor scriptice de material lemnos comparativ cu cele faptice (pe specii și sortimente, inclusiv prelucrate), utilizarea SUMAL și respectarea obligațiilor referitoare la raportare și modul de operare de către utilizatori a datelor în SUMAL, modul de evidențiere în actele contabile sau în alte documente legale a operațiunilor comerciale cu material lemnos”, a transmis IPJ Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here